У відставку пішла суддя Тетяна Весельська. Вона відома тим, що дозволила заборонити мітинги в Києві в 2012 році, декларувала дорогі каструлі та загалом майно, на яке не мала коштів. Також служителька Феміди добилась того, щоб їй видали кращу службову квартиру, яку вона одразу ж приватизувала. Тепер суддя пожиттєво буде отримувати з українського бюджету сотні тисяч гривень щомісяця.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Суддя може піти у почесну відставку після отримання 15 років суддівського стажу та за відсутності відкритих дисциплінарних скарг, які можуть стати причиною звільнення. У відставці суддя зберігає недоторканність і пожиттєво утримується державою. Розмір цього щомісячного утримування залежить від зарплатні та стажу — чим більше років, тим більший розмір виплат, які  можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Тетяна Весельська пішла у відставку 19 березня 2024 року з посади судді Вищого адміністративного суду України.

Суддя Тетяна Весельська / фото blog.prosud.info

Суддя Весельська свого часу запам’яталась тим, що задекларувала в 2016 році набір дорогих каструль. Аналітики з проєкту PROSUD, які виявили це, писали, що вперше за весь час аналізу декларацій суддів побачили, щоб хтось таке зазначав у документі.

«Відповідно до закону, декларуванню підлягає цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Тобто вартість кожної з цих речей мала б перевищувати 137 000 грн», — пише PROSUD.

Крім каструль, Весельська задекларувала одяг, меблі, сумочки Prada і LOUIS VUITTON, картини, ювелірні вироби та годинники. За підрахунками аналітиків, вартість усіх цих задекларованих речей могла складати 1,781 млн грн.

У 2016 році Весельська також задекларувала, що заощадила 45 тисяч доларів та 775 тисяч гривень. PROSUD пише, що судді не вдалося б заощадити стільки коштів та купити всі ті цінності на 1,781 млн грн.

Аналітики  також зазначають, що  у 2010 році Вищий адміністративний суд виділив Весельській квартиру загальною площею 103,98 кв. м. Цю квартиру суддя отримала на сім’ю з трьох осіб — Весельську та двох її доньок.

Це житло тільки будували й в результаті будівництво зупинилось. «Від цього часто страждають громадяни, які купують квартири у недобудовах. Але судді ж — не прості громадяни», — пише PROSUD.

У 2016 році Весельській замість недобудованої квартири суд дав їй іншу трикімнатну квартиру, загальною площею 104,10 кв. м. Законодавство не передбачає такого обміну, тому спочатку Печерська адміністрація відмовилась вносити відповідне розпорядження.

«Однак Весельська не лише не відмовилась від квартири на користь тих, кому вона дійсно потрібна, але й подала позов до Окружного адміністративного суду м. Києва на Печерську райадміністрацію», — пишуть аналітики.

Зрештою, Весельська виграла суд і отримала нову квартиру для себе і доньок. До слова, суддя на той момент почала працювати у Вищій кваліфікаційній комісії суддів та мала отримувати достатньо коштів, щоб забезпечити себе житлом. Доньки судді не жили з нею на той момент.

Майже одразу після отримання квартири у Києві Весельська приватизувала її, але записала нерухомість не на себе, а на свою 30-річну доньку, що проживала в Одесі. Серед рішень вже судді у відставці Весельської є доволі сумнівні. Наприклад, у 2012 році Київська міськрада просила у суду заборонити пікетування Кабміну. Міськрада у своєму позові покликалась на норми ще часів СРСР, коли про мітинги треба попереджати за 10 днів.

Київський апеляційний суд відмовив у забороні мітингів, але цю ухвалу оскаржили у Вищому адміністративному суді. У колегії, яка стала на бік Київської міськради, була суддя Весельська. 

Попри це рішення й проблеми з деклараціями, Весельська пройшла кваліфікаційне оцінювання й навіть стала тією, хто це оцінювання проводив.

Активісти також скаржились на роботу Весельської у ВККС. Вона потрапила у скандал під час добору суддів до Касаційного адміністративного суду. Членів ВККС, які проводили оцінку кандидатів, звинуватили у просуванні «потрібних» кандидатів у  Касаційний адміністративний суд.

Після цього у ВККС вирішили повністю змінити колегію і співбесіди кандидатів у судді до Касаційного адміністративного суду проводила інша колегія. Весельську та інших замінили.

Зараз суддя Весельська завершила свою кар’єру та приєдналась до суддів у почесній відставці, яких утримує Україна під час війни. 

Суддя Тетяна Весельська декларує у 2022 році, що змогла заощадити 228 тисяч доларів готівкою.

«Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію».

Читайте також: Українці пожиттєво платитимуть судді, який через схеми отримав землю на Київщині та їздив в окупований Крим