Ексзаступник голови Адміністрації Президента часів Януковича Андрій Портнов оскаржив у скандальному Окружному адміністративному суді Києва звинувачення Нацагенства із забезпечення якості вищої освіти у наявності плагіату в його дисертації. Сьогодні суд визнав його правоту.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із повідомлення на сайті ОАСКу.

Як ідеться в цьому повідомленні, Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним та скасував рішення Комітету з питань етики Нацагенства, яким було встановлено наявність плагіату в дисертаційному дослідженні Портнова «Становлення і розвиток конституційного судочинства в Україні: теоретичні та практичні проблеми».

На користь цього рішення в ОАСКу зазначають, що нацагентсво не спростувало доводів Портнова про відсутність плагіату на трьох сторінках дисертації. Крім того, агентство начебто не забезпечило можливості Андрію Портнову надати пояснення перед тим, як ухвалило рішення.

Також представники суду вказують на наявність експертного висновку, в якому начебто йдеться, що наведені у рішенні Комітету з питань етики випадки співпадіння окремих текстових фрагментів у дисертації Портнова плагіатом не є.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», троє працівників Генеральної прокуратури неодноразово отримували повідомлення із брутальними образами й погрозами з телефонного номера Андрія Портнова. Зокрема, кілька разів такі повідомлення надходили прокурору Олександрові Божку, який керував кримінальним провадженням, де фігурував експосадовець. Розслідування щодо погроз Портнова Божку розпочали в Державному бюро розслідувань на початку квітня 2019 року. Згодом кримінальне провадження передали до Служби безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу»: як Портнов погрожує правоохоронцям

Окрім Божка, схожі погрози були адресовані й у бік колишнього співробітника слідчого Управління спеціальних розслідувань ГПУ та його екскерівника Сергія Горбатюка. Саме ця структура розслідувала події Революції Гідності та діяльність колишніх соратників Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Андрій Портнов повернувся в Україну навесні 2019 року. Експосадовець адміністрації Януковича відразу розпочав «юридичну війну» з попереднім президентом Петром Порошенком, відправивши з десяток заяв щодо нього до Державного бюро розслідування. Також у серпні Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації — за завдану шкоду його репутації.

Також, як повідомляло «Слідство.Інфо», 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова ОАСКу Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» вирішення питання, намір для демонстрації власної сили заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

Згодом детективи повідомили про підозру Павлу Вовку, Євгенію Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Останньому ВАКС нещодавно обрав запобіжний захід у цій справі у вигляді особистого зобов’язання.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene.

Невдовзі, як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.