Верховна Рада ухвалила постанову про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби. Документом передбачено створити Національний штаб протидії біологічним загрозам, який очолить Президент, а також виділити щонайменше 6 мільярдів гривень на забезпечення медичних закладів для боротьби з COVID-19.

Як довідалося «Слідство.Інфо», проект постанови Парламент ухвалив на сесії 20 жовтня.

Ініціаторами постанови виступили представники більшості депутатських фракцій та груп, а також позафракційні депутати. Зокрема, фракцій «Слуга народу», «Батьківщина», «Голос» та груп «За майбутнє» й «Довіра».

Документ передбачає створення Національного штабу протидії біологічним загрозам, який має очолити Президент.

А також у проєкті держбюджету на наступний рік, відповідно до цієї постанови, планують передбачити на протидію COVID-19 щонайменше 6 мільярдів гривень. Зокрема,

  • 3,7 мільярда з цієї суми — на розвиток системи екстренної медичної допомоги та оновлення медзакладів;
  • не менше 800 мільйонів — на забезпечення медиків засобами індивідуального захисту;
  • щонайменше 500 мільйонів гривень — на формування епідеміологічного фонду;
  • не менше 1 мільярда гривень — розбудову мережі інфекційних лікарень та лабораторних центрів по країні.

Інші нові заходи

Крім того, постановою передбачено невідкладно ввести в дію єдину телефонну лінію для зв’язку з медиками людей із симптомами чи коронавірусним захворюванням. А також запровадити доплати в розмірі до 300% медикам та немедичним працівникам, які надають меддопомогу при коронавірусній хворобі. У системі медичних закладів Міністерства внутрішніх справ, Міноборони, Національної академії медичних наук України та Міністерства охорони здоров’я планують створити лабораторії для тестування медиків. Також постановою передабчено формування тримісячного запасу засобів індивідуального захисту та дезінфекторів у закладах охорони здоров’я та двомісячного запасу медикаментів у інфекційних лікарнях для лікування COVID-19. Іще в Україні планують створити достатні потужності для виробництва вітчизняних ПЛР-тестів на базі Інституту молекулярної біології та генетики НАН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацпол купує у дружини свого співробітника маски й дезінфектори за завищеними цінами

Питання до витрат «ковідних» грошей: більшість пішла на дороги й виплати

У квітні поточного року Верховна Рада створила фонд боротьби з COVID-19 у сумі майже 65 мільярдів гривень. Як розповідав керівник Рахункової палати Валерій Пацкан наприкінці вересня, з цього фонду вже витрачено 25 мільярдів гривень. При цьому половина від цієї суми пішла на будівництво доріг та амбулаторій. Понад 9 мільярдів — на виплати по безробіттю, частковому безробіттю, на дітей фізичних осіб-підприємців, страхові виплати та матеріальну допомогу медикам. Близько 3 мільярдів — на доплати до зарплат співробітникам МВС, Міністерства охорони здоров’я та виконавчої служби. 289 мільйонів — на закупівлю обладнання й засобів індивідуального захисту.

При цьому, за словами Валерія Пацкана, із сотні апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), які планували закупити за кошти «антикоронавірусного» фонду, станом на кінець вересня не придбано жодного. Один тендер, за яким до 15 вересня мали закупити 50 апаратів, зірвався. Другий іще не відбувся. Апарати ШВЛ, як зауважив керівник Рахункової палати, для медичних закладів закуповували в інший спосіб: за меценатські кошти та з інших джерел фінансування.

Як ми розповідали, структури МВС провели публічних закупівель на понад 600 мільйонів гривень у межах протидії коронавірусу. Активісти Центру протидії корупції (ЦПК) вказують на ймовірні зловживання у цих закупівлях.

Крім того, влітку з «коронавірусного» фонду на доплати поліцейським виділили 2,25 мільярда гривень. У вересні міністр Арсен Аваков попросив з бюджетного фонду боротьби з COVID-19 іще майже 2 мільярди гривень. Він зазначав, що попередню суму витратили практично повністю.