Усі, мабуть, пам’ятають низку провокацій у сусідньому до України Придністров’ї — квазіреспубліці на території Молдови, — які почалися після оголошення російським військовим керівництвом планів захопити весь Південь України. На шляху до реалізації цього задуму стоїть насамперед Одеська область, яка межує з Молдовою.

Попри те, що градус напруги в Придністров’ї в останні тижні трохи знизився, цілком імовірно, що провокації в майбутньому продовжаться. Недарма Парламентська асамблея Ради Європи нещодавно визнала придністровський регіон зоною російської окупації.

У розпорядженні журналістів «Слідства.Інфо» та RISE Moldova опинилися дані, які свідчать про те, що ватажки прокремлівської окупаційної адміністрації Придністров’я часто відвідували Україну і навіть використовували для цього українські паспорти. Також журналісти встановили родинні зв’язки між «керівництвом» Придністров’я та українським депутатом від проросійських сил. Ці фактори можуть загрожувати національній безпеці України.

ПРИДНІСТРОВʼЯ ЯК ЗАГРОЗА ДЛЯ УКРАЇНИ

З лютого 2022 року придністровська ділянка кордону між Україною та Молдовою була закрита офіційним Києвом на невизначений час. 

Українсько-молдовський пункт пропуску «Кучурган»

Понад 30 років цю 400-кілометрову ділянку своїх східних рубежів офіційний Кишинів не контролював під різними приводами, у тому числі через небажання ескалації конфлікту з Тирасполем, «столицею» так званої Придністровської молдовської республіки («ПМР»).

Паралельно з українськими митниками та прикордонниками, замість молдовських колег, ця ділянка контролювалася силовиками невизнаної «ПМР». Тому через контрольно-пропускні пункти цієї ділянки багато років вільно їздили лідери антиконституційної адміністрації Придністров’я. Серед них були навіть ті, кого Молдова оголошувала у карний розшук. 

Деякі з них для вільного виїзду за межі контрольованої Росією придністровської території використовували, а хтось і продовжує використовувати, паспорт громадянина України. Серед таких — новий так званий прем’єр Придністров’я Олександр Розенберг.

«ПРЕМ’ЄР» СЕПАРАТИСТІВ ІЗ УКРАЇНСЬКИМ ПАСПОРТОМ

54-річний громадянин України Олександр Розенберг очолив «уряд» Придністров’я наприкінці травня. Його кандидатуру запропонував інший придністровський чиновник із українським паспортом, прописаний в Одесі, так званий президент Придністров’я Вадим Красносельський.

Олександр Розенберг родом із Вінничини. Близько десяти років з початку 2000-х був чиновником у Придністров’ї. А останні десять років працював на Тираспольському хлібокомбінаті, який ще 2005 року ввійшов до бізнес-корпорації «Шериф» придністровського олігарха Віктора Гушана.

Перед тим, як стати «прем’єр-міністром» невизнаної «ПМР», Розенберг кілька місяців працював міністром сільського господарства та природних ресурсів Придністров’я.

Журналістам вдалося отримати дані про перетин українського кордону Олександром Розенбергом та членами його родини у 2017-2020 роках. Чинний «прем’єр» Придністров’я, його дружина, син та брат упродовж чотирьох років регулярно бували в Україні. Найчастіше вони в’їжджали через придністровську ділянку кордону між Україною та Молдовою. 

Сам Розенберг використовував для поїздок паспорт громадянина України для виїзду за кордон із серією та номером CD 038088. Візити тривали, зазвичай, трохи більше трьох днів, хоча траплялися і кількагодинні відвідини.

Також вони відвідували Україну під час зимових свят чи влітку. Так, щонайменше 2018-й та 2019-й новий рік Олександр Розенберг із сім’єю зустрічали в Україні.

Дані про перетини сім’єю Розенбергів українсько-молдовського кордону

Часто в Україну — кількадесят разів за чотири роки — навідувався молодший брат Розенберга, 50-річний Сергій. Брат прем’єра, судячи з публічних джерел, кілька років був депутатом районної ради у невизнаному Придністров’ї. 

У січні 2019 року дружина Сергія Розенберга викладала фото та відео з гірськолижного курорту «Буковель» на Івано-Франківщині. На фото з туристичних поїздок Розенбергів з’являється чоловік, схожий на нинішнього «прем’єра» Придністров’я.

ДЕПУТАТ ВІД ПАРТІЇ КУМА ПУТІНА 

Сергій Розенберг раніше інколи публічно жартував із приводу захоплення Росією південно-східних областей України. Наприклад, ось він вподобав у соціальній мережі «Однокласники» таку картинку, яка зображує діалог колишнього президента України Петра Порошенка та ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель.

Допис зі сторінки Сергія Розенберга в соціальній мережі «Однокласники»

Та поїздки і жарти — не єдине, що поєднує родину Розенбергів з Україною. Аналізуючи соцмережі, журналістам вдалося встановити, що 27-річна дочка так званого прем’єра Придністров’я, Валентина, вийшла заміж за 34-річного одесита Євгена Філонова.

