Згідно з рішенням спеціальної комісії, на Черкащині прокурор дізнався, що проти його родича правоохоронці відкрили кілька кримінальних справ. Вони, нібито, стосувалися розбещення неповнолітніх і виробництва, збуту чи купівлі наркотиків. Посадовець незаконно отримав доступ до бази усіх кримінальних справ, аби перевірити інформацію, бо ймовірне розбещення неповнолітньої відбувалося на його дачі. 

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів й поспілкувалися зі звільненим прокурором Сергієм Кириленком.

У червні 2022 року куму прокурора зі Звенигородської окружної прокуратури Черкаської області Сергія Кириленка стало відомо, що щодо нього зареєстрували кримінальне провадження через розбещення неповнолітньої. Чоловік попросив свого родича перевірити це, оскільки у справі могли бути компроментуючі дані про самого посадовця. 

Сергій Кириленко прокурор зі Звенигородської окружної прокуратури Черкаської області

Усі кримінальні провадження реєструються в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР) й доступні вони лише правоохоронцям. Аби зайти у цей реєстр, треба мати спеціальний електронний ключ, якого у Сергія Кириленка не було. Тому прокурор вирішив скопіювати ключ у свого начальника, зайти до реєстру та показати куму кримінальні справи. 

У реєстрі Кириленка цікавили усі зареєстровані провадження за статтею 156-1 КК України (домагання дитини для сексуальних цілей). Як виявилось, у жодній з цих справ не було ім’я родича прокурора.

На цьому історія могла закінчитися, однак через кілька днів у поліцію повідомили про зникнення неповнолітньої. Поліцейським вдалося її знайти цього ж дня — п’яна дівчина була разом з кумом Кириленка на дачі прокурора.

Чоловіка затримали, а прокурор намагався вивідати якомога більше інформації про справу. У рішенні комісії йдеться, що Кириленко знав про те, що кум водить неповнолітніх дівчат на його дачу. Однак через кілька місяців Кириленко знову зайшов у ЄРДР, коли його кум попросив перевірити ще декілька зареєстрованих проти нього кримінальних проваджень, пов’язаних вже з виробництвом та розповсюдженням наркотиків. 

Видалив електронний ключ Сергій Кириленко лише в листопаді-грудні 2022 року, коли дізнався про початок досудового розслідування.

19 липня 2023 року КДКП оприлюднила рішення про звільнення Сергія Кириленка. Наразі у чоловіка є час до 19 серпня 2023 року, щоб оскаржити своє звільнення. Кириленко підтвердив комісії, що без відома свого начальника користувався його ключем та заходив у ЄРДР.

У коментарі журналістам «Слідство.Інфо» Сергій Кириленко сказав, що планує найближчим часом оскаржувати своє звільнення: «Вказане там (рішенні КДКП, — ред.) не відповідає дійсності. У суді я детальніше розкажу, що саме».

Сергій Кириленко в органах прокуратури працює з жовтня 2019 року, на посаді прокурора Звенигородської окружної прокуратури Черкаської області з квітня 2021 року, з травня 2022 року до теперішнього часу — на посаді прокурора Катеринопільського відділу Звенигородської окружної прокуратури Черкаської області.