Близько третини опорних лікарень у найбільш інфікованих областях України не закупило для медиків захисного одягу. Ці заклади визначені як такі, що приймають хворих на COVID-19.  

В Україні зафіксували вже понад 170 випадків інфікування коронавірусом серед медиків. Через контакт із пацієнтами вони стають чи не першими, хто може підхопити і поширити COVID-19. Особливо цей ризик посилюється браком захисного одягу. Утім, частина опорних лікарень у найбільш інфікованих новим вірусом областях не придбала для медиків захисного одягу, а декілька з них взагалі нічого не закупили із засобів індивідуального захисту. Ідеться про медзаклади Київської, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Про це повідомляється в матеріалі “Маски й рукавички: як захищені лікарі, які приймають хворих на COVID-19″, який оприлюднило “Слідство.Інфо”.

Журналісти проаналізували дані з публічного майданчика ProZorro, загалом — інформацію про 37 лікарень. Виявилося, що близько третини з них не придбали критично необхідного для медиків — захисний одяг. Тож єдиним їхнім захистом під час прийому інфікованих на сьогодні є лише рукавиці та маски. Тож зараз ця проблема поступово вирішується здебільшого зусиллями благодійників. Деякі медики почали звільнятися через відсутність належного захисту, а подекуди лікарні шиють його собі самотужки.

Найкраще готова до пандемії наразі столиця, у якій зафіксували найбільше хворих. Усі сім опорних лікарень міста закупили засоби індивідуального захисту для свого медперсоналу. До слова, за даними системи публічних закупівель ProZorro, Олександрівська лікарня придбала більше півтори тисячі респіраторів і майже дві тисячі протиепідемічних комплектів одягу. Також лікарня закупила 56 тисяч пар медичних рукавичок.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Областям надходять поради купувати засоби проти вірусу у фігуранта розслідування про привласнення грошей  

Водночас, Київська область, яка вже зареєструвала 120 уражених новим вірусом пацієнтів, значно гірше забезпечила своїх медиків. До прикладу, обласна дитяча лікарня від початку цього року не закупила нічого із засобів індивідуального захисту для лікарів. 

На Буковині виявили перший в Україні випадок захворювання на COVID-19. І з самого початку епідемії кількість хворих стрімко зростає — зараз у регіоні 273 випадки. А серед інфікованих уже зареєстровано 38 медичних працівників.

Найкраще підготовленою до прийому таких пацієнтів є Чернівецька міська лікарня №1. Захисних комбінезонів закупили медикам на майже мільйон гривень. Придбали також маски, респіратори, бахіли, рукавички та окуляри — загалом на 1,8 мільйона гривень. Однак, є лікарні, які придбали дуже мало засобів захисту для медиків, як от Сторожинецька лікарня, яка закупилася всього на 85 тисяч гривень, Новоселицька лікарня — 60,  Кіцманська — на 50 тисяч гривень. 

На другому місці із виявлених інфікованих на коронавірус є Івано-Франківська область. Тут зафіксовано майже 200 хворих на COVID-19, серед яких 21 медик. Для їхньої госпіталізації в регіоні обрали 10 закладів, з них чотири — в обласному центрі. 

Відповідно до даних із ProZorro, найбільше про захист медиків подбали в Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні. Там купили майже дві з половиною тисячі захисних комбінезонів та халатів, більше тисячі респіраторів та інші засоби захисту. Загалом через майданчик держзакупівель франківська лікарня придбала медичних виробів на понад 750 тисяч гривень.

Водночас три опорні лікарні області, які можуть приймати хворих на COVID-19 пацієнтів, не закупили нічого з засобів індивідуального захисту. Це —Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківська, Надвірнянська та Рожнятівська лікарні. І навіть у Городецькій лікарні, яка закупила базовий захист, говорять про брак необхідного. Як повідомили “Слідству.Інфо” у відповіді на запит, співробітники лікарні власноруч виготовили 150 одноразових захисних халатів та дві сотні масок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Як раніше повідомляло“Слідство.Інфо”, Міністерство охорони здоров’я у декілька разів перебільшує можливості лабораторій тестувати на коронавірус. У МОЗ заявляють про здатність українських державних лабораторій щоденно опрацьовувати сотні, а в деяких випадках — навіть тисячі проб на коронавірус для ПЛР-тестів. За підрахунками фахівців і журналістів, цей показник є суттєво перебільшеним.