Уперше за 10 робочих днів директор новоствореного держпідприємства Сергій Юзвенко, який буде керувати «Парком-памʼяткою садово-паркового мистецтва «Межигірʼя», зустрівся з представниками громадської організації. Активісти опікуються парком від часів вигнання Януковича. На зустрічі обговорили офіційне працевлаштування та мільйонні борги парку за комунальні послуги. 

Журналісти «Слідства.Інфо» відвідали закриту зустріч та поспілкувалися з Сергієм Юзвенком та активістами «Межигірʼя».

На зустріч директор Сергій Юзвенко приїхав з командою юристів та екологів. Від громадської організації був комендант «Межигірʼя» Денис Тарахкотелик та працівники парку, які опікуються територією з лютого 2014 року. Після того, як Янукович втік з країни, резиденція перейшла у державну власність, а громадська організація зобовʼязалася зберігати майно та тварин.

Зустріч нового директора державного підприємства «Межигірʼя» та активістів, які протягом 10 років опікувалися резиденцією Януковича

Юзвенко каже, що у держбюджет на 2024 рік на потреби «Межигірʼя» закладено 69 млн грн. Однак, за словами Тарахкотелика, такі витрати на парк були актуальні ще у 2019 році. Наразі у нього не запитували, скільки грошей потрібно для забезпечення «Межигірʼя».

«Коштів потрібно удвічі більше, ніж закладено в держбюджеті. Громада має заборгованість у 48 млн грн перед компаніями, які забезпечують парк, з них за електроенергію борг складає 18 млн грн», — каже комендант.

Для того, щоб визначити суму витрат, додає Денис, необхідно спершу визначити точні кордони парку.  

«Немає встановлених меж парку, точної кількості тварин та рослин. Тоді згідно з чим мають бути виділені кошти з бюджету? Скільки має бути набрано людей і яка потрібна техніка, скільки треба поливів, електрики, води, добрив тощо», — каже Денис. 

До того, ж потрібно врахувати витрати на дорогих тварин та нерухомість, зокрема Хонки, яка коштує близько 200 млн дол.

Юзвенко не назвав рішення, сказав, що особисто не мав справ з обслуговуючими «Межигірʼя» компаніями, до прикладу ДТЕК. 

Раніше, директор новоствореного підприємства працював у правоохоронних органах Києва та області. Останні два роки він обіймав посаду у департаменті екології та природних ресурсів Київщини. Також Юзвенко розповів, що до кінця цього року отримає диплом адміністрування та управління Національного університету біоресурсів і природокористування України. 

«Слідство.Інфо» запитало Сергія Юзвенка про його плани щодо «Межигірʼя». Однак посадовець відмовився спілкуватися з журналістами. Громаді розповів, що приїхав познайомитися з кожним працівником парку та поговорити про подальшу співпрацю. 

Журналісти надіслали запит до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо умов прийняття нового директора на посаду та майбутнє «Межигірʼя».

«Межигір’я» було приватною резиденцією президента-втікача Януковича, яку у вересні 2014 року повернули у власність держави. Нині в резиденції проходять екскурсії й громадські заходи, знімаються фільми. Будівлями і зоокуточком «Межигір’я» опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.

2018 року слідчі Генеральної прокуратури України передали «Межигір’я» АРМА для пошуку керуючого для парку. Згодом, у листопаді 2018 року, АРМА оголосило конкурс на управління активами резиденції, його кілька разів продовжували.

У 2019 році перемогло ТОВ «Скомпані», однак, за інформацією журналістів, керівником цієї компанії був помічник ексрегіонала Євгена Мураєва. 

У серпні 2023 року президент Зеленський підписав закон про створення парку-пам’ятки на території резиденції «Межигір’я», оскільки кошти за відвідування не сплачувалися до держбюджету в умовах військового стану. Як результат — створено підприємство «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнод­ержавного значення «МЕЖИГІР’Я».

Читайте також: «Ми можемо піти, але що залишиться від «Межигір’я» за два дні?» — комендант резиденції»