Міністерство оборони України у 2020 році на два мільярди гривень закупило харчів для військових. Половина з цієї суми дісталася тендерному новачку — фірмі “Преміум Компані”. Решту — поділили між собою сім різних компаній.

Договори на поставку харчів з “Преміум Компані” підписали в лютому. Відповідно до них, фірма має відправити українським армійцям близько 17 мільйонів комплектів їжі. Упродовж року постачальник повинен забезпечити харчами понад сотню військових частин у половині областей України.

Попри те, що ця компанія раніше ніколи не брала участі в публічних закупівлях і не звітувала про свою фінансово-господарську діяльність, Міноборони вирішило віддати їй більше половини грошей на харчування. І навіть не поцікавилося наявністю у фірми виробничих потужностей та працівників.

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що “Преміум Компані” тісно пов’язана із багаторічним постачальником їжі для армії, який фігурував у скандалі про масове отруєння військовослужбовців на Чернігівщині, а також — історіях про хабарництво, постачання неякісної їжі за завищеними цінами та тендерній змові.

Отруєння в “Десні”

Офіцер й учасник бойових дій Максим Галевський у травні 2016-го два тижні провів у навчальному центрі “Десна” на Чернігівщині. Напередодні він підписав контракт зі Збройними силами і повинен був пройти короткий вишкіл.

Раніше, до укладання контракту, чоловік також проходив строкову службу. Тому в армійських казармах він опинився не вперше. Максим каже, що харчування в “Десні” загалом було таким, як і всюди. На перше давали суп, на друге — кашу. І щось м’ясне. “Я б не сказав, що харчували жахливо. Бувало й гірше, звичайно. Але так, по-середньому, як і всюди в армії”, — розповідає він.

Архів/ФОТО Навчальний центр “Десна”

Утім, за цей короткий проміжок часу чоловік разом з кількома десятками армійців встиг отруїтися. Максим пригадує, що одного дня їм раптово й одночасно стало зле.

“Усі там грішили, або на котлету, або на рибу. Може, санітарних норм не дотримувалися. Може, не розібралися з обладнанням. Може, продукти були прострочені. В принципі, чим можна ще отруїтися крім м’ясного? Все інше, не думаю, що так псується сильно”, — каже військовий.

Тоді, пригадує Галевський, декілька людей вирішили звернутися до медиків, проте їх відмовилися обстежувати: “Нам відразу сказали, що лікувати ніхто не буде. Йдіть, мовляв, просто звідси і не вигадуйте. Хлопці почали наполягати. У лікарок здали нерви, кажуть: “Добре, здавай нам аналізи — ось тобі газета. На неї покакай. І все. Аналізи приймемо, а потім прийдеш за результатами”. Ну таке, знаєте, знущання”. 

Архів/ФОТО п’ятого президента України у Facebook

За його словами, врешті всі повернулися в казарму і “промучилися кілька днів”, поки ознаки отруєння не минули.

На час перебування Максима у цій військовій частині там вже другий місяць як харчуванням опікувалася фірма “Візит”. “Слідство.Інфо” виявило, що з цією фірмою тісно пов’язана компанія “Преміум Компані” — новачок на ринку, який цьогоріч підписав з Міноборони угод на більш ніж мільярд гривень. 

Міністерська перевірка

У 2016 році фірма “Візит” отримала понад 680 мільйонів гривень від Міністерства оборони на забезпечення харчуванням військових. Улітку того ж року у Міноборони заявили про надзвичайну подію, яка трапилася в “Десні” — людей шпиталізували з харчовими отруєннями та інфекційними захворюваннями. Про це повідомили в липні — невдовзі після отруєння, про яке розповів нам Максим Галевський — через два місяці.

Оборонне відомство оприлюднило дані власної перевірки, яка зафіксувала порушення умов зберігання продуктів, а також виявила у харчах плісняву, бактерії кишкової палички та інші шкідливі речовини. Крім того, експерти повідомили про підробку сиру та вершкового масла та майже вдвічі меншу від встановленої норми калорійність “сухпайку”.

У Міноборони тоді заявляли, що після службового розслідування мають намір передати матеріали до військової прокуратури.

“Слідство.Інфо” вирішило поцікавитися у Міністерства оборони щодо результатів цієї перевірки. Проте військова служба правопорядку, яка нібито отримала вказівку провести розслідування, у листі від березня цього року запевнила нас, що ніякої перевірки не здійснювала і таких вказівок не отримувала.

Архів/ФОТО Навчальний центр “Десна”

Також заперечив “Слідству.Інфо” факт масових отруєнь в “Десні” начальник продовольчої служби військової частини Андрій Чертов. Натомість тодішній військовий прокурор Центрального регіону України Григорій Рябенко зауважив, що прокуратура таки отримувала від Міноборони матеріали службової перевірки, проте не знайшла підстав для відкриття кримінального провадження.

У коментарі “Слідству.Інфо” він пригадав, що Міноборони дійсно виявило порушення, допущені “Візитом”, проте дійшло висновку, що вони були несистемними.

“Оскільки тут було призначене службове розслідування, і військова служба правопорядку виконала свій обов’язок щодо дослідження обставин отруєння — знайшла причини і доповіла своєму керівництву, вжили заходів адміністративного порядку, — то підстав для реагування військової прокуратури не було”, — зазначив Рябенко.

Та це — не єдина неприємна історія, у яку потрапила фірма, з якою тісно пов’язаний нинішній, нікому не відомий постачальник харчів для армії “Преміум Компані”. 

У 2018 році Міноборони заявляло про те, що виявило 176 тонн м’ясних консервів без документів щодо безпечності та якості. Згодом лабораторні дослідження встановили їх невідповідність державним стандартам. Виробляв цю продукцію м’ясокомбінат “Візит”.