За даними аналітичної системи YouControl, Філонов контролює групу компаній, що працюють у різних галузях: будівництво, нерухомість, фінансові послуги, торгівля різноманітними товарами.

Крім того, Філонов — ще й чинний депутат Одеської обласної ради, причому обраний був за списками проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя».

чоловік доньки «прем’єра» невизнаного Придністров’я, депутат Одеської облради Євген Філонов

Чоловік доньки «прем’єра» невизнаного Придністров’я, депутат Одеської облради Євген Філонов

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну міськрада Маріуполя повідомила, що деякі члени ОПЗЖ співпрацювали з окупантами. А одного з її лідерів Віктора Медведчука (якого у медіа часто називають кумом президента Росії Владіміра Путіна, — ред.) українські правоохоронці затримали у квітні під час спроби втекти з України. Діяльність самої партії заборонили, але рішення може бути оскаржене.

ГРОМАДЯНСТВО ДЛЯ ПРИДНІСТРОВСЬКОГО «ПРЕЗИДЕНТА»

Кілька років тому журналісти RISE Moldova розповідали, як нинішній придністровський лідер Вадим Красносельський, перебуваючи близько 10 років у розшуку в Молдові, майже щомісячно перетинав кордон України. Для цього він понад 300 разів використав російський закордонний паспорт, і близько 10 разів — український.

Ватажок невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський

Нещодавно журналісти отримали більш детальну інформацію про українські документи лідера прокремлівської окупаційної адміністрації Придністров’я та відвідали адресу його одеської прописки. 

«Красносельський Вадим Миколайович. Місце народження: Російська Федерація. Місце проживання: Україна, Одеська область, м. Одеса, вул. Дідріхсона», — йдеться у виписці з офіційних українських баз, яка опинилася у розпорядженні журналістів.

Один зі своїх паспортів громадянина України Красносельський отримав 18 січня 2013 року, його видав Приморський районний відділ МВС Одеської області. Натепер цей паспорт недійсний.

У вересні 2015 року генерал так званої придністровської міліції у відставці Вадим Красносельський отримав свій черговий закордонний паспорт України, дійсний до вересня 2025 року.

А вже у грудні 2015 року Красносельський стає спікером так званої верховної ради Придністров’я. До цього він вісім років перебуває у молдовському розшуку, але вільно перетинає український кордон, у тому числі за паспортом громадянина України.

Через два місяці після обрання спікером Красносельського знімають з розшуку у Молдові, оскільки ще раніше справу щодо нього припинили після закінчення терміну давності.

До кінця 2016 року Красносельський стає «президентом» самопроголошеної «ПМР». З того часу інформація про перетини Красносельським українського кордону більше не з’являється в отриманих журналістами базах даних.

Натомість в Україну продовжує навідуватися його син — 30-річний український громадянин Іван Красносельський за останні п’ять років щонайменше 10 разів перетинав придністровську ділянку кордону між Україною та Молдовою через пункт пропуску «Кучурган». 

Журналісти побували у дворі житлового будинку на Молдаванці — одному з районів Одеси. Двір обгороджений парканом і пройти туди можуть лише ті, хто має ключ від хвіртки. 

Паркан біля одеської багатоповерхівки, в якій прописаний ватажок невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський

Паркан біля одеської багатоповерхівки, у якій прописаний ватажок невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський

Тут, в одній із квартир, згідно із записами в українських базах, разом із сім’єю прописаний лідер невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський. За словами співробітника управління будинком, Красносельського тут не бачили близько десяти років.

УКРАЇНСЬКИЙ ПАСПОРТ ПРИДНІСТРОВСЬКОГО «ГАМАНЦЯ»

59-річний засновник тираспольської бізнес-імперії «Шериф», придністровський олігарх Віктор Гушан, якого у медіа називають «гаманцем» місцевого режиму, використовував український, російські та молдовські паспорти, щоб відкривати компанії у Молдові, Україні, Росії, Євросоюзі та офшорних зонах. Про це RISE Moldova детально розповідало у розслідуванні шестирічної давнини, «Республіка Шериф».

На початку 2016 року Гушан за своїм українським паспортом фігурував як один із власників і кінцевий бенефіціар української фірми «Інтертелеком», на той момент одного з чотирьох найбільших у країні операторів мобільного зв’язку України та власника найбільшої зони покриття 3G. 

«Інтертелеком» наприкінці 90-х створили три співвласники: громадянин України Владислав Суходольський, громадяни Росії Віктор Гушан і його давній бізнес-партнер Ілля Казмали. Пізніше у реєстраційних документах компанії Гушан став фігурувати як громадянин України та кінцевий бенефіціар.

Влітку 2017-го, після виходу транскордонних розслідувань RISE Moldova «Республіка Шериф» та «Прямий зв’язок: як ФСБ могла прослуховувати всю Україну через фірму придністровського олігарха», Віктор Гушан зникає зі списку бенефіціарів «Інтертелекому», а новим бенефіціаром стає інший громадянин, Віктор Українець, якому на день виходу цієї статті було 59 років.

