Журналісти “Слідства.Інфо” Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук помічали за собою стеження під час зйомок фільму розслідування “Король контрабанди”.

Про це вони розповіли на презентації фільму 26 лютого у Києві.

“Нам треба було зафільмувати Альперіна, спробувати з ним поспілкуватися. І коли ми приїжджали в Одесу, ми помічали за собою стеження. За нами їздили машини, за нами ходили люди”, — розповів Дмитро Реплянчук.

Також автори фільму повідомили, що їх фотографували — імовірно, охоронці бізнесмена. “Уже коли ми намагалися зловити Альперіна (для проведення інтерв’ю — РЕД.), люди фотографували нас на мобільні телефони”, — додав журналіст.

У новому фільмі-розслідуванні “Король контрабанди” журналісти “Слідства.Інфо” оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен міг системно підкуповувати суддів, прокурорів та поліцейських. У розпорядженні редакції опинилася “чорна бухгалтерія” та листування Альперіна, з яких випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

Президент Зеленський називав Альперіна “хрещеним батьком української контрабанди” і навіть оголошував винагороду за інформацію про нього.

Детективи НАБУ затримали Вадима Альперіна торік у листопаді. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка махінаціями незаконно завозила товари в Україну. Через цю схему держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд призначив йому заставу в 70 мільйонів гривень, яку бізнесмен сплатив і вийшов із СІЗО. Зараз він на свободі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Київський прокурор “зливав” “королю контрабанди” інформацію про слідчі дії

Крім Альперіна правоохоронці затримали ще 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, пов’язаних з порушеннями митного законодавства. Серед них був і заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Зауважимо, що Альперіна вже арештовували в листопаді 2017-го. Тоді його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді він так само вийшов під заставу. Зараз ця справа слухається в Печерському суді Києва.

Нагадаємо, агенція “Слідство.Інфо” презентувала новий фільм-розслідування напередодні, 26 лютого. Прем’єрний показ стрічки відбувся в Києві у “Домі кіно”.