Youtube-блогер Анатолій Шарій перебував у розшуку понад вісім років. Дві кримінальні справи щодо нього почали ще 2011-го року, а минулоріч відправили на додаткове розслідування.  Днями у медіа повідомили про те, що Міністерство внутрішніх справ України офіційно зняло з розшуку Шарія. За даними видання “Українська правда”, це відбулося напередодні, 14 квітня. Водночас у Національній поліції відреагували на цю інформацію, заявивши, що рішення про зняття з розшуку Анатолія Шарія ухвалив суд. А вони його виконали.

Водночас, як ми з’ясували, остаточне рішення суд ухвалив ще в лютому цього року. Чому інформацію про розшукуваного зняли із сайту МВС лише зараз — у відомстві не пояснили. Оскільки Анатолій Шарій усе більше з’являється в медійному просторі України, а також — має політичні амбіції і навіть створив партію, то становить суспільний інтерес. Тож “Слідство.Інфо” вирішило пригадати, у чому звинувачують блогера, і з’ясувати, що стало підставою для зняття його з розшуку.

“Повернуся, коли януковицьку братію почнуть розвішувати на стовпах”

Анатолій Шарій — блогер, який характеризується проросійськими поглядами і критикою на адресу України. У 2017 році він судився з виданням “Детектор медіа” через те, що вони називали його рупором “русского міра”. Утім, суд він програв. Окрім цього, у ЗМІ також відзначали, що в своїх блогах Шарій нерідко вдається до маніпуляцій чи викривлення фактів. 

Улітку минулого року стало відомо про створення “Партії Шарія”. На парламентських виборах 2019 року за неї проголосувало понад 300 тисяч виборців. Самого Шарія ЦВК не зареєструвала кандидатом у народні депутати — адже останні п’ять років він не жив на території України, що є обов’язковою вимогою законодавства.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, політична сила Шарія минулого року отримала пожертв на загальну суму шість мільйонів гривень. Серед донорів партії ми виявили матір братів Кацуб, бізнесменів з Харківської області, громадських активістів та людей, які ще нещодавно шукали роботу. А незабаром його партія може одержати й державне фінансування.

Анатолій Шарій/ФОТО блогера

До того, як Анатолій Шарій почав кар’єру відеоблогера, він писав для українських видань. 2009 року він робив тексти, зокрема, для сайту “Обозреватель”, де висловлював свої думки на суспільно-політичні теми. Він критикував окремих українських політиків, правоохоронців та представників бізнесу. У 2012 році Шарій виїхав з України і з того часу перебував за кордоном.

Як ми довідалися з публічного реєстру судових рішень, Шарій є обвинуваченим у двох кримінальних справах, які розпочали правоохоронці ще в 2011 році.

В одному з епізодів Шарія обвинувачують за статтею “хуліганство”.  За даними правоохоронців, у травні 2011 року під час конфлікту біля київського закладу харчування “Макдональдс” він вистрілив чоловікові у ногу та тулуб з пістолета гумовими кулями. Як наслідок, потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Партія Шарія” отримає з бюджету майже півтора мільйона гривень — аналітик руху Чесно

Через два місяці після цього випадку, у липні 2011-го, Шарій став фігурантом ще одного розслідування. За даними слідчих, він підлаштував замах на себе. Як ідеться у судових документах, опівночі, перебуваючи на одній з проїжджих частин Києва, Шарій вистрелив з мисливської рушниці у лобове скло власного авто. Перед цим він нібито одягнув рукавиці. Після чого, стверджують слідчі, Шарій викинув рушницю і рукавиці у лісосмузі, а потім, зупинивши таксі, здійснив виклик в міліцію з телефону таксиста і повідомив про замах на себе. 

Тож у цьому епізоді йому інкримінують завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Згадана справа надійшла до суду наприкінці 2011 року. Утім, за даними слідчих, уже в січні 2012-го року Шарій виїхав з України. Відтак — у лютому 2012-го його оголосили у державний розшук. А влітку того ж року — у міжнародний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Напад на Стерненка: Авто поліцейського на місці злочину як “випадковість”

Сам Шарій уже з-за кордону у коментарі виданню “Українська правда” заявляв про переслідування з боку правоохоронців, а кримінальні справи називав сфабрикованими.

“Я не відокремлюю українську владу від МВС. Це влада беззаконня і бандитів. Ці люди, прикриваючись законом, можуть посадити будь-кого”, — казав він журналістам у березні 2012 року. Ці події Шарій пов’язував із тим, що він нібито висвітлював теми наркоторгівлі, яку, за його словами, покривало Міністерство внутрішніх справ.

Тоді ж він пообіцяв повернутися в Україну після зміни влади. “Повернуся, коли януковицьку братію почнуть розвішувати на стовпах”, — зазначав блогер. 

Два роки по тому Янукович теж утік з країни, утім, Шарій так і не повернувся. 

Політичний притулок

Як ідеться у судових рішеннях, орієнтовно через пів року після втечі з країни Анатолій Шарій отримав політичний притулок у Литві. Також йому надали посвідку на постійне проживання в Євросоюзі. У липні 2013 року блогера затримали на території Нідерландів, проте відмовилися його видати Україні через статус біженця.

А у 2014 році його зняли з міжнародного розшуку Інтерполу. Проте він продовжував залишатися в українському розшуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу”: Як Портнов погрожує правоохоронцям

На початку 2015 року литовське видання 15min.lt писало, що Анатолій Шарій може втратити політичний притулок. Медіа опублікувало статтю, у якій йшлося про те, що він отримав статус біженця через нібито переслідування з боку проросійського режиму Януковича.

Анатолій Шарій під час пресконференції у 2009 році/ФОТО УНІАН, автор Сергій Светлицький

Утім, як зазначалося в матеріалі, після перемоги Майдану і приходу до влади в Україні проєвропейських партій, обставини щодо політичного притулку могли змінитися. Радник Міністра внутрішніх справ Литви заявив виданню про початок перевірки обставин надання притулку Шарію. Утім, про її результати у медіа інформації немає.

Також литовське ЗМІ звернуло увагу на антиукраїнську риторику блогера та його співпрацю з пропагандистськими медіа Росії.

Додаткове розслідування

Зважаючи на те, що блогер з 2012 року перебував у розшуку, про хід обох розслідувань щодо нього публічно нічого не було чути. Судячи з реєстру судових рішень, там фактично нічого не відбувалося. Проте, починаючи з 2018-2019 років, суди поновили  розгляд справ за клопотанням захисника Шарія.

Спершу, у квітні 2019 року, Шевченківський районний суд Києва відправив на додаткове розслідування справу щодо стрілянини в “Макдональдсі”. Майже через пів року, у вересні 2019-го, те саме зі справою про підлаштування замаху на власне вбивство зробив Солом’янський райсуд столиці. Водночас слуги Феміди вирішили скасувати щодо Шарія запобіжний захід у вигляді арешту та зняти його з розшуку.

Обидва суди під час ухвалення рішень врахували наявність у блогера статусу біженця. Також Солом’янський районний суд погодився з позицією адвоката Шарія про те, що обвинувачений не ухилявся від суду, а вимушено покинув країну через побоювання у політичному переслідуванні.

“При встановлених вище обставинах відсутні підстави для подальшого застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою та розшуку підсудного ОСОБА_2”, — ідеться в постанові Солом’янського райсуду Києва від вересня 2019 року. Апеляцію у лютому вже цього року прокурори програли.