Місцевим органам влади надійшли листи від українського представництва Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) із пропозицією закуповувати товари для боротьби з COVID-19 в однієї української фірми. Вона нібито має домовленості з китайськими виробниками і готова здійснювати поставки в Україну. Утім, як з’ясували журналісти, ця компанія фігурує у кримінальному провадженні, яке розпочали влітку минулого року.

У розпорядженні “Слідства.Інфо” опинилися документи від ICC Ukraine, які отримали держоргани.

У них ідеться про компанію “НВП “Укрінвестгруп”. Згідно з листом торгової палати, ця фірма може постачати експрес-тести, хірургічні та респіраторні маски, захисні костюми і безконтактні термометри з Китаю.

Утім, журналісти з’ясували, що вона фігурує у розслідуванні поліції Києва щодо привласнення державних грошей. Про це ми дізналися з ухвали Подільського районного суду Києва від жовтня 2019 року.

За даними слідства, службовці “Київського метрополітену” закуповували за завищеними цінами неякісні товари і послуги, прописуючи вимоги тендерів під конкретних учасників, а потім виводили державні кошти в тінь і привласнювали їх. У цьому їм нібито допомагали представники приватних компаній, серед яких і “НВП “Укрінвестгруп”. Ця фірма, як виявили журналісти, навесні 2019 року уклала з метрополітеном договір про ремонтні роботи на понад сім мільйонів гривень.

Також “Слідство.Інфо” з’ясувало, що “НВП “Укрінвестгруп”, яку заснували трохи більше двох років тому, прописана в одній квартирі разом з кількома начебто не пов’язаними між собою фірмами у звичайній київській багатоповерхівці. Крім того, вона використовує спільний контактний номер з іншим підприємством.

Судячи з документів, які є в розпорядженні журналістів, листи від ICC Ukraine розсилали головам держадміністрацій, обласних та міських рад. “Слідству.Інфо” також відомо про отримання аналогічних листів деякими медичними закладами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна придбала 27 тисяч тестів на виявлення коронавірусу — офіційні закупівлі

Так, у документі зазначається, що для боротьби з коронавірусом в Україні створено так званий “ICC online штаб”. Очолює його керівниця апарату ICC Ukraine Дарія Заболотня. У коментарі “Слідству.Інфо” вона розповіла, що штаб поки що збирає заявки від різних бюджетних установ по Україні. І вже отримав такі заявки від шести областей.

За словами Заболотньої, “НВП “Укрінвестгруп” має безпосередньо контракти з китайською стороною. Утім, запевнила вона, робити поставки врешті може начебто не лише ця фірма, але й інші компанії. Які саме, жінка не назвала.

У листі торгової палати координатором “ICC online штабу” вказана засновниця “НВП “Укрінвестгруп” Світлана Знаменська.

У коментарі “Слідству.Інфо” підприємиця розповіла, що оскільки лікарні не мають можливості централізовано закуповувати за кордоном необхідні засоби, вони вирішили організувати такі поставки. “Розглядаємо можливість, як ми можемо своїми силами сюди привезти, щоб допомогти їм тут все купити”, — каже вона.

А в кримінальному провадженні щодо привласнення коштів метрополітену, на думку Знаменської, вони фігурують не як співучасники, а як свідки. “В нас запитали документи за договорами, згідно з якими ми робили роботи. В нас там один договір. Ми надали документи. На цьому все закінчилося. Ми не можемо відповідати за це провадження. Те, що від нас залежало, ми все надали і до нас немає ніяких більше питань”,  — додає вона.

Зауважимо, що Верховна Рада після поширення коронавірусу в Україні  ухвалила так званий “антикоронавірусний” закон, який дозволяє державним замовникам купувати товари та послуги для протидії COVID-19 без тендеру — потрібно лише прозвітувати про цю закупівлю в системі Prozorro.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, Київ в межах боротьби з поширенням коронавірусу придбав на майже 65 мільйонів гривень 400 відеокамер, які вимірюватимуть температуру тіла, а також розпізнаватимуть обличчя. Дані з камер передаватимуть, зокрема, до Національної поліції. Пізніше Держаудитслужба вирішила перевірити цю закупівлю.