Журналісти дізналися нові деталі вбивства військового у дворі київської багатоповерхівки за участі трьох чоловіків із кримінальним минулим. «Слідство.Інфо»  отримало і проаналізувало відео з камери спостереження, яка зафіксувала момент вбивства. Також журналісти ідентифікували нападників. Як виявилося, усі вони мають кримінальне минуле, а один із них переховувався від українських правоохоронців у окупованому Криму.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

ДЕТАЛІ ВБИВСТВА ДОБРОВОЛЬЦЯ

21 жовтня у дворі київської багатоповерхівки посеред дня застрелили 34-річного добровольця Олексія Щербину, який якраз збирався вирушити на фронт. Згодом поліція затримала трьох чоловіків, причетних до інциденту. Cуд відправив їх під варту на два місяці без права на заставу.

Командир добровольчого формування Всеволод Терентьєв розповів «Слідству.Інфо», що у день вбивства Олексій повертався додому. «Просто він повертався з магазину. Навіть в його автомобілі було кілька ящиків з формою і різними іншими речами тактичними. І з продуктами», — розповідає Терентьєв.

За попередньою версією поліції, між загиблим Щербиною та трьома чоловіками виник дорожній конфлікт через першочерговість проїзду. «Я сам не зрозумів спочатку, чого відкрите переднє праве вікно. Скоріш за все, конфлікт почався, коли він проїжджав, відкрив вікно і зробив їм зауваження. І після цього Олексій зупинився, вийшов з машини. Вони підійшли до нього і почався конфлікт», — каже Всеволод Терентьєв.

У розпорядженні журналістів опинилося відео з камери спостереження, розташованої на багатоповерхівці, яка зафіксувала вбивство. На записі чітко видно, що бійку спровокувала група з трьох чоловіків. Зокрема, один із них підійшов до Щербини і вдарив його в обличчя. Відразу після цього до побиття долучилися й інші двоє.

Зрештою, на відео зафіксовано момент, як доброволець падає біля свого автомобіля. Імовірно, після пострілу одного з нападників.

Тіло добровольця Олексія Щербини поблизу його автомобіля

Деякі додаткові деталі вбивства «Слідству.Інфо» розповів Всеволод Терентьєв: «У нього вибили телефон. Наскільки я зрозумів, він вже так трохи від них відбиватися почав, відійшов у сторону і після цього дістав пістолет, у нього є травматичний пістолет. Він дістав травматичний пістолет і почав уже стріляти. Вони ніби розбіглися, але повернулися і почали його розстрілювати».

ПЕРШИЙ НАПАДНИК — ЗРОБИВ СМЕРТЕЛЬНИЙ ПОСТРІЛ

За даними поліції, смертельний постріл зробив 26-річний киянин Вячеслав Вільцанюк. На відео з камери спостереження видно, що людина, схожа на Вільцанюка, першою покидає сутичку, а потім зникає у напрямку, звідки троє чоловіків вийшли на початку. Імовірно, саме звідти й пролунав постріл, після якого доброволець впав.

За даними поліції, смертельний постріл зробив 26-річний киянин Вячеслав Вільцанюк

Під час затримання у Вільцанюка знайшли дозвіл на карабін Tsvirkoon S, виданий поліцією Дніпропетровщини. Саму ж гвинтівку виявили в салоні автомобіля Lexus, яким користувалися нападники.

«Слідство.Інфо» дослідило соцмережі Вільцанюка. Там він вказав, що працює тренером зі змішаних бойових мистецтв. Судячи з численних фото, займатися боротьбою він почав щонайменше з 15-ти років.

Також, як з’ясували журналісти, навесні 2019-го на той час 22-річний Вільцанюк потрощив дзеркала і меблі у київському торговому центрі, за що отримав штраф — 51 гривню. А наступного року його затримали у справі про шахрайство. Судячи із судового реєстру, Вячеслав Вільцанюк зі спільниками видурили у жінки понад 39 тисяч доларів. Їй зателефонували серед ночі, заявивши, що її дочка спровокувала ДТП і потрібні гроші, щоб розв’язати цю проблему. Зрештою, жінка віддала гроші Вільцанюку, який приїхав до неї додому.

Суд досі розглядає цю справу, а Вячеслав Вільцанюк офіційно у ній обвинувачений. Йому загрожує до дванадцяти років позбавлення волі. Кілька місяців після затримання Вільцанюк провів у СІЗО, після чого суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. На момент вбивства Щербини він вже не був під арештом і міг вільно пересуватися.

