Служба безпеки відіграє важливу роль у захисті нашої держави під час війни. Тільки підрозділ «Білий вовк» у складі «Альфа» за два роки повномасштабного вторгнення знищив понад 800 одиниць російської техніки. Але поки одні ризикують своїм життям у бою з ворогом, сімʼї інших співробітників обживаються елітною нерухомістю у столиці.

Департамент кібербезпеки СБУ очолює Ілля Вітюк. 25 березня на день СБУ роботу Вітюка відзначили — президент Володимир Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала. Схоже, ніхто не подивився на спосіб життя новоспеченого генерала перед тим, як відзначати його роботу від імені держави. 

Журналісти «Слідства.Інфо» детально дослідили статки дружини та матері головного кіберрозвідника країни, та виявили, що його рідня володіє нерухомістю щонайменше на 25,5 млн грн за ринковою вартістю.

НАДУСПІШНА ПІДПРИЄМИЦЯ

На цьому фото Вітюк разом зі своєю дружиною Юлією. 

Ілля Вітюк разом зі своєю дружиною Юлією

Вже під час повномасштабного вторгнення вона стала власницею квартири в будинку преміумкласу.

Елітний ЖК на у Печерському районі столиці / Фото: lunstatic.net

Комплекс розташований у Печерському районі. Серед його переваг  називають вільне планування, кухні-їдальні площею від 30 квадратних метрів, шумоізоляція апартаментів, розкішні кімнати з панорамними вікнами — шириною 6 метрів — і фантастичними краєвидами на Ботанічний сад та Дніпро.

Квартиру на 195 квадратних метрів Юлія Вітюк придбала у грудні 2023-го.

Витяг з Державного реєстру речових прав

Квартира такого розміру з ремонтом у цьому ЖК може коштувати майже 1,5 мільйона доларів.

Скрін сайту з продажу нерухомості

На сайтах з продажу нерухомості квартири без ремонту в цьому ЖК коштують приблизно 3 тисячі доларів за квадратний метр. Це майже втричі більше за середню ціну у столиці.

Неважко підрахувати, що Юлії Вітюк треба було сплатити 585 тисяч доларів за її квартиру без ремонту. Або 21,5 мільйона гривень за курсом на момент купівлі.

У офіційному документі — декларації Вітюка — вказано, що ця квартира придбана за 12 мільйонів 800 тисяч гривень.

Скрін з декларації Іллі Вітюка за 2023 рік

Тобто вказана у декларації ціна майже вдвічі менша ринкової. Не розголошуючи, про кого саме йдеться, журналісти запитали у експерта, які наслідки може мати заниження вартості майна посадовцями.

«Якщо вартість, за якою було придбано фактично житло, відрізняється від тієї, що вказана у декларації (тобто особа недостовірно задекларувала вартість своїх активів), то це може бути підставою для притягнення її до кримінальної відповідальності за частиною другою статті про недостовірне декларування. Це є великий розмір відомостей, які відрізняються від достовірних, і в такому випадку їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до двох років», — розповідає юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук.

ЗВІДКИ ГРОШІ НА ЕЛІТНУ НЕРУХОМІСТЬ? 

У розпорядженні редакції є декларація Іллі Вітюка, яку він подав у березні, однак, у день публікації розслідування вона зникла з сайту НАЗК. З декларацій за попередні роки, які також є у розпорядженні редакції, вдалося дізнатися, що у 2021 році річна зарплата Вітюка становила трохи більше 700 тисяч гривень. Тоді посадовець працював керівником одного з управлінь у тому ж департаменті. Заробіток дружини Ілля Вітюк у документі не вказує. Посаду керівника департаменту він отримав у листопаді того ж року.

За 6 діб до повномасштабного вторгнення Юлія Вітюк зареєструвала ФОП. І за неповний 2022 рік змогла заробити майже 9,5 мільйонів гривень.

2023 рік був ще успішним для новоспеченої самозайнятої підприємиці — понад 13 мільйонів гривень заробітку. Тобто її щомісячний прибуток складає понад мільйон гривень.

Головний вид діяльності ФОП дружини топового працівника СБУ — сфера права.

Дані про ФОП Юлії Вітюк у системі YouControl

Утім жодної інформації ані про її клієнтів, а ні про те, які саме послуги надає пані Юлія, у відкритому доступі немає.

«Слідство.Інфо» зателефонувало Юлії Вітюк, щоб дізнатися про рід заняття її бізнесу, який дозволив жінці придбати елітну нерухомість у центрі Києва. Жінка відмовилася обговорювати цю тему.

