Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» провела показ обидвох частин фільму «Нарадча кімната», після якого авторка фільму та юристи обговорили можливі сценарії виходу з кризи в суддівській системі.

Подія відбулася 5 листопада у Львові.

Дискусії передував показ «Слідством.Інфо» фільму-розслідування «Нарадча кімната» в двох частинах. У ході роботи над фільмом журналісти Євгенія Моторевська, Дмитро Реплянчук та Катерина Лихогляд проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів.

У першій частині фільму журналісти розповіли, зокрема, про контакти керівництва ОАСК із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, високопоставленим прокурором Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів

У другій частині «Нарадчої кімнати» ідеться про контакти голови скандального Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка з оточенням президента Володимира Зеленського в 2019 році. Зокрема, з Андрієм Богданом. Також у другій серії ми покажемо розмови суддів ОАСК, які стосуються рішень на користь Російської православної церкви в Україні та зняття заборони на показ в Україні серіалу «Свати», до виробництва якого свого часу був причетний Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємні зустрічі, телефонні розмови й публічна мовчанка: історія стосунків команди Зеленського з Окружним адмінсудом Києва

Презентація першої частини фільму-розслідування відбувалася на тлі протестів громадськості через нещодавні рішення Конституційного Суду (КСУ). Зокрема, нещодавно він визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації). Ці акції нагадали про цілий пласт проблем, пов’язаних із суддівською системою. Напевне, ключові з них — корупція і безкарність. Чимало питань також назбиралося і до діяльності Окружного адмінсуду Києва та, зокрема, його очільника Павла Вовка.

Хто й про що говорив на дискусії

Після показу двох частин фільму про зв’язки суддів Окружного адмінсуду з топ-посадовцями та політиками відбулася дискусія за участі юристів — адвоката, голови Відділення Асоціації правників України у Львівській області Івана Городиського та  директора фонду «Право і Демократія» Віталія Разіка, а також співавторки «Нарадчої кімнати», журналістки «Слідства.Інфо» Катерини Лихогляд. Подію модерувала журналістка Меланія Подоляк.

«Самі плівки (записи з кабінету Павла Вовка, — ред.) викликають багато питань, на які треба відповідати. В першу чергу, потрбно відповідати органам влади, президенту, Верховній Раді. Ми бачимо, що баланс законодавчої, виконавчої та судової влади порушений, і так не може бути», — зазначив Віталій Разік.

За словами адвоката Івана Городиського, схожі події можуть відбуватися і в інших судах по всій країні: «Не думайте, що це — одинична проблема. Якщо розібратися, то дуже багато судів мають багато схожих проблем», — запевнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Треба записуватися на благословення до Онуфрія»: як ОАСК ухвалював рішення в інтересах проросійської церкви

Зазначимо, що вже неодноразово громадськість обговорювала можливість ліквідації Окружного адмінсуду Києва. Ще у 2017 році Вища рада правосуддя (ВРП) погодила указ президента Петра Порошенка про ліквідацію Окружного адмінсуду. Однак через три дні Порошенко підписав Указ про ліквідацію низки судів, та ОАСКу серед них не було. Про ліквідацію скандального суду торік також запитували і президента Зеленського, на що той відповів, що йому «потрібно розібратися з цим питанням». Згодом, через рік, понад 25 тисяч людей підписали петицію про ліквідацію ОАСКу на сайті президента. Після цього Зеленський розпочав консультації щодо долі ОАСКу з Вищою радою правосуддя (на яку, якщо вірити записам НАБУ, керівництво ОАСКу має вплив).

Як розповідає Іван Городиський, ліквідація Окружного адміністративного суду Києва дійсно може бути виходом.

«Цей суд мав бути ліквідований ще в ході судової реформи. Його було наділено непритаманними повноваженнями щодо перегляду рішень, які в принципі не може переглядати окружний адміністративний суд у класичному розумінні. На мою думку, після публікації цих плівок мала бути скликана нарада Ради національної безпеки й оброни і прийматися рішення внести відповідний законопроект», — зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя ОАСК, який виносив рішення у «справі рюкзаків Авакова», їздив до нього за подарунками

Та на думку Віталія Разіка, порушення питання про ліквідацію ОАСКу може бути способом привернути увагу керівництва держави до «проблемного суду», але не вирішенням самої проблеми.

«Він (президент, — ред.) мав би якось відреагувати. Тому що якщо буквально йти… Добре, ми ліквідуємо суд. Судді, по факту, або переводяться в інший суд, або їм тимчасово призупиняють повноваження — в залежності, яким чином це піде. Повноваження щодо більшості справ також буде потрібно кудись передати. Тобто фактично не буде юридичної особи — а судді залишаться, справи потрібно розглядати. Сама ліквідація не вирішує багатьох питань», — сказав він.

Чим особливий ОАСК

Нагадаємо, Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова та ще одного судді Ігоря Погрібніченка й інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».