Вища рада правосуддя (ВРП) відмовила Національному антикорупційному бюро у відстороненні голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, підозрюваного у створенні злочинної організації та захопленні влади через вплив на органи правосуддя.

Відповідне рішення ВРП ухвалила на засіданні 1 вересня, повідомляє журналіст «Слідства.Інфо».

«Клопотання офісу генерального прокурора про відсторонення Вовка Павла повернути генеральній прокурорці Ведедіктовій Ірині Володимирівні без задоволення», — дослівно йдеться в ухвалі. Члени ВРП підтримали її одноголосно.

НАБУ просило про відсторонення Вовка від здійснення правосуддя на час проведення розслідування щодо записів нібито з його кабінету, які раніше публікувало бюро.

Як згодом пояснили у Вищій раді правосуддя, у задоволенні клопотання відмовили через те, що, мовляв, бюро некоректно оголосило Вовку підозру — а відтак він нібито не набув статусу підозрюваного.

Під час розгляду клопотання більшість журналістів до зали засідань не впустили, пояснивши це пандемією COVID-19. Їх завели в окрему кімнату, де мала б проходити онлайн-трансляція засідання — однак ніякої трансляції там не ведеться. Також перед будівлею Вищої ради правосуддя виставлено кордон Національної гвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Плівки Вовка-3»: голова ОАСК домовлявся з Зеновієм Холоднюком про «блокування» конкурсу на голову Державної судової адміністрації

Нагадаємо, що торік Генпрокуратура теж подавала клопотання щодо тимчасового відсторонення Вовка від здісгнення правосуддя. Підставою були записи, які НАБУ опублікували улітку 2019-го. У них йшлося про те, що Павло Вовк, будучи на посаді голови Окружного адмінсуду Києва, нібито через небажання проходити оцінювання у ВККС, створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Зазначимо, що тоді Вища рада правосуддя також відмовила у відстороненні Вовка.

Зазначимо, Вища рада правосуддя також відмовилася відвести її члена Павла Гречківського від розгляду клопотання про відсторонення голови Павла Вовка. За даними НАБУ, Вовк тісно спілкувався з Гречківським і впливав на його діяльність як члена ВРП — про це йдеться у записах, які бюро опублікувало уранці 1 вересня, перед засіданням ВРП.

Раніше Павло Вовк скаржився Вищій раді правосуддя на тиск з боку Національного антикорупційного бюро. За його словами, бюро, опублікувавши записи нібито з його кабінету, «спровокувало» інформаційну кампанію, яка посягає на незалежність судової системи. Схожі скарги у ВРП подали ще низка судддів ОАСКу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Справа луснула як мильна бульбашка»: перевірка інтерв’ю Павла Вовка про розслідування НАБУ

Як повідомляло «Слідство.Інфо», 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова ОАСКу Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» вирішення питання, намір для демонстрації власної сили заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окружний адмінсуд Києва вирішив, що в дисертації Портнова немає плагіату

Згодом детективи повідомили про підозру Павлу Вовку, Євгенію Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Останньому ВАКС нещодавно обрав запобіжний захід у цій справі у вигляді особистого зобов’язання.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene.

Невдовзі, як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.