Кабінет Міністрів 22 квітня підтримав проєкт щодо створення платних камер із покращеними умовами та харчуванням для утриманців слідчих ізоляторів (СІЗО).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

У визначених Мін’юстом установах виділятимуть окремі приміщення, яким не потрібен додатковий капітальний ремонт. Як зазначив міністр юстиції Денис Малюська, за гроші від сплати за камери здійснюватимуть ремонт установ.

“Кошти, отримані від надання таких платних послуг, будуть спрямовуватися до спеціального фонду та у подальшому використовуватися для проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень слідчих ізоляторів для створення належних умов тримання іншим особам, узятим під варту”, — додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Обвинувачений у вимаганні грошей: що відомо про працівника СІЗО в Одесі, де загинув в’язень

Експериментальний проєкт діятиме до кінця 2021 року. За його результатами в міністерстві вирішать, чи доцільно впроваджувати послугу платних камер у СІЗО на постійній основі.

Раніше міністр юстиції Денис Малюська також анонсував створення приватних слідчих ізоляторів. Наразі всі СІЗО є державними.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало, що конвоїри київського та одеського ізоляторів дозволяють в’язням, обвинуваченим в особливо тяжких злочинах, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Про це журналісти повідомили у фільмі-розслідування “Тюрма можливостей“. У столичному СІЗО, зокрема, нам вдалося зафіксувати ще й розпиття алкогольних напоїв арештантами. 

Невдовзі після оприлюднення фільму Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження, а Міністерство юстиції і Державна кримінально-виконавча служба, якій підпорядковуються всі українські тюрми, почали службове розслідування. 

Невдовзі “Слідству.Інфо” повідомили, що за результатами цієї перевірки уже почалися звільнення. Так, посади позбавили конвоїра Одеського СІЗО Олександра Торзюка. Як з’ясували журналісти, він дозволяв в’язню гуляти на волі, зустрічатися із невідомими поза межами ізолятора, користуватися мобільним телефоном та отримувати незаконні передачі.

Так само у Мін’юсті повідомили про звільнення начальника Одеського СІЗО Володимира Шевченка та ще одного оперативного працівника установи Валентина Слабінського. Водночас, “Слідство.Інфо” дізналося з власних джерел, що Слабінського призначили у групу швидкого реагування Одеського слідчого ізолятора. Щодо Шевченка, то після звільнення його призначили інспектором охорони в Кіровоградську область. Зараз він намагається повернутися на посаду очільника Одеського СІЗО через конкурс Міністерства юстиції.