Кожен четвертий столичний храм Російської православної церкви в Україні побудований з порушенням закону.

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили ситуацію з правами на землю, на якій стоять храми й монастирі трьох конфесій: Російської православної церкви в Україні, Православної церкви України та Української греко-католицької церкви. Здобуту інформацію ми проаналізували та розмістили в реєстрі церковних земель у рамках нашого проєкту «Золото церкви». Там можна знайти столичні храми, монастирі й каплиці. А також дізнатися, скільки для кожної з них виділено землі.

Під час цього дослідження ми з’ ясували: на території Києва розташовано більше 150 монастирів, храмів та каплиць Російської православної церкви в Україні. Близько 25 відсотків із них не мають потрібних для будівництва дозволів. Відтак, кожен четвертий столичний храм РПЦ в Україні зведено з порушенням закону. Для свого сумнівного будівництва служителі російської церкви обирають найкращі землі — місця археологічних розкопок, парки, набережні і сквери.

Які столичні території захопили «рейдери в рясах» — розповідає журналістка Євгенія Моторевська у блозі «Таємниці Слідства»