Найбільшу кількість більш точних тестів на виявлення коронавірусу отримала Харківська область. Іншим областям у середньому передали майже втричі менше. 

Про це йдеться в матеріалі “Слідства.Інфо” “Лабораторні секрети: скільки ПЛР-тестів здатна робити держава”. 

Після прибуття літаків з “китайським вантажем” до України уряд не повідомив точної кількості медичних виробів, які були доставлені. Офіс президента заявив про 250 тисяч одиниць, хоча обіцяли мільйони. Більшість з них була експрес-тестами, а до достовірності їхніх результатів багато питань. У президентському офісі так і не вказали про кількість завезених тест-систем для визначення коронавірусу методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), які вважаються надійнішими.

Понад тиждень “Слідство.Інфо” очікувало відповіді на запити від офіційних структур. Утім, жодне відомство не змогло назвати ані цифр, ані розподілу цих виробів для виявлення інфекції.

Зі своїх джерел ми отримали матеріали, у яких вказано, як саме був поділений китайський вантаж. Одержані нами цифри збігаються з інформацією, озвученою, зокрема, у локальних медіа. Згідно з наявним документом, усього в Україну прилетіла 521 ПЛР тест-система на 96 реакцій кожна. Однією тест-системою можуть перевірити в середньому 90 людей. З цього виходить, що з китайського вантажу кожна область отримала можливість лабораторно протестувати у середньому 1600-1700 людей. 

Найбільше точних медичних виробів отримали Харківська область (53 штуки), місто Київ як окрема адміністративна одиниця (загалом 44), Чернівецька область (22), Дніпропетровська (21) та Одеська області (21). Усі інші регіони отримали по 18 тестів.

Усього в Україну з Китаю прилетіла 521 ПЛР-система на 96 реакцій кожна. Карта розподілу медичних виробів/ЗОБРАЖЕННЯ Слідство.Інфо

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: Хаотичні держзакупівлі першої необхідності 

Нагадаємо, нещодавно, 20 березня, президент Володимир Зеленський заявив про досягнуті домовленості з Китаєм, який мав надати Україні вантаж медичних засобів для подолання епідемії. Зокрема він зазначив, що в ньому має прибути 10 мільйонів високоточних лабораторних тестів на виявлення нового вірусу. Цій заяві передувала зустріч на Банковій із олігархами та топ-менеджерами великого бізнесу, де був присутній також харків’янин Олександр Ярославський. 

Саме він, за словами Зеленського, нібито пообіцяв організувати доставку в Україну аж мільйон тестів з Китаю. Утім, повний обсяг поставлених тестів так і не був озвучений. Редакція проаналізувала політичні зв’язки та власність впливового харків’янина, який очолив штаб із боротьби з коронавірусною хворобою у Харкові.