Вища рада правосуддя відмовилась відвести її члена Павла Гречківського від розгляду клопотання про відсторонення голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. За даними НАБУ, Вовк тісно спілкувався з Гречківським і впливав на його діяльність як члена ВРП.

Відповідне рішення ВРП ухвалила на засіданні 1 вересня, повідомляє журналіст «Слідства.Інфо».

Напередодні засідання щодо відсторонення Вовка прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надали членам ВРП докази зловживань — зокрема, приховані записи розмов між Вовком та членом ВРП Гречківським.

Однак у деяких членів Вищої ради правосуддя з’явились питання щодо юридичної сили цього запису. Після розмови в нарадчій кімнаті члени ВРП вирішили не відстороняти Гречківського від розгляду питання по Вовку.

Павло Вовк у залі ВРП

На засіданні ВРП присутній і сам Павло Вовк. При цьому більшість журналістів до зали засідань не впустили, пояснивши це пандемією COVID-19. Їх завели в окрему кімнату, де мала б проходити онлайн-трансляція засідання — однак ніякої трансляції там не ведеться.

Перед будівлею Вищої ради правосуддя виставлено кордон Національної гвардії.

Нагадаємо, сьогодні у ВРП розглядають клопотання Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової щодо відсторонення від виконання обов’язків голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, його заступників Володимира Келеберди та Євгенія Аблова, а також суддів ОАСК Ігоря Качура, Олексія Огурцова та Ігоря Погрібніченка. Відсторонити їх просять у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про відповідні підозри суддів та керівництво ОАСК повідомили детективи Національного антикорупційного бюро України 17 липня. За версією слідства, зазначені особи та їхні спільники утворили злочинну організацію на чолі з Павлом Вовком, яка мала на меті захопити державну владу — через встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя.

За версією слідства, ця організація ухвалювала замовні рішення в інтересах політичних еліт, бізнес-кіл, а також для задоволення власних потреб. На доказ цього НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, які нібито проводили Павло Вовк, Євгеній Аблов та інші учасники провадження. Детальний огляд цих записів ми виклали в матеріалі «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».