28 березня 2024 року Шостий апеляційний адміністративний суд не зміг прийняти рішення щодо Богдана Львова про відновлення на посаді судді Верховного Суду. Раніше журналісти встановили, що у Львова є російське громадянство, однак доступу до оригінальних документів немає, щоб підтвердити цей факт.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» із судового засідання.

Засідання перенесли на 25 квітня, оскільки суду потрібно зібрати більше інформації для винесення рішення.

На думку активістів, справа Богдана Львова є показовою для інших суддів та посадовців з російських документів. Поновлення на посаді Львова прирівнюють до своєрідного жесту іншим посадовцям, що їм нічого не буде, якщо у них знайдуть російські документи.

Колегія суддів: Бєлова Людмила Василівна, Кучма Андрій Юрійович, Аліменко Володимир Олександрович

Найбільша проблема зараз в тому, що для доведення наявності російського паспорта та ідентифікаційного коду в людини потрібно отримати доступ до оригіналів, які в Росії. Тобто, це фактично неможливо під час війни через розірвані дипломатичні відносини з РФ. 

«Це створює небезпечний прецедент у схожих випадках. Зрозуміло, що в умовах війни, при розірванні дипломатичних відносин, неможливо розраховувати на офіційні відповіді від РФ. Однак такі рішення можуть відкрити шлях до поновлення на посаді чиновників з російськими паспортами», — вважає юрист «Фундації DEJURE» Антон Зелінський.  

Богдан Львов не згоден з активістами та називає їхні тези маніпуляціями.

«По-перше, я не мав і не маю російського паспорта. По-друге, я лише в Києві працюю 30 років. У різних судах, інстанціях та юрисдикціях, але в Києві. Уся моя робота зафіксована в судових рішеннях. Кожне рішення підписано. Жодного рішення, вибачте мені, не показало, що воно нібито антиукраїнське. Тобто, послідовно я проявляв продержавну позицію. Тут навіть немає про що казати», — коментує журналісту «Слідство.Інфо» Богдан Львов.

Богдан Львов

Богдан Львов з адвокатом

Також Богдан Львов визнає, що, якщо він повернеться до роботи у Верховному суді, то це ударить по довірі до суду та загалом судової системи.

«Це дійсно є проблемою. Оскільки  навіть психологічно — це дійсно проблема. Тим більше я визнаю, що стовідсоткових залізобетонних доказів немає і на мою користь. Тобто, як проти мене немає, так і на мою користь немає», — говорить Львов.

Він вважає, що у його професійній кар’єрі були й інші позитивні події, які можуть переважити скандал зі знайденим журналістами у нього російського паспорта. Львов наголошує, що брав участь у розгляді справи проти російського «Газпрому» про стягнення коштів. Також він наводить у приклад, що розглядав справи щодо повернення у власність державі аеродроми та шпиталі тощо.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі зі «Схем» у вересні 2022 року виявили, що у судді Богдана Львова є російський паспорт. Він його отримав у 1999 році в Москві. Тоді він був головою Касаційного господарського суду у складі Верховного суду.

«У заяві на отримання громадянства, поданій від імені Львова, підставою для видачі вказано його посвідчення військовослужбовця, яке Богдан Львов отримав ще при випуску з Червонопрапорного військового інституту Міністерства оборони СРСР, який він закінчив із відзнакою у 1989 році», — йдеться у розслідуванні. 

У жовтні 2012 року, на ім’я Богдана Львова, коли той був на посаді судді Вищого господарського суду України, оформили новий паспорт громадянина РФ. Підставою для зміни документа було досягнення Львовим 45-річчя. Заяву на зміну паспорта теж подали від імені судді. Цього ж місяця Львов, за інформацією журналістів, їздив до Москви. 

Також у Львова є індивідуальний податковий номер Богдана Львова в офіційному реєстрі Федеральної податкової служби РФ, який прив’язаний до чинного паспорта. Цей код не присвоюється автоматично, за ним треба додатково звертатись у податкові органи Росії. Він Львову присвоєний у 2010 році.

Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни — це підстава для припинення його повноважень. У коментарі журналістам до виходу розслідування сам суддя заперечив, що має російське громадянство, але не надав документальних підтверджень своїх слів.

Після виходу розслідування суддя Львов визнав, що в реєстрах РФ є дані про його громадянство, але заявив, що це «якісна підробка» для «дестабілізації роботи судової системи України». 26 та 28 вересня він опублікував два дописи на своїй сторінці у фейсбуці, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його «чистим фейком».

Журналісти «Схем» спростували слова Львова у своєму матеріалі. Розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв також підтвердив, що високопосадовий український суддя має громадянство Російської Федерації.

3 жовтня 2022 року СБУ проінформувала Верховний Суд про наявність у Львова громадянства РФ. Керівництва Верховного суду, відрахувало Богдана Львова зі штату суду. 

Богдан Львов оскаржив своє звільнення в Київському окружному суді адмінсуд. У Верховному суді заявили, що не згодні з поновленням Львова й оскаржуватимуть рішення поновити громадянина РФ Богдана Львова на посаді судді.

Читайте також: Через матеріал «Слідства.Інфо» харківській судді загрожує звільнення