Анна Надточиєва, адвокатка і дружина судді Вищого антикорупційного суду Андрія Біцюка, подала документи для участі у конкурсі до першої інстанції ВАКС. У коментарі журналістам «Слідства.Інфо» жінка сказала, що подається на цю посаду, бо «мене не допустили до участі в апеляції» (ймовірно, йдеться про конкурс на зайняття вакантної посади судді ВАКСу у 2018 році, — ред.). «Я вирішила бути суддею ще у 2018 році», — додає адвокатка Надточиєва на запитання журналістів про мотивацію повторно подаватися на конкурс. 

1 березня 2024 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила про прийом документів на зайняття 25 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду. Конкурс тривав місяць, і вже 30 березня прийом документів для участі в конкурсі завершився — документи подали 238 кандидатів. Вища кваліфікаційна комісія суддів України опублікувала список кандидатів, серед них — Анна Надточиєва, адвокатка та дружина судді ВАКСу Андрія Біцюка. 

«Слідство.Інфо» у розслідуванні про подружжя Надточиєвої та Біцюка згадувало, зокрема, і те, що ще раніше Анна Надточиєва вже хотіла стати суддею ВАКС, але тоді її не відібрали. За доброчесністю кандидатів стежили представники громадськості, і під час проведення конкурсу у 2018-му у активістів були запитання до адвокатки з Миколаєва. 

Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції, пояснює, що законодавство не містить заборон членам сім’ї чинних суддів ставати учасниками конкурсів на посаду судді. З юридичної точки зору, такі кандидати мають право на участь у конкурсі, а будь-які конфлікти інтересів у майбутньому можна вирішувати через самовідвід суддів від розгляду справ, у розгляді яких раніше брали участь їхні родичі. 

«Інше питання — це етична сторона, адже такі ситуації породжують сумніви у стороннього спостерігача як у чесності судових органів, так і в незалежності процедури конкурсного добору.  І на мою думку, таких ситуацій краще уникати. Навряд в країні не знайдеться 25 правників із достатнім досвідом та знаннями, які б не були родичами вже чинних суддів ВАКС», — каже у коментарі «Слідству.Інфо» Валько. 

Анна Надточиєва подала декларацію кандидата на посаду судді ВАКСу за 2023 рік. Там, окрім згаданого у розслідуванні «Слідства.Інфо» заміського будиночка під Києвом, з’являється і квартира в Одесі у майже 34 квадрати, власницею якої Анна Надточиєва стала у червні 2022 року. Майно прописано у розділі об’єктів незавершеного будівництва без вказання ціни. 

Жінка пояснює, що раніше у неї вже була квартира в Одесі, але її довелося продати, бо були потрібні кошти на будинок (той самий будинок під Києвом, — ред.). «Я продала квартиру ще до початку війни, частину грошей планувала використати на будинок. Ту частину, яка залишилась, ми інвестували у квартиру», — додає адвокатка. 

Нагадаємо, у матеріалі «За спиною у правосуддя: як дружина судді ВАКС допомагала йому писати рішення у гучній справі» журналісти «Слідства.Інфо» дослідили документи, які отримали від джерел на умовах анонімності. Серед них — електронне листування, яке може свідчити про те, що слідчий суддя ВАКСу Андрій Біцюк ділиться з дружиною-адвокаткою Анною Надточиєвою матеріалами антикорупційних справ, а вона допомагає йому виписувати судові рішення щодо високопосадовців, підозрюваних у корупції.  На думку експертів, такі дії судді можуть призвести до його звільнення. Після публікації розслідування Вищий антикорупційний суд пообіцяв сприяти проведенню перевірки судді ВАКС Андрія Біцюка у разі, якщо таку проведуть відповідні органи. 

Читайте також: За спиною у правосуддя: як дружина судді ВАКС допомагала йому писати рішення у гучній справі