Крижопільський виправний центр придбав автівку Mitsubishi Outlander вартістю 595 тисяч гривень. На початку цього ж року у цьому закладі в’язні скаржилися на погані умови утримання та невідремонтовані корпуси. Та станом на травень 2021-го вони недоотримали зарплат на 2 мільйони гривень. 

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з оголошення на порталі держзакупівель ProZorro.

Відповідно до нього, Крижопільський центр купив новий кросовер Mitsubishi Outlander 2021 року випуску сірого кольору, базової комплектації, з двозонним клімат-контролем. Переможцем стала компанія «Мегакарс» — офіційний дистриб’ютор автівок цієї марки. Вартість — 595 тисяч гривень — була найнижчою серед запропонованих всіма учасниками торгів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпровській тюрмі помер онкохворий в’язень, якому не надали лікування через карантин

За словами керівника Крижопільського виправного центру Ярослава Бурбези,  придбана автівка використовуватиметься для роботи колонії — хоча, для яких саме потреб, чоловік не уточнив. За його словами, вибір саме цієї автівки зумовлений поганим станом доріг в області.

«Це звичайний автомобіль середнього класу. Зважаючи на якість доріг, на місцевість, звичайний легковий автомобіль буде тут неактуальний. Цей автомобіль володіє тими характеристиками, показниками, які потрібні у роботі», — відповів він «Слідству.Інфо». На питання щодо незадовільних умов утримання в’язнів Бурбеза відповів, що це «не пов’язано між собою».

Зазначимо, що на початку 2021 року засуджені почали скаржитися на аварійні умови утримання та перенаселення установи — у зв’язку з переведенням майже сотні ув’язнених з Олександрівського виправного центру, що на Кіровоградщині. Окрім цього, як встановила Вінницька обласна прокуратура, у закладі неодноразово порушувалися права засуджених, зокрема на оплату праці — станом на травень 2021-го в’язні недоотримали зарплат на 2 мільйони гривень. 

У лютому цього року Крижопільський виправний центр відвідали представники Офісу уповноваженої Верховною Радою з прав людини людини. Вони зазначили, що один із в’язнів, хворий на туберкульоз, був взимку виселений в окрему невідремонтовану та майже неопалену будівлю. Представники Омбудсмена зазначили, що арештанти не отримують необхідну медичну допомогу.

Нагадаємо, у жовтні минулого року заступника начальника Одеської виправної колонії №14 Вадима Бернацького та одного з оперативних працівників виправного закладу затримали за вимагання в ув’язненого 1,2 тисячі доларів. За ці кошти вони мали підготувати усі необхідні документи щодо умовно-дострокового звільнення арештанта.

Якщо ви цікавитеся темами корупції та зловживань у місцях позбавлення волі, подивіться наш фільм-розслідування «Тюрма можливостей». У ньому ми розповідаємо про корупцію за ґратами і про те, як держава створює ілюзію безпеки та правосуддя.