Спільнота «Доказові батьки» щоденно бореться за те, щоб українці отримували кваліфіковану медичну допомогу, та завдяки зміні підходу пацієнтів до вибору лікаря мінімізує корупцію в системі охорони здоров’я.

Про це йдеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «Проти «фуфломіцинів» та корумпованих лікарів: із чим бореться спільнота «Доказові батьки».

Міністерство охорони здоров’я не перший рік заявляє про впровадження стандартів доказової медицини. Їхнім джерелом є протоколи лікування — методичні вказівки, як і чим лікувати кожну хворобу, які саме базуються на дослідженнях. МОЗ навіть розробили загальнодоступний сайт із протоколами лікування, визнаними у світі. На це з державного бюджету витратили 130 тисяч євро.

Однак запит на якісну медицину досі залишається невирішеною проблемою для українського суспільства. Відповідно до опитування фонду «Демократичні ініціативи», понад 30% українців хотіли б, щоб медична реформа збільшила кількість фахових медиків. А кожний п’ятий вимагає від реформи зменшення корупції у закладах охорони здоров’я.

Спільнота «Доказових батьків» — це теж певна відповідь на запит суспільства на фахове лікування. Два роки тому мешканки Київщини Тетяна Миненко та Регіна Липнягова створили спільноту у Facebook, де збирали доказову інформацію про дієве та позбавлене недешевих призначень лікування дітей.

Частиною «Доказових батьків» також стали медики, які користуються доказовим підходом до лікування пацієнтів. Вони як модератори відповідають на запитання учасників, аналізують призначення, радять допомогу та пишуть статті на відповідні медичні теми. Як розповіла Миненко, всі поради роздають лише лікарі — на відміну від багатьох схожих спільнот, які пропонують натомість власний досвід та сумнівні препарати як методи лікування.

«“От у мене досвід”, “Мені бабуся сказала” — у нас цього всього нема. В нас є чітка, конкретна інформація, що треба робити так або так, треба звернути увагу на те або на те. А людям вже просто набридло поливати опіки сечею — так, там такі рекомендації страшні чути. І навіть деякі лікарі такі рекомендації дають», — розповідає Тетяна Миненко.

Співзасновниця “Доказових батьків” Тетяна Миненко

Саме з призначеннями неефективних препаратів і боряться у спільноті, зазначає співзасновниця Регіна Липнягова. За її словами, це значно економить кошти, які витрачають на лікування. 

«Коли ми йдем [до лікаря, — ред.] зі звичайною вірусною інфекцією, ми отримуємо рецепти на 700, на тисячу гривень. Хоча насправді потрібно бігти за компотом, який не коштує нічого, — зазначає Липнягова. — До того ж, люди менше хворіють, коли вони не лізуть в свій імунітет, не граються з цими питаннями».

Такі кроки дозволяють боротися із прихованою «співпрацею» між лікарями і фармацевтичними компаніями, йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо».

Зі слів співзасновниць «Доказових батьків», фармацевтичні компанії можуть впливати на лікарів, нав’язуючи свої препарати. Так, представники компаній можуть приходити у клініки та рекламувати новий препарат. Лікарі ж можуть взагалі не перевіряти його склад чи властивості.

«Часто приносять лікарю блокнотик, тобто навіть не фінансове може бути. І розповідають про те, який це класний препарат. І тобі вже цей препарат виписують з відривними листочками цієї ж фірми, але лікар може від цього навіть нічого не отримувати. Хтось отримує, хтось не отримує», — зазначає співзасновниця спільноти «Доказові батьки» Тетяна Миненко.

Щоб можна було знайти професійного лікаря, який не призначить неефективних та коштовних препаратів, «Доказові батьки» створили окрему таблицю з прізвищами та контактами фахівців. Кожне ім’я перевіряється — якщо учасник рекомендує свого лікаря, то має показати призначення на кілька різних діагнозів. Засновниці спільноти розповідають: роблять це для того, щоб ті, хто захоче скористатися послугами медиків, не були розчаровані та не витрачали зрештою коштів намарно.

«Перших лікарів ми додавали [у таблицю, — ред.] просто по тому, що рекомендували наші учасники. Людина пише: “О, а у нас хороший лікар, він доказовий, ми хочемо його в таблицю”. А потім до нас вже приходили пацієнти і показували: “Кого ви нам порадили?” На жаль, ми видаляли їх. Зараз ми додаємо у таблицю тільки якщо пацієнт нам показує призначення цього лікаря на кілька діагнозів», — розповідає співзасновниця «Доказових батьків» Регіна Липнягова.

Співзасновниця спільноти “Доказові батьки” Регіна Липнягова

У випадку, якщо пацієнт не задоволений своїм сімейним лікарем, можна розірвати з ним декларацію та укласти нову. Для цього попереднього лікаря повідомляти не потрібно. Переукладати декларації можна необмежену кількість разів — аж допоки фахівець, який задовольнить усі побажання та потреби, не знайдеться. 

Це дозволить очистити ринок праці лікарів, адже кошти, які передбачені державою на лікування громадян, відповідно до медичної реформи, не будуть виплачуватися тим, хто виконує свою роботу неякісно. Тому відмова від послуг такого лікаря дозволить зрештою очистити систему від корумпованих медиків за принципом «природного добору».