Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що позапарламентські партії, до переліку яких входить і “Партія Шарія”, отримають частину грошей з держфінансування. Загалом на такі партії передбачено приблизно 11 мільйонів гривень.

Про це стало відомо з публікації громадського руху “ЧЕСНО”.  

На початку лютого НАЗК повідомило, що розподілило державне фінансування, передбачене на 2020 рік, між партіями, які увійшли до парламенту. Тобто такими, що перетнули п’ятивідсотковий бар’єр на виборах. Зокрема, 140 мільйонів має отримати партія “Слуга народу”. 

На запит представників організації “ЧЕСНО” у держоргані також повідомили, що фінансування отримають і позапарламентські партії. Але лише за перші півтора місяця роботи парламенту. Загалом такі партії, за підрахунками аналітиків організації, отримають 11,3 мільйона гривень бюджетних грошей. 

Аналітик організації Ігор Фещенко у коментарі “Слідству.Інфо” розповів, що в ЧЕСНО порахували, скільки отримають політичні сили, які не пройшли у Верховну Раду.“Шарій отримає, за моїми розрахунками 1,43 мільйона”, – повідомив він на уточнююче питання журналістів. 

Окрім “Партії Шарія” фінансування отримають “Радикальна партія Олега Ляшка”, “Сила і Честь”, “Опозиційний блок”, “Українська стратегія Гройсмана” та “Свобода”. Кабінет міністрів України має передбачити кошти для цього, які НАЗК розподілятиме самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Слуга народу” заплатила вже понад мільйон гривень за оренду “вертолітного майданчика Януковича”

Анатолій Шарій блогер, який характеризується проросійськими поглядами і критикою на адресу України. У 2017 році він судився з “Детектором медіа” через те, що вони називали його рупором “русского міра”. Утім, суд він програв. За “Партію Шарія” на парламентських виборах 2019 року проголосувало понад 300 тисяч виборців. Самого Шарія ЦВК не зареєструвала кандидатом у народні депутати адже останні п’ять років він не жив на території України, що є обов’язковою вимогою законодавства. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу”: Як Портнов погрожує правоохоронцям

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, що “Партія регіонів” і наближена до неї політична сила “Опозиційний блок” задекларували борги в понад 20 мільйонів гривень. Про це “Слідство.Інфо” довідалося із звітів партій, які вони нещодавно оприлюднили на сайті Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК).

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).