Після повідомлення про підозру у державній зраді нардепу Олександру Дубінському, СБУ розголосила імена інших учасників агентурної мережі Головного управління Генштабу збройних сил  РФ. Одним з них, за даними слідства, був колишній військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик, який разом з проросійським політиком Андрієм Деркачем здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. «Слідство.Інфо» зібрало усю інформацію про експрокурора. 

Колишній військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик

За даними спецслужби, Костянтин Кулик (позивний «Птичка») під час проведення інформаційних диверсій проти України публічно займався псевдоправовим «обґрунтуванням» фейків на користь РФ. Зараз чоловік переховується від правосуддя за кордоном.

Костянтин Кулик почав свою кар’єру в органах прокуратури Харкова 1999 року, де працював слідчим.

У 2004 році Кулик зайняв посаду прокурора нагляду за дотриманням законів у транспортній сфері прокуратури Київської області, працював на аналогічній посаді на Миколаївщині. Коли Генеральним прокурором був держзрадник Віктор Пшонка, Костянтин Кулик працював у ГПУ слідчим у транспортному відділі.

НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ

Костянтин Кулик став відомим фактично після розслідування «Слідства.Інфо». А в 2015 році Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження. Кулика звинувачували у витратах, які не відповідали його офіційним доходам, — йдеться про купівлю елітної нерухомості на майже три мільйони гривень. Однак після того, як Конституційний Суд визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення та виключив її з Кримінального кодексу, а справу проти Кулика закрили.

За 2015 рік Кулик задекларував дві земельні ділянки на Харківщині (площею 0,2 та понад 10 гектарів) і квартиру в Києві (площею майже 250 кв.м). Окрім цього, експрокурор вказав, що користувався службовим житлом у Краматорську й двома квартирами в столиці, оформленими на матір і доньку. Саме про них «Слідство.Інфо» згадувало у своєму розслідуванні «Куликівська битва».

У 2018 році журналісти «Слідства.Інфо» дізналися з декларацій експрокурора, що Костянтин Кулик оплатив лікування в Німеччині на 311 тисяч гривень (це майже половина його зарплати за 2017 рік), а також купив Mercedes 600 1998 року випуску.

ВІЙСЬКОВИЙ ПРОКУРОР У ЗОНІ АТО

Після Революції гідності, у 2014 році Кулик подавався в кандидати на пост прокурора Національного антикорупційного бюро України, але посаду отримати не вдалося. Пізніше Кулик подавав з цього приводу три позови до суду, однак бажаної посади так і не обійняв.

Натомість у 2015 році Кулик став військовим прокурором у зоні АТО. Через 2 роки він перейшов на аналогічну посаду до Генпрокуратури України.

За час роботи у прокуратурі, Кулик був фігурантом кримінальної справи за фактом незаконного збагачення. Йому закидали невідповідний спосіб життя: за 2011-2015 років прокурор заробив 1,6 млн грн, а витратив 3,4 млн грн. 

Пізніше прокурор став фігурантом ще одного розслідування журналістів.  Відомо, що в київському ЖК «Дипломат Хол» (вулиця Жилянська, 59), Кулик має дві квартири. У 2015 році без дозвільних документів там почали зводити надбудову. Таким чином, власність експрокурора у ЖК збільшилася вдвоє — на понад 400 кв.м.

ДОРОГІ АВТО СПІВМЕШКАНКИ 

Окрім цього, увагу журналістів привернули стосунки Кулика та його співмешканки Ірини Німець. У 2016 році журналісти «Наших грошей» повідомили, що Німець у 2014 р. придбала елітний позашляховик Toyota Land Cruiser 200 вартістю 1,21 млн грн, хоча її офіційний дохід той рік складав 1 687 грн. Також чоловік придбав авто  Тoyota RAV4 вартістю 459 тис. грн, яку оформив на свою матір Світлану Кулик. Обидві автівки 2014 року випуску і придбані того ж року.

Жоден з цих автомобілів не був зазначений у декларації Кулика за 2014 рік, оскільки ні матір, ні співмешканку (за даними слідства, Ірина Німець є матір’ю чотирьох дітей прокурора)  у розділ «Члени родини» чоловік не вписав.

