За перші 16 днів вакцинації від коронавірусної хвороби дозу індійської Covishield отримали 1227 громадських діячів. Їх залучили для того, щоб використати всі дози препарату та для популяризації вакцинації серед українців. Всього першу дозу вакцини отримали понад 53 тисячі людей.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з відповіді Міністерства охорони здоров’я за 12 березня.

24 лютого в Україні розпочався перший етап вакцинації від коронавірусу. Першу дозу щеплення індійської вакцини Covishield отримали вже 53 155 людей. Відповідно до порядку вакцинації, яке ухвалило Міністерство, у першу чергу вакцинують людей, які мають високий ризик інфікування коронавірусом. Зокрема, це медики, працівники та утриманці інтернатів чи будинків по догляду за літніми людьми та військовослужбовці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині за 200 тисяч гривень пересиплять ґрунтом сміттєзвалище — для запобігання коронавірусу

Вакцину Covishield поставляють у флаконах, які містять по 10 доз. Їх потрібно після відкриття використати упродовж шести годин. Повторно заморожувати вакцину не можна. Як повідомили «Слідству.Інфо», на початку березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов запровадив зміни до порядку вакцинації. За новими правилами, право на щеплення з залишків відкритих флаконів отримують люди, що мали б вакцинуватися у наступних етапах. Також для популяризації вакцинації залучають громадських діячів.

До списку громадських діячів, які позачергово можуть отримати щеплення від COVID-19, входять колишні військовослужбовці, які воювали на Донбасі, народні депутати, представники місцевої влади, лідери релігійних організацій, а також видатні музиканти, спортсмени, письменники та журналісти віком від 60 років. Додаткові списки вакцинації поза чергою також формують регіональні управління охорони здоров’я.

Однак, вакцинувати публічних осіб поза чергою можна за кількох умов. До прикладу, якщо особи, заради яких відкрили 10-дозний флакон, відмовилися від вакцинації чи мають протипокази, або кількість запланованих до щеплення осіб не була кратною 10-ом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фільм про боротьбу Нацгвардії з коронавірусом витратять близько 1 мільйона бюджетних гривень

Зазначимо, що низка громадських діячів вже повідомили, що отримали першу дозу вакцини Covishield. Серед них — міністр охорони здоров’я Максим Степанов та головний санітарий лікар Віктор Ляшко. Останній, щоправда, недавно повідомив, що заразився коронавірусом. Також поза чергою провакцинували народного депутата Олексія Гончаренка, журналіста і члена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка та музикантку Анастасію Топольську. Ніхто з них є не старшим 60 років.

Всього, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, з початку вакцинації до 11 березня першу дозу щеплення отримали понад 1,2 тисячі публічних діячів. Найбільше провакцинували позачергово в Київській (336 публічних діячів), Тернопільській (239) та Одеській областях (197). У Донецькій, Луганській та Житомирській областях публічних діячів до 11 березня не вакцинували.

Нагадаємо, в Україні перший випадок зараження коронавірусом зафіксували понад рік тому — 3 березня 2020 року. Невдовзі в країні оголосили карантин через поширення захворювання. У квітні з метою запобігання поширенню хвороби Верховна Рада створила фонд боротьби з COVID-19. Вже у липні минулого року майже всі кошти з фонду були використані — понад половину з них витратили не на доплати медикам чи закупівлі для лікарень, а на будівництво доріг.

Офіс Президента проанонсував початок вакцинації від коронавірусу на лютий 2021 року. Остаточна дата постійно відкладалася, та 24 лютого розпочався перший етап вакцинації. За даними порталу, що показує кількість введених щеплень від коронавірусу, зараз Україна — на 31 місці в Європі, та 76-му у світі за кількістю введених вакцин.