Міністерство охорони здоров’я заявляє про здатність українських державних лабораторій щоденно опрацьовувати сотні, а в деяких випадках навіть тисячі проб на коронавірус для ПЛР-тестів. За підрахунками фахівців та журналістів, цей показник є суттєво перебільшеним. 

Про це йдеться в матеріалі “Лабораторні секрети: скільки ПЛР-тестів здатна робити держава”, який напередодні оприлюднило “Слідство.Інфо”.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), однією із головних вимог для подолання коронавірусної хвороби є тестування потенційних хворих. До масової перевірки закликав генеральний директор цієї організації: “Є просте повідомлення для всіх країн, які борються з пандемією: тестуйте, тестуйте, тестуйте”.

Сьогодні Україна є одним із “аутсайдерів” серед країн Європи за кількістю проведених аналізів на коронавірус — менше трьох тисяч. Офіційно Міністерство охорони здоров’я заявляє, що держлабороторії по всіх областях здатні опрацьовувати щонайменше кілька сотень тестів на коронавірусну хворобу щодня. 

“Наразі кожна вірусологічна лабораторія може проводити як мінімум 200 тестів за добу. У той же час деякі можуть проводити до двох тисяч тестів”,  — заявив під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що реальні можливості медичних установ МОЗ значно відрізняються від офіційних позицій міністерства. Зокрема, ми сконтактували з обласними лабораторіями, щоб дізнатися про їхні справжні потужності. Виявилося, що деякі працюють на повну, а в частини немає обладнання чи реагентів, тож тести, які нещодавно прибули з гуманітарним вантажем з Китаю, просто лежать.

За день лабораторії здатні опрацювати 24-50 тестів, а за цілодобової роботи на максимальній потужності деякі з них можуть досліджувати до 100 зразків. У такому разі максимум проб, які можуть бути проаналізовані за добу в Україні загалом — 2500.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна придбала майже 13 тисяч тестів на виявлення коронавірусу за березень — дані з ProZorro

Схожі цифри називає й ексочільник Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта. “Процес дослідження не автоматизований — потрібно покрутити, покапати, нагріти. Перша частина займає три години, друга так само. Навіть якщо лаборант буде працювати безперервно, він зможе поставити максимум 48 проб за робочий день”, — заявив він у коментарі “Слідству.Інфо”.

Крім того, у частині регіонів бракує необхідного обладнання, а десь — і спеціальних реагентів, які не виробляють в Україні, або додаткових розхідних матеріалів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: Хаотичні держзакупівлі першої необхідності 

Нагадаємо, ВООЗ визнав коронавірусну хворобу пандемією, яка вже охопила понад півтори сотні країн. Вірус може швидко вражати легені і призводити до пневмонії. Пацієнтів з важким станом необхідно підключати до апаратів штучної вентиляції. Редакція “Слідство.Інфо” проаналізувала скільки в Україні є таких апаратів та як лікарні готуються до можливого спалаху.