На в’їзді до елітного котеджного містечка під Києвом нудьгує охоронець. Його завдання — підіймати шлагбаум і впускати мешканців дорогих маєтків, які розташовані на території комплексу. За спиною охоронця височіє новий храм Православної церкви України. Але вірянам туди потрапити непросто: зазвичай охоронець відмовляється піднімати шлагбаум для людей, які не є мешканцями комплексу.

Зводить монастир відомий митрополит ПЦУ Олександр Драбинко. Він і сам має великий маєток у цьому комплексі, побудований кілька років тому.

«Слідство.Інфо» продовжує досліджувати майно впливового українського духовенства. Статки усіх впливових єпископів РПЦ в Україні, ПЦУ та УГКЦ ви можете перевірити у нашому реєстрі «Золото церкви». Чому це важливо? По-перше, православні єпископи є ченцями і приймали обітниці перед Богом. Зокрема, відмовлялися від права на власне майно. По-друге, в Україні церква має чимало преференцій від держави. Зокрема, її звільняють від частини податків або ж від отримання пільг. При цьому те, як ці преференції використовують, держава контролює далеко не завжди. Тож журналісти, зі свого боку, вирішили детальніше розглянути, як витрачають гроші на особисті потреби вищі церковні чини.

Раніше ми розповідали про будинки та квартири заможних архієреїв Російської православної церкви в Україні. У порівнянні з РПЦвУ, священнослужителі новоствореної Православної церкви України та Української греко-католицької церкви живуть на порядок скромніше. Але деякі єпископи все ж мають і великі будинки, й дорогі автомобілі.

Митрополит Олександр Драбинко

Митрополит Олександр. Фото з його фейсбук-сторінки

Митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр починав свій шлях священнослужителя в Російській православній церкві в Україні. На відміну від більшості єпископів, він відстоював проукраїнські погляди, через що мав конфлікти з архієреями. Олександр був особистим секретарем та, фактично, правою рукою тодішнього предстоятеля РПЦвУ Володимира (Сабодана).

Під час хвороби предстоятеля відбулася спроба так званого перевороту в РПЦвУ, яку організували впливові митрополити. За даними українських правоохоронців, під час цих подій Драбинка викрали та протягом певного часу незаконно утримували. В цьому злочині підозрюють, зокрема, президента-втікача Віктора Януковича та екс-міністра МВС Олександра Захарченка.

Попри це, митрополит Олександр намагався протидіяти спробам перевороту. Відтак, за словами Драбинка, частину майна Володимира (Сабодана) він отримав у спадок.

Владика Олександр володіє двома квартирами у Києві. Одна з них, площею 86 кв.м, розташована в елітному житловому комплексі на Печерську, поблизу Центральної виборчої комісії. На вторинному ринку така квартира оцінюється приблизно в 5,3 млн гривень. Інша квартира, площею в 202 кв.м, розташована в житловому комплексі «Ліко-Град 3» у Голосіївському районі столиці. На вторинному ринку вона оцінюється щонайменше в 7,6 млн гривень.

Будинок митрополита Олександра на столичному Печерську. Фото НВ

Також митрополит Олександр володіє будинком на Печерську площею 545 квадратних метрів. Примітно, що по сусідству розташований будинок настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла, скандально відомого своєю проросійською риторикою. Із ним у Драбинка тривалий конфлікт.

Інший будинок митрополита Олександра розташований в елітному  котеджному містечку «Хутір Ясний» у передмісті Києва. Такий будинок площею 431 кв.м оцінюється щонайменше у 24 мільйони гривень. Їздить  владика на позашляховику Toyota Land Cruiser 2018-го року випуску. На вторинному ринку таке авто оцінюється приблизно у 2 мільйони гривень.

«Щось було подаровано, щось придбано, щось згідно заповіту митрополита Володимира (Сабодана) перейшло мені в спадок. У селі Ходосівка (Хутір Ясний) будинок був куплений мною. Точніше, була куплена земля, там стояв недобудований будинок. Я його добудував і там проживаю. — сказав Олександр у розмові зі «Слідством.Інфо». — Я з собою до могили цього всього не заберу. Воно залишиться монастирю, в якому я є настоятелем».

Згадка про Митрополита Володимира на табличці на стіні храму

Поблизу будинка Драбинка стоїть Храм Преображення Господнього, який владика побудував на честь покійного предстоятеля Володимира. Оскільки обитель розташовано на території котеджного містечка, журналістів охоронці туди не пропустили. За словами Олександра, віряни можуть туди потрапити, але тільки під час богослужінь. Наразі проблема в «недолугому законодавстві», через яке складно оформити юридичний статус храму, каже митрополит.