Сама Німець прокоментувала, що придбала авто за особисті заощадження. Крім того, жінка стверджує, що давно не живе з Костянтином Куликом.

«Я з ним давно не живу. Де він, з ким він, АТО чи ні, я не знаю. Ми розійшлися близько року тому, коли я вагітна ходила», — сказала Німець.

Як повідомляли пізніше адвокати Кулика, експрокурор ніколи не перебував у шлюбі з Іриною Німець, втім вони мають чотирьох спільних дітей, завдяки яким, Кулик, імовірно, виїхав до Німеччини.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Кулик вказав у декларації,  що користується автомобілем Toyota Land Cruiser 100 2002 року Ірини Німець. Також він був поручителем Німець для іпотеки на мільйон гривень.

ПІДОЗРИ БЛИЗЬКОМУ ОТОЧЕННЮ ПОРОШЕНКА

Ще одним цікавим епізодом у кар’єрі Кулика стало протистояння з найближчим оточенням колишнього президента України — Петра Порошенка. Так, наприкінці березня 2019 року стало відомо, що Костянтин Кулик самовільно направив поштою повідомлення про підозри та виклик на допит ексголови Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, заступника голови апарату президента Олексія Філатова, колишню голову Національного банку України Валерію Гонтареву та Макара Пасенюка, якого називають фінансистом Порошенка та іншим близьким до тодішнього президента особам (як обвинувачених у привласненні, розтраті майна або заволодінні шляхом зловживання службовим становищем у «справі Курченка», стаття 191 КК України).

Тоді в Генпрокуратурі України заявили, що підозри у цій справі таки вручили 98 особам, зокрема й високопосадовцям, але не соратникам президента. Для цього слідству, за версією прокуратури, бракувало доказів, а в Кулика не було для цього повноважень.

Пізніше Кулик заявив, що оголошення про підозри раптом зникли з Єдиного реєстру досудових рішень. За його словами, прибрати  звідти можна лише помилково виставлені підозри або  скасувавши їх. У висновку тодішній прокурор зазначив, що спілкувався з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком, але не цікавився, чому з ЄРДР зникли підозри, мовляв, йому і так все зрозуміло.

«ПОВ’ЯЗАНИЙ З РОСІЙСЬКОЮ МЕРЕЖЕЮ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ»

У 2021 році уряд США наклав санкції на агентурну мережу через дискредитаційні дії кандидатів у президенти США. У пресрелізі Мінфіну США йдеться, що Костянтин Кулик «є частиною пов’язаної з Росією мережі іноземного впливу Андрія Деркача (проросійського політика, якого підозрюють у держзраді, — ред.)». Андрій Деркач, як зазначають правоохоронці, неодноразово розповсюджував дезінформацію про корупцію та незаконний вплив посадовців США на українських політиків. 

Зокрема, він заявляв про вплив новообраного американського президента Джо Байдена у зв’язку зі справою Burisma, де нібито фігурує син Байдена Хантер. Також у жовтні 2019 року The New York Times повідомляла, що Кулик складав досьє про корупцію Хантера Байдена.

Додамо, за даними СБУ, Кулик переховується за кордоном. Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили інстаграм-сторінку «співмешканки» експрокурора  Ірини Німець та знайшли низку дописів, які можуть свідчити про подружні стосунки пари та спільне проживання в Німеччині.

Так, у дописі, опублікованому 2 жовтня 2021 року, жінка залишила підпис «Він мені більше не наречений», додавши геотег «Києво-Печерська лавра» та фото інтер’єру храму.

 

Німець активно веде особисту сторінку, де показує свого «більше не нареченого» та спільних чотирьох дітей на фото.

Після повномасштабного вторгнення Ірина почала регулярно публікувати дописи з геотегом «Німеччина». На кількох з них був помічений чоловік, схожий на Костянтина Кулика, тому, можливо, він зараз там.

Журналісти «Слідства.Інфо» подзвонили на український номер Костянтина Кулика, однак автовідповідач оператора сказав, що номер не обслуговується.

Читайте також: Скандальний Кулик, люстровані та неатестовані: кому Офіс Генпрокурора виплатив більше 20 млн грн