Структури Міністерства внутрішніх справ (МВС) провели публічних закупівель на понад 600 мільйонів гривень у межах протидії коронавірусу. Активісти Центру протидії корупції (ЦПК) вказують на ймовірні зловживання у цих закупівлях.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro та публікації Центру протидії корупції (ЦПК).

Як зауважує ЦПК, після оголошення карантину Парламент ухвалив рішення про спрощення закупівель для боротьби із COVID-19: замовникам дозволили укладати контракти з постачальниками напряму, без конкурсу. Головною причиною цих змін було бажання дозволити державі швидко закуповувати життєво необхідні товари для боротьби з пандемією. Станом на 19 червня 2020 року, за даними ЦПК, державні замовники здійснили закупівель на суму 4,3 мільярда гривень. 14 відсотків з цієї суми склали закупівлі структур, підпорядкованих МВС.

«Однак велике питання у ефективності використання цих коштів. Із самого початку нововведення у сфері закупівель почали використовувати або не за призначенням, або із серйозними зловживаннями», — пише ЦПК.

Майже на 150 мільйонів гривень провів «антикоронавірусних» закупівель Центр обслуговування підрозділів Нацполіції. Зокрема, він закуповував костюми біологічного захисту, медичні рукавички та маски, безконтактні електронні термометри. Головним постачальником його було казенне об’єднання «Форт» Міністерства внутрішніх справ, яке спеціалізується на виробництві вогнепальної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під COVID: Кабмін виділив на доплати поліцейським понад 2 мільярди гривень

Як писав ЦПК, сам «Форт» закупив ці товари у Китаю, виступивши звичайною прокладкою, що нібито коштувало 8 мільйонів гривень платників податків. «Адже медичний захист “Форт” купував у британської компанії китайського походження дешевше, а Нацполіції продавав дорожче. Хоча поліція могла купити товар напряму, зекономивши кошти», — зазначають у Центрі протидії корупції та додають, що звернулися до НАБУ із заявою про вчинення злочину.

Понад 156 мільйонів гривень на «антикоронавірусних» закупівлях витратила Держприкордонслужба. Ще понад 120 мільйонів гривень — Центральний госпіталь МВС. Майже 82 мільйони — Центральна поліклініка МВС.

Як розповідає ЦПК, Центральна поліклініка МВС витратила 27 мільйонів гривень на закупівлю 2 мільйонів медичних масок з гумовими петлями Medicare. Ціна за одну маску коливалася від 12,5 до 14 гривень. Водночас, як зауважує ЦПК, держпідприємство «Медичні закупівлі України», яке підпорядковується Міністерству охорони здоров’я, закупило такі ж маски за ціною 2,8 гривні за штуку, що в понад 4 рази дешевше.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Центральна поліклініка МВС у квітні закупила дві тисячі багаторазових масок-респіраторів на суму 9,4 мільйона гривень вартістю понад чотири тисячі гривень за одиницю. Постачальником без конкурсу обрали казенне об’єднання «Форт». Згодом такі ж респіратори, але вже на 15 відсотків дорожче, закупив у «Форту» Центр обслуговування підрозділів Національної поліції.