Архів/ФОТО Міністерство оборони України

Також навесні минулого року антимонопольний комітет оштрафував цю компанію майже на 100 мільйонів гривень за порушення конкурентного законодавства під час закупівель послуг харчування.

“Слідству.Інфо” відомий також випадок із затриманням заступника директора “Візиту” на передачі хабаря працівникові Нацгвардії у справі щодо поставок харчів для військових. Ним виявився депутат Білоцерківської районної ради та колишній “регіонал” Руслан Березюк. Згодом суд визнав Березюка винним, утім, звільнив від відбування покарання.

“Візит” був фігурантом також розслідувань журналістів. Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, у 2013 році ця фірма постачала їжу дітям-чорнобильцям за завищеними цінами. Зокрема, м’ясо й сир вартували вдвічі дорожче від ринкових цін, яйця — уп’ятеро. А тодішня санепідемслужба встановила, що окремі продукти не відповідали державним стандартам.

Компанія “Візит” протягом близько десяти років брала доволі великі підряди від держави на харчування. Утім, з часом, зокрема, після скандалу в “Десні”, їхня успішність на тендерах знизилася — вони фактично припинили отримувати бюджетні гроші. Натомість — зараз їх почала отримувати фірма, яка має з нею очевидний зв’язок. 

Зв’язок із нинішнім постачальником 

Компанія “Преміум Компані” існує менше двох років. Раніше вона не брала участі у публічних закупівлях і навіть не звітувала про свою фінансово-господарську діяльність. Проте вперше подавшись на торги на початку цього року, фірма зуміла перемогти відразу в п’яти закупівлях, за результатами яких Міністерство оборони уклало з нею договорів на майже один мільярд і 200 мільйонів гривень. Це — найбільша сума, яку в цьому році отримало на харчування армії одне підприємство. Приблизно таку ж суму коштів поділили між собою сім різних компаній.

Водночас, як ми довідалися, у Міністерстві оборони навіть не перевіряли наявність виробничих потужностей та працівників у “Преміум Компані”, про що повідомили “Слідству.Інфо” у відповіді на запит.

Архів/ФОТО Міністерство оборони України

Перед тим, як подаватися на тендери Міноборони, фірма змінила власника, місце реєстрації й основний вид діяльності — з оптової торгівлі на постачання готових страв. У жовтні 2019 року її перереєстрували на мешканку селища Козелець на Чернігівщині. Туди ж із Києва “переїхала” й сама компанія.

На початку березня цього року, після підписання всіх договорів з оборонним відомством, фірму знову зареєстрували за старою адресою в Києві. Також у неї вкотре змінився власник і керівник. Ними стали особи, пов’язані з компанією “Візит”.

Так, зокрема, нинішня власниця фірми Леся Захарова підтвердила “Слідству.Інфо”, що раніше працювала у компанії “Візит”. Щоправда, відмовилася сказати, відколи там не працює.

У березні цього року директором “Преміум Компані” став Микола Дешпетко. Раніше він очолював компанію “Укрпродакорд ОР”, тісний зв’язок якої з “Візитом” встановив антимонопольний комітет. У них виявили одне місце реєстрації, понад 800 спільних працівників, спільні номери телефонів та IP-адреси. Також, за інформацією держслужбовців, ці фірми разом готували документи на торги.

Архів/ФОТО п’ятого президента України у Facebook

До переходу в “Преміум Компані” Дешпетко був керівником іншої фірми — “Преміум Фінанс Груп”. За даними слідства, вона разом з компанією “Укрпродакорд ОР” у 2015-2019 роках поставляла Міністерству оборони м’ясні консерви виробництва фірми “Візит”, які не відповідали державним стандартам.  

“Слідство.Інфо” запитало чоловіка про його зв’язок із компанією “Візит”. “Я інформацію ніяку давати вам не буду. Чесно кажучи, не хочу я колупатися в тому, що я не розумію, розумієте?”, — сказав він і після деяких уточнень журналістів обірвав телефонну розмову.

Переглядаючи тендерну документацію, яку подавала на закупівлі “Преміум Компані”, журналісти виявили на одному з документів печатку фірми “Преміум Фінанс Груп”, що свідчить про їхню пов’язаність.

Ми поцікавилися в компанії “Візит” щодо їхнього зв’язку із успішним новачком на ринку харчування для армії. Директорка Людмила Ціліцька відмовилася коментувати відносини з “Преміум Компані”. “Ви мене вибачте, але на такі питання я відповідати не буду. Ви мені більше ніколи не телефонуйте”, — сказала вона журналістам.

Нині посадовиця офіційно обвинувачена у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також — у підробці документів. Справу щодо неї розглядає Білоцерківський міськрайонний суд.

У Міністерстві оборони, відповідаючи на запит “Слідства.Інфо” щодо пов’язаності “Візиту” й “Преміум Компані”, зауважили, що не уповноважені це перевіряти.

Архів/ФОТО п’ятого президента України у Facebook

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Директорку фірми-постачальника харчів для ЗСУ підозрюють в ухиленні від сплати податків

Нещодавно президент підписав закон, який дещо коригує систему харчування в цьому році. Він дозволив Міністерству оборони продовжувати дію договорів на харчування військових, укладених з постачальниками в минулому році. Це нібито має не дозволити зривати поставки в армію. 

На думку ексочільниці “Проєктного офісу реформ” Міноборони Діани Петрені, ці зміни можуть призвести до того, що договори, укладені в цьому році, не будуть виконуватися повністю. Натомість директор “Преміум Компані” Микола Дешпетко запевняє: жодного зриву поставок не буде.