Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла, як працюватимуть платні камери в українських слідчих ізоляторах. За її словами, у першу чергу такі нововведення з’являться в Київському СІЗО.

Про це вона сказала в інтерв’ю “Слідству.Інфо” “Тюрми і коронавірус: інтерв’ю із заступницею міністра юстиції”.

“Ми зараз облаштовуємо ці камери в ручному режимі і знаємо, скільки їх буде в кожній установі. Починаємо з Київського СІЗО — я особисто вибирала камери для проекту. Ми будемо знати, що у ньому шість місць”, — зазначила вона.

За словами Висоцької, такі нововведення в установах мають виключити корупційну складову. Адже, як зазначає заступниця міністра, платні камери у слідчих ізоляторах і зараз існують — утім, кошти від них не надходять до бюджету.

“Замість того, щоб комусь окремо платити незаконно, гроші отримує держава і потім за ці гроші створює умови (…) Ми хочемо, щоб ці гроші надходили до спецфонду установи, який ми контролюємо. Наша перша рекомендація — спочатку створити декілька камер, наскільки саме СІЗО може їх створити, не нашкодивши безкоштовним”, — пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Три тисячі ув’язнених можуть звільнити через поширення коронавірусу

Як зазначила заступниця міністра, договір щодо поселення того чи іншого в’язня у покращену камеру укладатимуть у письмовому вигляді. Також зі свого боку Мін’юст встановить систему відеонагляду, яка контролюватиме заповнення таких камер.

“Також у нас є інформація щодо наповнення спецрахунків. І таким чином ми можемо раз на тиждень чи на місяць співставляти інформацію, яка подається адміністрацією, із фактичним перебуванням когось у камерах. Нас не цікавить, хто саме перебуває. Перебуває — значить, у цей день має бути оплата”, — розповіла Висоцька.

Нагадаємо, напередодні Кабінет міністрів підтримав проєкт щодо створення платних камер із покращеними умовами для утриманців слідчих ізоляторів. За гроші від сплати за камери планують ремонтувати інші приміщення установ. Проєкт діятиме до кінця наступного року. За його результатами в міністерстві вирішать, чи доцільно впроваджувати послугу платних камер у СІЗО на постійній основі.

Також міністр юстиції Денис Малюська анонсував створення приватних слідчих ізоляторів. Наразі всі СІЗО є державними.

“Слідство.Інфо” раніше розповідало, що конвоїри київського та одеського ізоляторів дозволяють в’язням, обвинуваченим в особливо тяжких злочинах, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Про це журналісти повідомили у фільмі-розслідування “Тюрма можливостей“. У столичному СІЗО, зокрема, нам вдалося зафіксувати ще й розпиття алкогольних напоїв арештантами.