За підсумками 8 місяців 2020 року не було здійснено понад 92 мільярди гривень запланованих видатків з держбюджету. Найскладніша ситуація в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ), яке не використало загалом майже 25 мільярдів гривень. Також понад 10,5 мільярда гривень не освоїло Міністерство оборони.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в інтерв’ю «Українському радіо».

За словами голови Рахункової палати, із майже 25 мільярдів гривень, які не використало МОЗ, більше половини було передбачено на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення.

«Це зараз, в період пандемії МОЗу, навпаки треба максимально більше освоювати коштів і робити всі заходи, щоб максимально запобігти поширенню інфекції», — зауважує Пацкан.

На думку голови Рахункової палати, імовірною причиною невикористання коштів Міністерством охорони здоров’я можуть бути не затверджені паспорти бюджетних програм або управлінські рішення.

Також із понад 10,5 мільярда гривень невикористаних Міністерством оборони коштів половину повинні були витратити на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєннят та військової техніки.

«Якщо у нас дві кричущі проблеми — це пандемія і війна на Сході — то ці кошти необхідно освоювати», — резюмує Пацкан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рахункова палата виявила порушень у діяльності прозорро на 200 млн грн

На думку голови Рахункової палати, найбільше «освоєння» коштів відбуватиметься в останні місяці року і це начебто посилює ризики їх неефективного використання.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що із сотні апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), які планували закупити за кошти з фонду для боротьби з COVID-19, досі не придбали жодного. Один тендер, за яким до 15 вересня мали закупити 50 апаратів, зірвався. Другий іще не відбувся. Водночас апарати ШВЛ для медичних закладів закуповували в інший спосіб: за меценатські кошти та з інших джерел фінансування.