Віктор Українець став новим бенефіціаром «Інтертелекому» замість Віктора Гушана

Віктор Українець став новим бенефіціаром «Інтертелекому» замість Віктора Гушана

Один із нових бенефіціарів телекомунікаційної компанії за останні чотири роки регулярно їздить з України на автомобілі у придністровський регіон та назад. 

Українець відвідує Придністров’я кілька разів на місяць. Користується зазвичай пунктом пропуску «Кучурган». Там довго не затримується, приїжджає на обід і зазвичай надвечір повертається до України.

18 лютого 2022 року. Шість днів до нападу Росії на Україну. Останній підтверджений журналістами в’їзд Віктора Українця через придністровську ділянку українсько-молдовського кордону. Близько 12:00 чоловік виїжджає з України до самопроголошеної ПМР, а о 17:19 повертається.

Регулярно в Україну навідувався і сам творець бізнес-імперії «Шериф» Віктор Гушан. За даними його офіційних перетинів кордону, з 2018 року олігарх провів на українській території загалом близько року. А в містечку Вилкове Одеської області магнат облаштував віллу на 650 квадратів, розташовану на земельній ділянці площею понад пів гектара, придбаній олігархом у 2004 році.

Віктор Гушан — не надто публічна особа. Дотепер у мережі було доступне лише одне фото придністровського олігарха. Журналістам вдалося отримати ще одну його світлину з офіційних українських реєстрів. 

Фото придністровського олігарха Віктора Гушана, яке раніше ніде не публікувалося

Фото придністровського олігарха Віктора Гушана, яке раніше ніде не публікувалося

Журналісти отримали дані про перетин Гушаном українського кордону майже за 15 років, з 2006-го до початку 2022 року. До середини 2012-го олігарх частіше користувався для в’їзду та виїзду з України російським паспортом, а потім надавав перевагу своїй українській ідентичності.

Востаннє, за наявними у журналістів даними, Віктор Гушан в’їжджав в Україну через звичний для нього пункт пропуску Градинці, що на придністровській ділянці кордону Молдови та України, зранку 24 січня 2022 року за місяць до повномасштабної війни. Він за кермом Toyota, із одеськими номерами. Через три дні олігарх повернувся до «ПМР». 

МОВЧАННЯ ТА ПУСТКА У СПИСКАХ САНКЦІЙ

До моменту виходу матеріалу журналісти RISE Moldova не отримали відповіді від молдовської влади на запит офіційних позицій уряду, парламенту та спецслужб республіки про необхідність включення придністровських лідерів у списки санкцій. 

Також поки що невідома позиція Кишинева щодо використання ватажками антиконституційної адміністрації українських і молдовських паспортів для міжнародних поїздок, а іноді й для ухилення від кримінального переслідування в Молдові. 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до Служби безпеки України, Державної міграційної служби та Ради національної безпеки і оборони (РНБО) з проханням прокоментувати наявність у придністровських лідерів українського громадянства, назвати потенційні ризики для національної безпеки України через їхню можливість вільно відвідувати Україну та оцінити можливість внесення їх до санкційних списків.

У РНБО відповіли, що можуть запровадити санкції лише після звернення президента чи окремих держструктур, таких як Служба безпеки України (СБУ). Водночас у відомстві додали, що наразі таких пропозицій не отримували.

У СБУ на наші запити про громадянство придністровських лідерів та можливі санкції щодо них лаконічно відповіли: «Повідомляємо про відсутність запитаної інформації».

У Міграційній службі відмовилися відповідати, вказуючи на непублічність такої інформації.

Своєю чергою, радник Офісу Президента України Михайло Подоляк у коментарі молдовському телеканалу заявив: «Я вважаю, що до списку санкцій має бути включена максимальна кількість суб’єктів, які проводять господарську діяльність біля Придністров’я. І взагалі, Придністров’я, у тому вигляді, в якому воно існує сьогодні, справді є дестабілізуючим фактором не лише для Молдови. Це [Придністров’я] є й осередком дестабілізації, осередком напруженості для України».

Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун, який прослужив спецпризначенцем понад 20 років, вважає візити придністровських ватажків в Україну загрозливими для нацбезпеки держави. На його думку, керівників псевдореспубліки слід притягати до відповідальності за українськими законами.

«Я думаю, що нам треба порушувати кримінальні справи проти сепаратизму і притягати цих людей до відповідальності. Тому що вони громадяни України і вони, порушуючи наші закони, підіграють країні-агресору. І судити їх, і затримувати як громадян України — вони ж отримали українські паспорти. І пропрацювати це не тільки з ними, але й із їхніми родичами», — вважає Ягун.

Читайте також: «Прем’єр» невизнаного Придністров’я регулярно їздить в Україну, має дочку в Одесі та зятя з ОПЗЖ