Через кілька днів після вбивства добровольця батько Вільцанюка змінив фото у соцмережах на чорне тло. Із журналістами чоловік спілкуватися не захотів.

Показово, що дозвіл на зброю Вячеслав Вільцанюк отримав у квітні цього року — вже після початку повномасштабної війни. «Слідство.Інфо» запитало в поліції, чому вони видали такий дозвіл людині, обвинуваченій у шахрайстві. На що там відповіли, що не мали такої інформації.

«Повідомляю, що 24 жовтня 2022 року (після подій у Києві за участі Вільцанюка) інформація щодо шахрайських дій останнього у Інформаційно-комунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» також була не відображена», — йдеться у відповіді на запит.

Відповідь поліції на запит «Слідства.Інфо»

ДРУГИЙ НАПАДНИК — НЕПОВНОЛІТНІМ ПОБИВ ЛЮДИНУ ДО ВТРАТИ СВІДОМОСТІ

Інший нападник на добровольця — 23-річний мешканець Київщини Ігор Котирло. Судячи із його соцмереж, він товаришує з Вільцанюком щонайменше шість років. Як і Вільцанюк, він також з дитинства займається бойовими мистецтвами.

У 17-річному віці Котирло під час вуличної сварки побив людину до втрати свідомості. У результаті потерпілий отримав закриту черепно-мозкову травму, перелом щелепи та вибиті зуби. Правда, тоді Котирлу вдалося уникнути покарання. Попри тяжкі травми, потерпілий відмовився від обвинувачення, тому кримінальну справу проти Котирла закрили.

Журналісти намагалися розпитати батька Котирла про нещодавній випадок за участі його сина, внаслідок якого загинув доброволець. Втім, батько повідомив, що не спілкується із сином.

ТРЕТІЙ НАПАДНИК — ПЕРЕХОВУВАВСЯ В КРИМУ

Третій нападник, який першим вдарив добровольця — 40-річний Леонід Ігнатенко родом із села Спаське на Дніпропетровщині.

Як з’ясували журналісти, 15 років тому Ігнатенко побив фермера-односельчанина Анатолія Гайворонського, проте покарання за це не отримав. Суд розглядав цю справу так довго, що зрештою її закрили за строками давності.

«Було навіть таке, шо він взяв булаву, ходив по вулиці і п’яним бив кого-небудь. Його боялися всі в селі, розумієте, чи ні? Його всі боялися в селі. Тому що цей Ігнатенко — це страшне щось, розумієте?», — пригадує фермер.

На думку фермера Гайворонського, Ігнатенко з компанією відчувають себе безкарними і сподіваються уникнути покарання за вбивство добровольця Щербини.

Втім, у 2010-му році Ігнатенка таки засудили до п’яти років ув’язнення за неодноразові випадки хуліганства та побиття. Він трощив магазини у селі та бив односельчан. Із в’язниці Ігнатенко вийшов у травні 2014-го. А через півтора року його оголосили в розшук, у якому він перебував до середини 2019 року. Як з’ясували журналісти, переховуватися від слідства він міг в окупованому Криму.

Три з половиною роки Леонід Ігнатенко перебував у розшуку

Зокрема, «Слідство.Інфо» в мережі виявило спільне фото Ігнатенка з дружиною та сином. Зроблене воно було під час святкування Нового 2016-го року на території п’ятизіркового готелю «Аквамарін Резорт» у Севастополі. На той момент Ігнатенко вже тиждень перебував у розшуку. Під час святкування гості танцювали, їли морепродукти і дивилися новорічне привітання президента Російської Федерації Владіміра Путіна.

Під час перебування у розшуку Ігнатенко з сім’єю святкував Новий рік в окупованому Криму

Під час аналізу інформації про Леоніда Ігнатенка журналісти помітили цікавий збіг: його колишня і нинішня дружини зверталися до суду з ідентичним проханням: дозволити їм виїхати з дитиною на відпочинок до Криму без згоди батька. Колишня дружина зверталася у 2016 році, а нинішня — у 2017-му. Примітно, що саме в той момент Леонід Ігнатенко був у розшуку і міг перебувати у Криму.

Колишня дружина Ігнатенка Юлія Волок відмовилася відповідати на запитання журналістів.

Читайте також: Обливали розчинником, щоб підпалити: хто з російських військових знущався над мирними жителями Чернігівщини