Україна бореться із поширенням коронавірусної інфекції. Це — респіраторне захворювання, яке може вражати органи дихання людей. Пандемія охопила півтори сотні країн. Хворобу виявили в понад 400 тисяч людей, з яких більше 103 тисяч — одужало, однак 17,5 тисяч — померло. Сумна статистика невпинно оновлюється. Вірус може швидко вражати легені і призводити до пневмонії. Пацієнтів з важким станом необхідно підключати до апаратів штучної вентиляції. 

Цього медичного обладнання нині бракує у всьому світі. Уряди різних країн почали шукати рішення, зокрема, шляхом перепрофілювання великих підприємств. 

Україні також не вистачає необхідного. В аптеках немає хірургічних масок, антисептичних засобів, першочергових медичних засобів мало і в лікарнях. Бракує в достатній кількості тестів на виявлення коронавірусної інфекції, їх проводять невеликій кількості пацієнтів, і весь цей процес відбувається повільно. Недостатньою є й кількість апаратів для легень. Утім, заяв від української влади щодо виробництва медичного обладнання поки що не було. Єдиний крок, зроблений президентом Зеленським в напрямку залучення бізнесу в боротьбу проти поширення хвороби Covid-19, це нарада на Банковій з олігархами. Однак конкретних домовленостей не прозвучало. 

Щоправда, державний концерн “Укроборонпром” оголосив, що відкрив конструкторську документацію на радянський апарат, але про власне виробництво нині ще не йдеться. 

23 березня в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що в Україні є понад 3,5 тисячі апаратів ШВЛ. Однак, які саме вони, де і в якому стані не повідомили. “Слідство.Інфо” дослідило це питання, зосередившись на наявності обладнання виключно в державних установах. Ми сфокусувалися на інформації з відкритих даних. Передусім, наша редакція дізналася, скільки його виділили з державного резервного фонду, а також спрямувала запити в регіони щодо наявності апаратів у лікарнях. 

Крім того, ми проаналізували публічні закупівлі цього медичного обладнання на майданчику ProZorro. Під час збору інформації “Слідство.Інфо” помітило, що чимало компаній, які здобувають перемогу на тендерах, раніше вже фігурували у кримінальних провадженнях. Вони також пов’язані із державними закупівлями та ухиленням від сплати податків. 

Що з апаратами ШВЛ в регіонах

“Слідство.Інфо” збирає інформацію щодо наявності апаратів для вентиляції легенів в Україні та відображає її на інтерактивній карті. Дані у відповідь на наші запити надходять від обласних рад та медзакладів з усіх регіонів. Редакція попросила надавати інформацію щодо загальної кількості апаратів і наявності серед них робочих. Також ми поцікавилися, яку кількість обладнання подарували благодійні фонди чи приватні особи.

Мапи найкраще пристосовані для перегляду з комп’ютера. Під час ознайомлення із даними з мобільних пристроїв можливі збої. Робота над покращенням триває.


Редакція отримала інформацію з 13 областей, однак очікуєм на відповіді ще з Львівської, Миколаївської, Одеської, Чернігівської, Херсонської, Харківської, Тернопільської, Рівненської, Київської, Житомирської, Дніпропетровської та Волинської областей. Поки що в нас зібрані дані з більшості регіонів і відображені на мапі. Водночас щодо кількості апаратів, які нещодавно привезли з Китаю, та їхнього розподілу по країні “Слідство.Інфо” наразі інформації не має.  

Як правило, обладнання ШВЛ перебувають у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації. За інформацією Київської міської державної адміністрації, у місті є 430 апаратів, з яких 364 у робочому стані. Область відповіді поки що не надала.

У Луганській області з 114 одиниць не працює 10, у Сумській із 173 16 неробочих. На балансі лікарень є апарати, які потребують ремонту і не можуть зараз використовуватися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

У Полтавській області є 316 медвиробів. Крім того, за останній місяць регіон отримав шість апаратів ШВЛ як спонсорську допомогу. Серед них —  два подарувала приватна компанія, ще по одному отримали від благодійного фонду та від олігарха. У Чернівецькій області є 71 апарат, один з них нещодавно подарував народний депутат.

За інформацією, яка надійшла “Слідству.Інфо” з областей, більшість медобладнання по країні зараз не задіяна, але є й такі установи, де їх бракує. Наприклад, у “Волинському обласному медичному центрі онкології” всі шість апаратів уже підтримують дихальну систему пацієнтів, а отже — не можуть зараз використовуватися для потреб інших людей. 

У Вінницькій області зі 182 “вентиляторів”, на момент відповіді, вільними були  лише 44. Обладнання для підтримки дихання у звичному режимі розраховані для буденних потреб лікарні. Крім заражених на коронавірус такі апарати необхідні й іншим пацієнтам. Оскільки часто під час операцій чи у випадку звичайної пневмонії, інших захворювань органів дихання пацієнтів потрібно підключати до штучної вентиляції. 

Публічні закупівлі та сумнівні компанії

У зв’язку з нагальною потребою в засобах для боротьби проти Covid-19 державним структурам дозволили робити закупівлі без торгів. Однак всі укладені угоди все одно вносяться у єдину систему ProZorro. Тож там можна відстежувати закупівлі під потребу в боротьбі з коронавірусною інфекцією. 

