Одного травневого ранку моряк, який мешкав неподалік центру Одеси, почув крики: “Тримай убивцю”. Визирнувши у вікно своєї кухні, він побачив трьох чоловіків, які вибігли з арки будинку. За якусь мить один з них підбіг до машини Mercedes-Benz, що був припаркований вздовж смуги руху автомобілів, сів у крісло водія і поїхав. А вже за пів години, коли моряк вийшов на вулицю, то побачив біля дому поліцію й інших двох чоловіків, яких раніше помітив у вікні. Один з них був затриманий, інший — поранений. 

Останнього звати Сергій Стерненко, він — місцевий громадський активіст. І це був другий із загалом трьох нападів на нього. Того ранку 2018 року Стерненку стріляли в шию, але йому вдалося затримати нападника. Утім, про авто, яке поїхало з місця злочину, стало відомо лише завдяки випадковому свідку. Моряк устиг зафіксувати номер машини, яка поїхала з місця злочину. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з протоколу допиту, який отримало в своє розпорядження від власних джерел. Покази цієї людини є одними з ключових, оскільки Mercedes, на який він звернув увагу, офіційно належить родині тодішнього співробітника одеської поліції. 

Напад

Два роки тому першого травня одеський громадський активіст Сергій Стерненко разом зі своєю дівчиною збирався до оперного театру там планувався мітинг комуністів, і він хотів зняти його на відео. 

“Десь о 10 ранку я зі своєю дівчиною Наталею вийшов з дому та пішов через двір до свого авто, яке припаркував за метрів 250 від будинку. Ми пройшли десь трохи більше половини шляху, і коли минули арку, то я почув постріл позаду, зрозумів, що в мене стріляють. Другий постріл влучив в мене. Мене оглушило, я перестав чути звуки, різко розвернувся та побачив нападника з пістолетом у руці десь за півтора-два метри позаду. Він цілився в мене. Я кинувся до нападника, щоб відібрати пістолет, він почав тікати від мене”, — розповів Стерненко у коментарі “Слідству.Інфо”. 

Стерненку вистрілили в шию гумовою кулею. Це був уже другий напад на активіста за короткий час. За три місяці до того, невідомі побили його біля дому предметом, схожим на бейсбольну биту.  

Сам Сергій Стерненко цей та інші напади пов’язує зі своєю участю в мітингах проти забудов у місті, а також критикою місцевої влади, зокрема, міського голови Одеси Геннадія Труханова. Були конфлікти в активіста і з керівництвом місцевої поліції. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Гандзюк: системне вбивство

Травми одеського активіста від другого нападу/ФОТО надане Сергієм Стерненком

Першого разу затримати зловмисників не вдалося. Утім, під час другого нападу, у травні, він наздогнав чоловіка, який стріляв. Його затримали до приїзду поліції. Стрілком виявився раніше судимий за розбій чоловік на ім’я Абзал Баймукашев. Нині він обвинувачений і перебуває в СІЗО. Утім, як з’ясувало “Слідство.Інфо”, на місці злочину в той день була іще одна людина. Це — водій автомобіля Mercedes-Benz, який помітив свідок. 

Сам Стерненко у коментарі “Слідству.Інфо” заявив, що не бачив цієї машини в момент нападу. З його слів, він сфокусувався на том, щоб піймати стрілка: “Я біжу от за ним, а мені стає дуже зле, я розумію, що можу не добігти, і думаю: “ні, я собі не пробачу, якщо він втече від мене, поліція його не буде шукати”. 

Покази свідка, які отримали журналісти, Стерненко коментувати не став, посилаючись на таємницю досудового слідства. 

Обвинувачений у нападі на одеського громадського активіста/ФОТО Сергія Стерненка

Покази свідка

“Я почув крик, що доносився з вулиці Сегедської (одна з вулиць неподалік центру Одеси — РЕД.). Цитую: “Тримай убивцю”, — такі покази поліції дав моряк, який у ранок нападу став випадковим свідком. Визирнувши у вікно, він побачив трьох чоловіків,які вибігли з арки будинку. Двоє серед них, як потім з’ясується, були — активіст Сергій Стерненко і його нападник.

Третя людина, за показами моряка, невдовзі після криків, покинула двір і побігла до припаркованої неподалік машини: “На проїжджій частині вздовж тротуару навпроти моїх вікон був припаркований автомобіль марки Mercedes-Benz Е серії, темно синього кольору номерний знак 555-73 ОТ”. За словами свідка, чоловік сів за кермо і поїхав. Ситуація насторожила моряка, відтак — він вирішив сфотографувати машину. Та незабаром він помітив її вдруге. Авто проїжджало поруч з місцем злочину вже в момент затримання стрілка, коли приїхала поліція. З його слів, водій зупинився і ходив неподалік: “Цей чоловік звернув мою увагу на себе тим, що постійно озирався навкруги”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що не так з Аваковим: гучні злочини, не розкриті поліцією

Пізніше свідок детально опише його зовнішність і навіть під протокол вкаже на цю особу серед тих, які йому на розпізнавання представить слідство. Цю людину звати Костянтин Карбенюк. На той момент він був тренером спортивного єдиноборства в одному з клубів Одеси. Та значно цікавішою є інформація про людину, яка володіє автомобілем. За даними, які ми отримали одразу від декількох джерел в правоохоронних органах, цей Mercedes-Benz належить родині тодішнього радника голови поліції в Одеській області. 

