Інтерпол вважає, що мафіозні угруповання намагатимуться зірвати розповсюдження вакцини від коронавірусу, продаючи її на чорному ринку.

Про це йдеться у зверненні Інтерполу. 

Він попередив 194 країни-члени організації про підвищену готовність щодо мереж організованої злочинності, які намагаються отримати вакцину. На їхню думку, представники мафії можуть проникати в ланцюги поставок. Також організація вважає, що можуть поширитися випадки продажу фейкової вакцини та несправжніх тестів через подальше відновлення міжнародних поїздок.

«Злочинні мережі також намагатимуться обманювати населення з допомогою підроблених веб-сайтів та фейкових методів лікування, які можуть нашкодити їхньому здоров’ю та навіть життю», — заявив генеральний секретар Інтерполу Юрген Сток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині за 200 тисяч гривень пересиплять ґрунтом сміттєзвалище — для запобігання коронавірусу

Сток зазначив, що ця заява Інтерполу є певним попередженням для правоохоронців через імовірні загрози з боку організованої злочинності. Раніше організація вже попереджала, про можливий ризик продажу вакцин від коронавірусу на чорному ринку, до чого поліція має бути максимально підготовленою та готуватися до потенційних загроз уже зараз.

«Високий попит у поєднанні з обмеженою пропозицією зробить вакцини проти COVID-19 еквівалентом рідкого золота для мереж організованої злочинності, щойно вони стануть доступними», — сказав генсекретар Інтерполу.

Організація проаналізувала три тисячі вебсайтів, які пов’язані з інтернет-аптеками, що можуть незаконно продавати ліки та медичні вироби. З них 1,7 тисячі, тобто понад половина, містять фішинг і спам. Також, зазначає Інтерпол, через масовий перехід ділових операцій з офісів у онлайн кількість кіберзагроз уже зросла. Зокрема, зафіксовано кілька випадків, коли людей арештовували за фейковий продаж масок, яких насправді не було.

Зазначимо, що Китай восени вже розпочав вакцинацію від COVID-19. Десятки тисяч людей вже отримали щеплення від Covid-19 незважаючи на те, що безпечність та ефективність застосованої вакцини поки не доведена, зазначає New York Post. Також, як зазначає The Washington Post, китайська компанія — розробник вакцини підкуповував регулюючі органи з лікарських препаратів для затвердження своїх препаратів.