Виникає запитання: а чи не пов’язані високі заробітки пані Юлії (це понад мільйон гривень на місяць) з роботою її чоловіка? До того ж такі раптові та великі прибутки дружини посадовця можуть привернути увагу правоохоронців.

«Це може бути одна зі схем неправомірної вигоди, коли сам посадовець особисто нічого не отримує, але отримує його близька особа. В ході досудового розслідування можуть бути перевірені факти: чи насправді це було підприємницькою діяльністю. Якщо людина надає певні підприємницькі послуги, то у неї є документи — які послуги надав, кому і яким чином здійснили оплату. Все це буде видно з відомостей податкового обліку, банківської інформації — доступ до яких можуть отримувати правоохоронні органи в процесі проведення розслідування. І це буде їхня задача: перевірити, чи це була дійсно підприємницька діяльність, чи це маскування незаконних доходів», — зазначає юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук.

МАТИ-ЛІКАРКА І ЇЇ СТОЛИЧНА НЕРУХОМІСТЬ

А от мати Іллі Вітюка — Наталія — на відміну від дружини бізнесом не займається.

Утім крім нерухомості у Тернополі та Броварах, жінка має квадратні метри й у столичних житлових комплексах.

Перша квартира знаходиться просто на Дніпровській набережній. З вікон цього будинку відкривається краєвид на розлогі береги Дніпра.

ЖК на лівому березі Дніпра у Києві

Двокімнатну оселю, площею 85 квадратів у ЖК на лівому березі Києва, Наталія Вітюк придбала у 2013 році. Нині вартість подібної на ринку — 177 тисяч доларів.

Саме тут, згідно з деклараціями посадовця СБУ, жив Вітюк з родиною у 2021-му та 2022-му.

А якщо набридне жити на лівому березі, то у матері Вітюка є інший варіант — житло у затишному парковому комплексі майже в середмісті Києва.

Друга оселя — не така простора, але теж коштує чимало. Півсотні квадратів у цьому ЖК можуть обійтися у 100 тисяч доларів.

Cкрін з сайту продажу нерухомості

Загальна вартість лише київських квартир матері майже третина мільйона доларів. Або ж понад 4 мільйони гривень, якщо рахувати по курсу на момент придбання.

Журналіст «Слідства.Інфо» зателефонував матері посадовця СБУ, щоб запитати про придбану нерухомість.

Журналіст: Звідки у вас кошти на придбання цієї нерухомості, власне йдеться про двокімнатну квартиру на лівому березі?

Наталія Вітюк: Я на роботі, зараз не можу це обговорювати.

Ж: А коли ми з вами можемо поспілкуватися? 

НВ: Не знаю, може після роботи, о 6-7 годині, якщо я з вами взагалі мушу це обговорювати. Добре? Передзвоніть мені.

Ж: Це не займе багато часу — буквально хвилин 5.

НВ: Послухайте, я на роботі. Я не можу обговорювати такі речі. Я маю такі речі телефоном обговорювати? 

Ж: А ким ви працюєте, якщо не секрет?

НВ: Я працюю лікаркою, я зараз оглядаю пацієнта і обговорювати з вами зараз нічого не буду. 

На подальші дзвінки Наталія Вітюк не відповіла.

ЩО КАЖУТЬ У СБУ? 

Сам Ілля Вітюк на звʼязок з редакцією «Слідства.Інфо» не вийшов. Тож журналісти надіслали офіційний запит у Службу безпеки України із переліком детальних запитань щодо майнового стану посадовця.
«Дружина І. Вітюка є приватним підприємцем, чиї доходи та накопичення дозволили придбати відповідний об’єкт нерухомості. Водночас його матір — відомий фахівець у галузі медицини, яка обіймала посади, як у державних, так і у приватних медичних закладах. Ці доходи та власні заощадження дозволили їй інвестувати у власну нерухомість», — йдеться у відповіді на запит «Слідства.Інфо».

Запитання журналіста про те, яким же саме бізнесом займається дружина посадовця, а також як їй вдалося придбати квартиру у ЖК преміумкласу за ціною майже вдвічі меншою від ринкової у СБУ проігнорували. Так само як і запитання про вартість квартир матері головного кіберрозвідника.

У підсумку, тільки дружина та матір Вітюка володіють нерухомістю щонайменше на 25,5 млн грн за ринковою вартістю. Заможність родини зростала разом з карʼєрою Іллі Вітюка. Після отримання вищої посади — дружина почала заробляти значні кошти та обзавелась елітною нерухомістю.

Відкритим залишається запитання: чи нещодавно присвоєне звання бригадного генерала СБУ теж позначиться на добробуті родини Вітюків?

Читайте також: Декларація керівника управління СБУ зникла з сайту НАЗК у день публікації розслідування «Слідства.Інфо»