У Міністерстві юстиції напрацювали законопроект, який дозволить достроково або через амністію звільнити до трьох тисяч ув’язнених з українських тюрем. Ідеться лише про арештантів, засуджених за ненасильницькі злочини.

Про це в інтерв’ю “Слідству.Інфо” “Тюрми і коронавірус: інтерв’ю із заступницею міністра юстиції” розповіла заступниця міністра Олена Висоцька.

“Законопроект, який затвердив уряд, подали до Верховної Ради, зараз його має розглянути комітет і винести на голосування як терміновий. За нашими попередніми розрахунками, це (можуть звільнити — РЕД.) приблизно три тисячі осіб”, — розповіла вона журналістам.

Також, як пояснила Висоцька, серед напрацьованих Мін’юстом законопроектів є такий, що стосується попередньо ув’язнених, тобто утриманців слідчих ізоляторів (СІЗО). Він передбачає, що суди на період поширення пандемії можуть застосовувати до підозрюваних домашній арешт замість ув’язнення. Мова йде про категорію нетяжких злочинів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Умовно здорові: Як лікують в українських тюрмах

“У наших законопроектах також є такий, що стосується попереднього ув’язнення: на момент карантину, щоб суди у виключних випадках застосовували ув’язнення. Якщо це — не насильницький злочин, якщо його не потрібно ізолювати від оточення, він може бути під домашнім арештом”, — зазначила вона.

Висоцька додала, що у тюрмах планують визначити категорію особливо вразливих людей, які перебувають в установах.

“Ми розуміємо, що в нас засуджений — він, як правило, нездорова фізично людина. У нього є страшні хвороби: туберкульоз, ВІЛ-інфекція, гепатити. МОЗ чітко визначає їх ризикованими у симбіозі з коронавірусною інфекцією”, — сказала вона. 

За її словами, тюремні лікарні та їх персонал підготували до прийому в’язнів з коронавірусною інфекцією. Однак для госпіталізації складних випадків у закладах бракує обладнання: “Якщо випадки складні, пов’язані з вентиляцією легень, — такого обладнання в нас немає, тому тут ми перевозимо в лікарні. Головне — щоб це було не масово”.

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, перший випадок коронавірусу в тюремній системі виявили наприкінці березня. Симптоми вірусу помітили в засудженої при переведенні до чернівецької тюрми. Жінку відразу направили до лікарні. За останніми даними, коронавірус виявили вже у трьох арештантів: двоє з Чернівецького СІЗО, та ще один — із Кропивницького слідчого ізолятора. Всього в Україні, станом на ранок 30 квітня, лабораторно підтвердили понад 10 тисяч випадків заражень.