Звичайний травневий день у Києві, кінець робочого дня. Падає легкий дощ. У дворі елітного житлового комплексу розгортається справжній бойовик. З маленького автомобіля «Смарт» вибігають двоє чоловіків зі зброєю у руках. Вони підбігають до людини, яка йде тротуаром, і відкривають вогонь. Після кількох секунд стрілянини кілери застрибнули до «Смарта» і втекли з місця злочину. Все це бачили випадкові перехожі. 

Описана стрілянина сталася рік тому у столичному житловому комплексі «Новопечерські липки». Кілери розстріляли громадянина Чорногорії. У чоловіка влучило щонайменше п’ять куль, але він вижив. Як з’ясувалось, потерпілий — лідер одного з потужних балканських наркокартелів, а ймовірні кілери — представники ворогуючого клану. Між ними роками триває кривава війна. І її черговий епізод розгорнувся у центрі Києва.

Підозрюваних у нападі затримали наступного ранку на під’їзді до Одеси. «Слідству.Інфо» вдалося отримати фото з місця затримання — ми дізналися, що кілерів супроводжували діючі співробітники української поліції.

Журналісти «Слідства.Інфо» кілька місяців розбиралися у цій таємничій історії, аби з’ясувати: чому розстріляли наркобарона, як кілери потрапили в Україну і якою була роль українських поліцейських.

Досліджуючи цю історію, ми отримали від своїх джерел деякі матеріали кримінальної справи. Поєднавши їх з даними з судового реєстру, а також поспілкувавшись із балканськими правоохоронцями, нам вдалося скласти доволі детальну картину подій з іменами ключових фігурантів цього злочину. Серед них — колишній депутат Верховної Ради. 

Дякуючи сербськи колегам-розслідувачам з видання KRIK ми з’ясували, що людину, яка могла відправити кілерів в Україну, вбили, а її рештки, за версією місцевих правоохоронців, розчинили у кислоті.

РОЗКОЛ ЧЕРЕЗ КОКАЇН

Почати варто з того, ким є замовлений кілерам чоловік.

Радоє Звіцеру 38 років, він родом з Чорногорії. За даними місцевих правоохоронців, Звіцер — один з лідерів наркоклану «Кавач». На Балканах вже кілька років триває війна між кланом «Кавач» і ворогуючим кланом «Шкалярі».  

«Цей замах на вбивство  є продовженням конфлікту цих двох злочинних кланів, які фактично призводять до численних жертв і в Чорногорії та інших країнах», — розповів «Слідству.Інфо» посадовець  поліції Чорногорії Александар Бошкович.

Він підтвердив, що група чоловіків, яких обвинувачують у спробі вбивства Звіцера, належать до ворогуючого клану «Шкалярі». За його словами, раніше ці два клани діяли як єдиний картель, але через вкрадену партію кокаїну між ними стався конфлікт, що призвів до розколу.

Наслідком цього конфлікту стали десятки жертв як на Балканах, так і в інших країнах. Загалом наркоторгівля є однією з ключових проблем регіону, з якою вже тривалий час борються і в Чорногорії, і в Сербії.

ПІДГОТОВКА ДО ВБИВСТВА

За даними вже українського слідства, на початку травня 2020-го року в Україну потрапили троє чоловіків: двоє сербів і один чорногорець. Вони перетнули кордон нелегально. У Чернівецькій області трійця сіла у сірий позашляховик «Тойота Хайлендер». У авто на них чекали двоє українців. Ці українці виконували прохання свого впливового знайомого, який сказав їм зустріти балканців і провезти територією України. 

Але проїхавши відносно невелику відстань, як слідує з матеріалів, отриманих «Слідством.Інфо», пасажири пересіли вже в інший позашляховик — чорну «Тойоту Секвою», — за кермом якої також були двоє громадян України, столичні поліцейські Ростіслав Чернобровий та Семен Гордієнко. Вони виконували прохання вже згаданого знайомого. На чорній «Тойоті Секвої» трьох балканців відвезли із Чернівецької області до української столиці. На під’їзді до Києва автівка зупинилась і балканці вийшли біля лісосмуги.

В Україні на них вже чекав їхній спільник — ще один чорногорець. Тож, за даними правоохоронців, у десятих числах травня вся група опинилася в Києві й почала готуватися до вбивства своєї жертви — лідера клану «Кавач» Радоє Звіцера. У розпорядженні журналістів є судові документи, у яких містяться його свідчення як потерпілого. 

«Він (Звіцер — ред.) показав, що з 2019 року разом з дружиною та дітьми проживає в м. Києві. Кожного дня в обід та в період з 16.30 до 17.00 він з дітьми виходить на прогулянку територією житлового комплексу, в якому вони проживають», — йдеться у документі. Вірогідно, група кілерів про це знала, тож вони почали стежити за своєю жертвою та готуватися до вбивства. 