Архієпископ Симеон Зінкевич

Архієпископ Симеон. Фото з сайту Дніпровської єпархії ПЦУ

Архієпископ Дніпровський і Криворізький ПЦУ Симеон керує єпархією більше десяти років. Владика відомий своєю проукраїнською позицією. Зокрема, під час сепаратистських рухів навесні 2014-го у Дніпрі, Симеон закликав вірян зберігати вірність Україні. Також він займався організацією волонтерської допомоги для українських військових на Донбасі.

У власності владики Симеона — великий маєток на 522 кв.м у Дніпрі. Відповідно до реєстру нерухомості, священнослужитель придбав будинок у травні 2019-го року. Примітно, що владика Симеон придбав маєток, розташований у кількох хвилинах ходьби від будинку впливового дніпровського бізнесмена Олександра Петровського, з яким архієпископ підтримує приязні стосунки.

Маєток Симеона. Скріншот Google Street View

За твердженнями колишнього генпрокурора та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, бізнесмен Петровський (на прізвисько «Нарік») мав прямий стосунок до організованої злочинності та кримінального світу. В той же час, Петровський відомий своєю меценатською діяльністю, зокрема, фінансуванням побудови нових храмів ПЦУ в Дніпрі. На сайті Дніпровської єпархії часто висвітлюють події за участі бізнесмена. Зокрема, вітають його з днем народження.

Архієпископ Симеон та бізнесмен Олександр Петровський. Фото з фейсбук-сторінки Дніпровської єпархії Православної церкви України

Пояснити журналістам «Слідства.Інфо», за які кошти був придбаний будинок владики Симеона, в єпархії відмовилися. Канцлер єпархії отець Віталій Лопушанський заявив, що походження будинку Симеона — це «його приватна справа».

Владика Михайло Бубній

Владика Михайло. Фото з сайту УГКЦ

Єпископ Української греко-католицької церкви Михайло Бубній народився на Львівщині. Після навчання у Папському східному інституті в Римі владика повернувся до України, де продовжив службу. У 2014-му році Михайло почав керувати Одеським екзархатом.

У власності єпископа є квартира у Львові площею 83 кв. м, а також квартира в Одесі площею 111 кв. м та квартира в місті Березівка Одеської області площею 86 кв.м. Їздить владика на автомобілі Volkswagen Tiguan 2019-го року випуску. На вторинному ринку така автівка оцінюється приблизно в 600 тисяч гривень.

За словами владики Михайла, квартири в Одесі й Березівці лише формально перебувають у його власності, оскільки там проживають священнослужителі. А львівську квартиру йому подарувало подружжя прихожан похилого віку.

«Коли ми запланували купити для священників квартири, я ще не мав переоформлених документів на екзархат. А потрібно було вже купити ці квартири, бо люди не були готові чекати. Тож ми вирішили, що тимчасово оформимо їх на особу єпископа, а в майбутньому це буде переписано на Одеський екзархат», — сказав Михайло у коментарі «Слідству.Інфо».

Також він надав у розпорядження редакції копію заповіту, згідно якого усе його майно у випадку смерті має бути передане релігійній організації Одеського екзархату Української греко-католицької церкви.

Владика Василь Семенюк

Владика Василь. Фото з сайту УГКЦ

Архиєпископ УГКЦ Василь Семенюк народився на Івано-Франківщині. Навчався в підпільній духовній семінарії, потім вступив до Люблінського католицького університету в Польщі. У 1989-му році Василя скерували на Тернопільщину для легалізації Української греко-католицької церкви. Протягом тривалого часу він був ректором Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого.

У 2004-му році владику Василя обрали єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської єпархії. За два роки він очолив цю єпархію, відтак, керує нею і донині.

Владика Василь володіє нерухомістю та землею на Заході України, зокрема, у селищі Зарваниця Тернопілської області, яку віряни називають «українським Єрусалимом». Щороку сотні тисяч паломників приходять туди на прощу. Також у селі споруджено Зарваницький духовний центр — комплекс церковних будівель, що належать Українській греко-католицькій церкві.

Патріарший паломницький центр УГКЦ

Згідно з реєстром нерухомості, у Зарваниці владика Василь володіє двома будинками: один площею 264 кв.м, інший — на 44 кв.м. Також у цьому селі він має дві земельні ділянки загальною площею близько 0,7 га. В іншому селі Тернопільскої області — Острові — владика має у власності великий будинок площею 498 кв.м.

Також у власності Василя Семенюка є будинок у карпатському курорті Яремче площею 241 кв.м. На місцевому туристичному сайті вказується, що будинок владики є готельним комплексом для відпочинку в горах.

Яремчанський маєток Василя Семенюка

Журналісти намагалися отримати коментар від архиєпископа щодо належних йому землі та будинків. Однак контактні номери Тернопільско-Зборівської єпархії не відповідали, а прес-секретар глави УГКЦ Ігор Яців сказав, що інформацію щодо архиєпископа Василя коментувати не може. Актуального телефону владики Василя чи його представника він не надав — відтак, журналісти надіслали інформаційний запит до єпархії.