“Просто випадковість”

“Було з’ясовано особу, що підвезла на автомобілі до місця скоєння правопорушення підозрюваного. Вона була по гарячих слідах встановлена, ця особа. Було визначено по камерах автомобіль, і була затримана. Але, як з’ясувалося, вона не має відношення до правопорушення, скоріш за все”, заявляв у медіа одразу після нападу на Стерненка радник голови одеської поліції Руслан Форостяк. Мова йде про водія авто Костянтина Карбенюка. Форостяк зазначив, що слідство схиляється до версії, що він — таксист, що підвозив нападника. 

Утім, як з’ясуло “Слідство.Інфо”, номери Mercedes-Benz, який “засвітився” на місці злочину, зареєстровані на дружину самого ж Форостяка. Авто цієї ж марки, до слова, є й в офіційній декларації самого колишнього правоохоронця. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жорстокий “Світанок”: Як поліцейські знущалися над дітьми з одеського притулку

Руслан Форостяк, ексрадник голови поліції Одеської області/ФОТО зі сторінка колишнього правоохоронця у Facebook

Руслан Форостяк був радником тодішнього голови Дмитра Головіна. Залишився на своїй посаді він й після того, як Головін звільнився з Нацполу і потрапив під слідство НАБУ через підозри в недостовірному декларуванні. Покинув роботу в поліції Форостяк наприкінці 2019 року.  

У розмові зі “Слідством.Інфо” чоловік підтвердив, що авто належало його дружині, але запевнив, що жодного стосунку до нападу на Стерненка не має, адже нібито продав цю машину — людині, яка була на місці злочину.

 “Я ще після другого нападу давав свідчення і поліцейським по цьому приводу, і СБУ. Тому що СБУ повторно проводила слідчі дії… Десь чи рік тому, коли передали цю справу в СБУ. Вони повторно опитували всіх свідків і проводили ще ряд слідчих дій. Я давав… Був на допиті, давав пояснення з цього приводу. Та машина була продана, я вже не пам’ятаю, чи в 15-му, чи в 16-му році хлопцю, який… ну. Але я її, звісно, з обліку не знімав, тому що він не до кінця зі мною розрахувався, тому домовленість була така як він розрахується, то я переоформлю. До цього дня він толком не розрахувався. Там щось заборгував. Тому його особа встановлена, з ним також слідчі дії проводилися”, — сказав Форостяк журналістам, наголосивши, що це “просто випадковість”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Замах на Михайлика: що не так з офіційною версією

Зі слів експравоохоронця, познайомився він з Карбенюком у 2014-му році, під час протидії руху “рускої вєсни” в Одеси. 

“Що мене дивує журналісти можуть отримати матеріали кримінальної справи, слідства. Але це є таке. Я вітаю, коли журналісти отримують і правильні питання задають, і здійснюють контроль над правоохоронною системою, щоб вона виконувала свою роботу. Але це випадковість, і тут саме головне, що був проведений комплекс слідчих дій. І не тільки Нацполіцією, але й Службою безпеки України”, — заявив він.

Водночас “Слідство.Інфо” має в розпорядженні також фотографії, на яких зафіксовано, що це авто у 2019 році було припарковане неподалік управління Національної поліції в Одеській області. Форостяк не зміг пояснити це, припустивши лише, що Карбенюк міг приїздити туди у своїх справах, оскільки фігурував в одному з кримінальних провадження, яке вела поліція. 

На запитання журналіста, чи пояснив Карбенюк свою присутність на місці злочину, Форостяк відповів: “Він (Карбенюк  — РЕД.) сказав, що це якась маячня”. 

Ми попросили колишнього посадовця поліції надати нам актуальний номер цієї особи. Руслан Форостяк надіслав нам контакти. Утім, на момент публікації цього матеріалу телефон Карбенюка був вимкненим. 

Конфлікт Стерненка з поліцією

Кілька років тому одеська влада передала частину Міського саду в самому центрі під забудову. Це Літній театр, який є об’єктом культурної спадщини. Через нього вже протягом кількох років точаться конфлікти між активістами і мерією. Під час одного з таких заходів протесту наприкінці 2017 року сталася сутичка між протестувальниками і силовиками. Сергій Стерненко був на цьому заході і вів звідти відеотрансляцію. Незабаром, з його слів, поліція оголосила йому підозру в організації масових заворушень.

Ексголова поліції Одеської області Дмитро Головін (ліворуч, передній план) і його радник Руслан Форостяк (на задньому плані, праворуч від Головіна)/ФОТО зі сторінки колишнього правоохоронця у Facebook

Його взяли під варту і відправили в СІЗО. Утім, згодом, апеляція скасувала це рішення і відпустила Сергія Стерненка під особисте зобов’язання. Потерпілим у цьому кримінальному провадженні є тодішній голова управління Національної поліції в Одеській області Дмитро Головін. Зі слів Стерненка, слідчі вважають, що він нібито завдав правоохоронцю тілесних ушкоджень: “Та потерпілий Головін уже протягом тривалого часу ігнорує судові засідання”. 

Сергій Стерненко припускає, що до організації нападів на нього причетні співробітники поліції. Протягом 2018-го року їх було три. Під час останнього нападників було двоє. Один з них у ході сутички загинув. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Стрілянина в Княжичах: як спецоперація перетворилася на трагедію

Розслідування усіх цих злочинів передали до Служби безпеки України. Справу щодо загибелі нападника теж веде СБУ. У Генеральній прокуратурі за часів Луценка рішення щодо передачі слідства СБУ мотивували підозрою, що між нападниками і поліцією є зв’язок. Такої ж думки дотримувався генпрокурор Руслан Рябошапка. “Були докази, які свідчили про те, що до замахів на Стерненка могли бути причетні працівники правоохоронних органів”,  — заявляв він. 

Утім, на сьогодні нікому зі співробітників поліції підозри не оголошено.