“Слідство.Інфо” побачило, що самотужки забезпечувати себе медичним обладнанням уже почали Харківська, Одеська, Київська та Полтавська області. Загалом в Україні придбали 13 апаратів на майже 16 мільйонів гривень. Ми побачили, що деякі замовлення зробили в сумнівних постачальників.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Так, 18 березня Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги імені Мещанінова у Харкові купила чотири комплекти ШВЛ за 10 мільйонів гривень у компанії “Білімед”. Це підприємство фігурує у розслідуванні правоохоронців щодо ухилення від сплати податків. Також воно “засвітилася” в кримінальному провадженні відносно Одеського національного медичного університету, який закуповував обладнання впродовж 2016-2018 років для навчальних цілей та досліджень, а використовувалося воно для надання платних медичних послуг. Одним із постачальників була компанія “Білімед”. У рамках цього провадження поліція перевіряла документацію фірми. 

Апарат штучної вентиляції легень/ФОТО УНІАН, архів, автор Михайло Палінчак

Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради має намір укласти угоду на купівлю двох комплектів ШВЛ за 938 тисяч гривень в компанії “СМП-Медікал”. Ця фірма з 2017 року постачає в одеські медзаклади обладнання. Три роки тому вона фігурувала у кримінальному провадженні щодо закупівель Департаментом охорони здоров’я Одеської міськради, у якому правоохоронці запідозрили посадовців у зловживанні владою. Ішлося, зокрема, про завищення цін на держзакупівлях.  

Крім лікарень, апарати купують також університети та державні підприємства. Так, у системі ProZorro є інформація про такі закупівлі акціонерного товариства “Турбоатом” та одеського університету. 

Національний університет “Одеська юридична академія” придбала два апарати для підтримки дихання. Університет купив їх по 690 тисяч гривень у різних приватних підприємців. Один комплект продав їм бізнесмен з Києва, інший доставлять з Київської області. Навіщо юридичний заклад, який очолює ексрегіонал Ківалов, купує дефіцитне обладнання в період розпалу вірусу — невідомо. 

Акціонерне товариство “Турбоатом”, яке спеціалізується на виробництві парових, газових та гідравлічних турбін для електростанцій також закупило два апарати ШВЛ за 1,6 мільйона гривень. Договір уклали з компанією “Медхолдінг”, яка також фігурує у кримінальних провадженнях. Так, за версією правоохоронців, у 2018 році в Івано-Франківську в цього підприємства закупили обладнання за завищеними цінами. Збитки від такої угоди, вказують слідчі, сягнули великих розмірів. Прокуратура досі веде цю справу. 

Державний фонд і перспективи виготовлення апаратів  

З державного резерву медичним закладам безкоштовно передали 69 портативних апаратів штучної вентиляції легень. Їх розподілили по кілька одиниць на область. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Ці ж дані відображені на нашій карті “Закупівлі апаратів штучної вентиляції легенів”.

Найбільшу кількість апаратів отримав Київ дев’ять штук. Дніпропетровській і Донецькій відправили по чотири. Інші області отримали по 2-3 одиниці. Однак  п’ять областей (та окупований Крим) не отримали з резервного фонду жодного апарату. Серед них Одеська, Полтавська, Миколаївська, Івано-Франківська та Львівська.   

Обладнання для підтримки дихання бракує чи не в усіх країнах, де шириться вірус. У Німеччині є 25 тисяч апаратів, і цього недостатньо, тож уряд попросив крупного німецького виробника медобладнання Dräger виготовити ще 10 тисяч одиниць. Складна ситуація з ШВЛ і в Італії, у якій найвища смертність з усіх уражених країн. The New York Times повідомляє, що влада країни навіть розглядає можливість підключати людей до апаратів, які призначені для тварин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Антикризовик Ярославський: що відомо про харківського бізнесмена

Сполучені штати Америки мають приблизно 160 тисяч “вентиляторів” і ще 12,7 у стратегічному запасі, але цього також недостатньо. Президент Дональд Трамп заявив, що компанії з виробництва машин Ford, General Motors і Tesla запустять виробництво апаратів штучної вентиляції легенів та іншого медичного обладнання.

Апарат штучної вентиляції легень/ФОТО УНІАН, архів, автор Михайло Палінчак

Уряд Великої Британії занепокоєний, що понад восьми тисяч апаратів ШВЛ, якими оснащені їхні лікарні, може виявитися недостатньо, тому британці планують розробку нової моделі, яку зможуть масово виготовляти. Ідеться про виробництво 30 тисяч одиниць медвиробів.

В Україні поки що плани переоснащення і виробництва на рівні держави не озвучувалися. Як показують офіційні повідомлення, Офіс президента зосередився переважно на постачанні апаратів з інших країн. 

Деякі кроки в напрямку вітчизняного виробництва начебто зробив державний концерн “Укроборонпром”. Завод “Буревісник”, який входить до його складу, підняв конструкторську документацію для виготовлення апаратів штучного дихання. Це підприємство раніше виробляло таку продукцію. Однак зараз завод банкрутує, бо останнє обіцяне замовлення у 2008 році так і не реалізувалося, а тоді “Буревісник” взяв кредит на виготовлення систем. Тодішній уряд боровся з так званим свинячим грипом, і мав намір купити апарати, але не зробив цього. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Розмови про надзвичайний стан: які права українців можуть обмежити

Завод не працював більше 10 років, тож зараз не в змозі запустити виробничі потужності. Крім того, “Буревісник” вже не має спеціалістів, які би могли запустити процес. Зрештою в Україні недостатньо необхідних комплектуючих для виготовлення ШВЛ. Ще одна проблема — термін дії сертифікації апарату, який вичерпався 2015 року, а його ніхто не продовжив. Крім того, розробка апаратів “Буревісника” відбулася ще в СРСР, тож є питання щодо актуальності цього продукту.