26 травня кілери вирішили, що час для нападу настав. Того дня близько 16.00 Радоє Звіцер з дітьми і собакою вийшов на прогулянку територією житлового комплексу. А кілери вибігли з автомобіля «Смарт» йому на зустріч. Присутність дітей та перехожих поруч не зупинила кілерів. 

У Радоє Звіцера влучило щонайменше п’ять куль. У тяжкому стані його доправили до лікарні, але він вижив. Найімовірніше, що своїм життям постраждалий завдячує дружині Тамарі, яка, як видно на скріншотах із камери спостереження, почала відстрілюватися. Зараз вона проходить у кримінальному провадженні лише як потерпіла. За даними джерел «Слідства.Інфо», пістолет, з якого стріляла жінка, правоохоронці не знайшли. 

СПРОБА ВТЕЧІ

Одразу після перестрілки, як видно з камер спостереження, кілери застрибнули у автомобіль «Смарт» і втекли з місця злочину. Вони трохи проїхали територією житлового комплексу, потім вийшли з автомобіля, кинули всередину запальну суміш та підпалили авто. У салоні залишилася зброя, яку згодом знайшли правоохоронці — перероблений пістолет-кулемет «Scorpion vz.61» та український пістолет «Форт-12РМ» з глушниками.

Ймовірним кілерам вдалося втекти з Києва. Згідно з документами, які є у журналістів, увечері, після замаху, групу забрав чорний позашляховик «Тойота Секвойя». Це той самий автомобіль, на якому їх раніше привезли до столиці. Балканці сіли в авто біля лісосмуги на виїзді з української столиці. 

Протягом ночі вони їхали у напрямку Одеси, у супроводі вже знайомих двох київських поліцейських Ростіслава Чернобрового та Семена Гордієнка. Майже під Одесою їх затримав спецпідрозділ поліції «КОРД». Чотирьох балканців згодом арештували, але доля їхніх перевізників склалася інакше. Поліцейському Гордієнку вдалося одразу втекти, а Чернобрового після інциденту відпустили. 

Київський поліцейський Ростіслав Чернобровий

Тоді ж «Слідство.Інфо» подзвонило Ростіславу Чернобровому. Він запевняв журналістку, що не має жодного стосунку до цієї історії, а його фотографія з місця спецоперації — помилка.

«Та девушка! Это фотографию перепутали! Вы че, шутите? Я в Киеве на работе, не уезжал никуда даже отсюда. Все звонят уже, блин, шо вы это, издеваетесь?», — стверджував тоді Чернобровий. 

Та згодом, коли до журналістів «Слідства.Інфо» потрапили документи з кримінальної справи, ми пересвідчилися, що поліцейський казав неправду. І Чернобровий, і Гордієнко під час допитів підтвердили, що перевозили іноземців.

«Коли вони прибули до визначеного місця, до них з автомобіля сірого кольору пересіли троє невідомих йому (Гордієнку — ред.) чоловіків, один з яких англійською мовою запитав в якій годині вони приїдуть до м. Києва. Під час поїздки вони між собою майже не спілкувались. Вказаних чоловіків вони висадили в лісосмузі на під’їзді до м. Києва», — йдеться в судовому документі. 

Доставити групу ймовірних кілерів спочатку в Київ, а потім відвезти з Києва, їх нібито попросив давній знайомий — колишній народний депутат, а зараз помічник начальника київської поліції Євген Дейдей. За словами поліцейських, саме він надсилав їм координати, де забирати і де висаджувати балканців. 

«ДОПОМОГА ДРУГА»

Ймовірно, з Євгеном Дейдеєм поліцейські Чернобровий і Гордієнко познайомились під час Антитерористичної операції на «Донбасі», адже усі вони мали стосунок до батальйону «Київ-1». 

Євген Дейдей разом із Ростіславом Чернобровим

Євген Дейдей також дав свідчення після замаху на Радоє Звіцера. Цей документ є в розпорядженні журналістів. Він підтвердив, що звертався до поліцейських Чернобрового та Гордієнка по допомогу з транспортуванням групи іноземців. За словами Дейдея, про цю послугу його попросив «друг з Польщі» на ім’я Мачей.

«Після того, як до мене із просьбою звернувся Мачей, який попросив допомогти його знайомим із Чернівецької області приїхати в Київ, я звернувся до своїх друзів, яких попросив допомогти у вирішенні цього питання. «…» Вже після того, як Гордієнко С. з Чернобровим Р. привезли знайомих Мачея до м. Києва, Семен зателефонував мені і повідомив, що вони мою просьбу виконали», — сказав Дейдей під час допиту. 

