Колишній нотаріус Артем Літвінов та його дружина є власниками церковного комплексу у селі Гатне під Києвом. Нинішній настоятель цього храму, який належить до Російської православної церкви в Україні, каже, що його не цікавить, хто власник будівлі. Водночас у Мін’юсті зазначають, що останніми роками храми частіше оформлюють на приватних осіб — щоб «убезпечитися» від передачі храму — наприклад, від Російської православної церкви в Україні до Православної церкви України.

Приватний церковний комплекс

Село Гатне розташоване у п’яти кілометрах від Києва. Останніми роками село активно розбудовується — тут з’являються і елітні багатоповерхівки, і нові котеджі. У 2014-му тут відкрився новий храм — Покрови Божої Матері та святого Артемія Антіохійського (РПЦ), точніше цілий церковний комплекс — храм, недільна школа та котельня.

Сама церква дерев’яна і складається з двох поверхів, перший поверх зовні прикрашений мозаїкою. На території комплексу — дитячий майданчик, висаджені дерева, стежки викладені бруківкою. На перший погляд — звичайний храм.

Але, як довідалося «Слідство.Інфо», цей храм незвичайний. Від більшості українських церков він відрізняється тим, що перебуває у приватній власності. З Реєстру речових прав на нерухоме майно ми дізналися, що храм на 270 кв. м., недільна школа на 200 кв. м. та котельня на 100 кв. м. належать приватним особам — Артему Літвінову та його дружині Тетяні. Пан Літвінов також є орендарем земельної ділянки під храмом. Хоча спочатку сільрада виділила землю прихожанам, згодом депутати змінили умови угоди і тепер земля також у приватних руках.

Скриншот із реєстру Міністерства юстиції

Артем Літвінов донедавна працював нотаріусом у Києві. Він фігурував у розслідуванні «Схем» щодо продажу кредитних портфелів кількох установ банкіра Миколи Лагуна — «ДельтаБанк», «ОмегаБанк» та інших. Як зазначають журналісти, їх продавали за заниженими цінами близькій до Лагуна компанії. Артем Літвінов також займався реєстрацією будинку Миколи Лагуна у Козині біля Києва. А от сестра екс-нотаріуса Аріна Літвінова працює суддею Окружного адмінсуду Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ТРЕБА ЗАПИСУВАТИСЯ НА БЛАГОСЛОВЕННЯ ДО ОНУФРІЯ»: ЯК ОАСК УХВАЛЮВАВ РІШЕННЯ В ІНТЕРЕСАХ ПРОРОСІЙСЬКОЇ ЦЕРКВИ

Цікаво, що Літвінов не лише юрист. Донедавна він був настоятелем храму Покрови Божої Матері в Гатному та, за даними YouControl, значиться керівником місцевої релігійної організації.

«Слідство.Інфо» вирішило поспілкуватися з Артемом Літвіновим, щоб дізнатися, чому храм релігійної громади оформлений на його сім’ю. Та у церкві нас зустрів інший священик. Отець Володимир, як він представився, зазначив, що Літвінов зараз проживає в Канаді, а він є настоятелем храму Покрови Божої Матері. На питання, чому церква оформлена не на організацію, а на приватну особу, він відповів, що це його не цікавить.

«Мені передали ключі від храму, люди мають сюди постійний доступ. У нас тут усе добре, інше мене не цікавить», — зазначив він.

Отець Володимир, Настоятель храму Покрови Божої матері у Гатному // ФОТО: “Слідство.Інфо”

Справді, вже понад рік Артем Літвінов проповідує у Канаді — він є настоятелем Російської православної церкви в Україні громади Різдва Пресвятої Богородиці у місті Річмонд-Гілл. Ми намагалися зв’язатися з Артемом Літвіновим через його сторінки у соцмережах та месенджери, але він не відповів на наші повідомлення.

Самозахоплення храмів

Нещодавно у Львові, як повідомляють місцеві медіа, священик, який переписав церкву на свою доньку, а земельну ділянку під нею — на зятя, зачинив храм для відвідувачів. Тепер прихожани моляться на вулиці біля храму, а богослужіння проводить інший священик.

Як пояснює директор Департаменту Міністерства юстиції у справах релігії та національностей Андрій Юраш, передача храму у приватну власність не є порушенням закону.  Втім, така передача має відбуватися після рішення самої релігійної громади.

«Це питання входить у площину стосунків між громадою і священнослужителями. Одна річ, коли церква оформлена на спонсора — людина профінансувала її будівництво і певною мірою залишила за собою право мати у власності цю споруду. Коли це священнослужитель, він зобов’язаний рахуватися з громадою, яка чи фінансово, чи фізичною працею, чи через знайомства доклалася до будівництва храму», — сказав Андрій Юраш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК НЕЗАКОННО ПОБУДУВАТИ ЦЕРКВУ Й НЕ ПОНЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ — ДОСВІД РПЦ В УКРАЇНІ

За його словами, в Україні всього кілька десятків випадків, коли храми належать окремим особам. Зазвичай це люди, які спонсорували його будівництво, інколи — священики. Однак, за словами чиновника, останнім часом кількість храмів, зареєстрованих на окрему особу, зростає.

«Пов’язано це з тим, що священнослужителі вважають, що якщо церква у приватній власності, то змінити її юрисдикцію неможливо (наприклад, від Російської православної церкви в Україні до Православної Церкви в Україні — ред.). Однак це не зовсім так. Зокрема, є випадок на Волині, коли громада через суд добиватиметься повернення храму у свою власність», — розповів він. 

Йдеться про храм Російської православної церкви в селі Галинівка. Священик на сайті храму привітав президента Росії Володимира Путіна з іменинами. Це неабияк образило представників громади, і вони вирішили перейти до Православної церкви в Україні. Нещодавно вони офіційно перереєстрували свою громаду. Втім, священик стверджує, що храм належить не їм, а іншій юридичній особі.

Храм у Галинівці // ФОТО: Волинь.UA

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» опублікувало дослідження «Карта церковних земель Києва», під час якого журналісти з’ясували, що кожен четвертий храм чи монастир у Києві зведено з порушенням закону.