Українські медичні заклади придбали через систему публічних закупівель майже 13 тисяч тестів на виявлення респіраторного захворювання коронавірусу COVID-19.  

Про це свідчать дані з офіційного онлайн-майданчика ProZorro, де проводять торги. Водночас в Україну прийшло дві партії вантажу з Китаю, у якому є швидкісні тести, однак як їх розподілили по областях, влада досі не повідомила. 

Медичні вироби придбали майже всі регіони. Їх закупила, зокрема, Київська, Житомирська, Вінницька, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Донецька, Полтавська, Чернігівська, Сумська, Рівненська, Дніпропетровська, Черкаська, Чернівецька, Миколаївська, Хмельницька, Харківська та Івано-Франківська. 

Експрес-тести — це медичні вироби, які дозволяють швидко дізнатися, чи має людина коронавірусну інфекцію. Такі заходи мають на меті вчасно виявити хворобу і запобігти її поширенню. “Слідство.Інфо” створило інтерактивну мапу, де відображено всі наявні закупівлі медвиробів в держлікарнях України. Крім тестів там позначено також наявність у них захисних масок та апаратів штучної вентиляції легенів. Це — найнеобхідніші засоби для боротьби проти пандемії COVID-19, яка охопила вже понад 170 країн. Дані оновлюються щодня. УВАГА! Станом на зараз інформацію щодо наявності апаратів штучної вентиляції у медзакладах нам надали не всі області. Найближчим часом очікуємо решти даних і будемо відразу доповнювати інформацію.


Найдорожчу закупівлю тестів на виявлення COVID-19 станом на 31 березня зробили у Львові — на 1,6 мільйона гривень. 200 штук діагностичних наборів для визначення коронавірусу направлять у Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр, який спеціалізується на легеневих захворюваннях. 

Найбільшу партію тестів на 600 штук купили в Харкові. Експрес-аналіз отримає Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, військова частина А-3306. 

Зараз в Україні закуповують два види медичних виробів. Простий тест — для дослідження береться мазок з носа, і результат готовий через 10 хвилин. Їх придбала Ізмаїльська лікарня в Одеській області та медзаклад в Житомирській. 

Інші, більш точні, аналізи на виявлення антитіл у крові людини роблять довше. В одній упаковці таких експрес-тестів на новий коронавірус є 25 штук. Власне, саме їх закупила більша кількість лікарень.