Журналісти з’ясували, що чорна «Тойота Секвоя», на якій перевозили кілерів, також пов’язана з Євгеном Дейдеєм, вона зареєстрована на його знайомого. Після інциденту з кілерами машину продали.

Євген Дейдей стверджує, що не знав, з якою метою група балканців заїхала в Україну. Однак, за нашою інформацією, напередодні замаху на Радоє Звіцера колишній народний депутат отримав прохання від іншого знайомого перевірити, чи дійсно родина Звіцерів перебуває в Україні. Під час допиту Дейдей стверджував, що не виконав цього прохання. 

Після чисельних спроб записати інтерв’ю з колишнім парламентарем, журналісти «Слідства.Інфо» зустріли його біля київського управління поліції.

«Мені немає про що з вами говорити», — сказав чоловік і швидко сів у «Тойоту Секвою». Цікаво, що ця, вже нова «Секвоя», зареєстрована на ту ж людину, якій належав позашляховик, на якому перевозили групу ймовірних кілерів. 

Євген Дейдей і двоє інших поліцейських фігурують у справі як свідки та продовжують працювати правоохоронцями. 

В Національній поліції України причетність їхніх працівників до замовного вбивства коментувати відмовилися — у відповіді на наш запит послалися на таємницю слідства.  

Справа стосовно чотирьох балканців вже розглядається у суді, а вони є офіційними обвинувачуваними, зокрема, в замаху на умисне вбивство. Іноземці також відмовилися спілкуватися зі «Слідством.Інфо», а їхні адвокати в суді намагалися перешкодити роботі журналістів.

ЗАМАХ І ПОМСТА

Інакше склалася доля людини, яка, за даними наших колег з Сербії, могла відправляти кілерів з Балкан до Києва. Журналісти розслідувальної редакції KRIKу роками досліджують діяльність наркокланів та організованої злочинності на Балканах. Вони погодилися допомогти «Слідству.Інфо» розібратися у цій історії, яка спричинила стрілянину у центрі Києва.

Журналісти KRIK отримали від своїх джерел важливий документ — розшифровку таємних розмов кількох людей, пов’язаних з торговцями наркотиками. Ймовірно, ці записи робили сербські правоохоронці. У них йдеться, що до замаху на Радоє Звіцера причетна ще одна людина. Це чоловік на ім’я Мілан Лепоя. Він — серб із кримінальним минулим. Зокрема, відомо, що Лепоя був членом кримінальної групи «Рожеві пантери», що грабує люксові ювелірні крамниці в усьому світі.

«У цих документах йдеться, що Лепоя був організатором і стояв за подіями, що відбулися минулого року в Києві. Що, в цілому, це він організував замах на вбивство Радоє Звіцера. Тобто Лепоя був головною особою у замаху на Радое Звіцера в Києві», — розповіла журналістка KRIK Боена Йованович.

За словами журналістки, впродовж останніх років Мілан Лепоя проживав у сербському місті Ніш. Але невдовзі після подій у Києві, куди він, ймовірно, відправляв групу кілерів, зник безвісти. Поліція розшукувала чоловіка. Аж поки не натрапила на непримітний будинок у передмісті Белграда. Там і відкрилася таємниця його зникнення.

 «За даними обвинувачення, Мілан Лепоя був убитий у цьому будинку в Рітопеку, — каже журналістка. — Тож прокуратура та поліція вважають, що члени угрупування вбили його в будинку, а тіло і всі докази розчинили в кислоті. Окрім цього, поліція також знайшла у будинку м’ясорубку. За словами міністра внутрішніх справ, на ній виявили кілька різних слідів ДНК».

Сербська поліція арештувала групу з 20-х людей, яких підозрюють у вбивствах людей у цьому будинку — у «будинку жаху», як його охрестили сербські медіа. За даними поліції, арештовані пов’язані із вже відомим лідером клану «Кавач» Радоє Звіцером. 

На Балканах правоохоронці розслідують справи стосовно Звіцера.

«Цього року Відділ боротьби зі злочинністю, в процесі розслідування одного злочину,  порушив справи проти 14 осіб — членів клану «Кавач», зокрема і Радоє Звіцера, — розповів посадовець поліції Чорногорії Александар Бошкович. — Національний ордер на його арешт уже виданий. Зараз ми готуємо міжнародне оголошення про розшук Радоє Звіцера».

В український суд, де слухають справу щодо торішнього замаху в центрі Києва, Радоє Звіцер не приходить, хоч і має статус потерпілого. А чорногорські правоохоронці, які мають великий інтерес до його діяльності, наразі не знають, де саме він перебуває.