Директорці підприємства «Візит», яке, зокрема, постачало харчі військовим, оголосили про підозру в ухиленні від сплати податків на майже 3,7 мільйона гривень.

Про це йдеться в рішенні Солом’янського районного суду Києва.

Кримінальне провадження відкрили восени 2018-го, після перевірки податківцями діяльності «Візиту» за 2015-2016 роки.

За версією слідства, «Візит» незаконно сформував податковий кредит майже на 3,7 мільйона гривень, що могло призвести до несплати цих коштів у бюджет.

«Є податкові зобов’язання і податковий кредит. Якщо зобов’язання більші — то їх необхідно сплатити. Якщо ж кредит більший — то людина має право просити в держави його компенсувати та відшкодувати ПДВ», — пояснив Слідству.Інфо експерт з податкового права Володимир Місечко.

У вересні 2016 року фірма купила п’ять квартир у Києві. Попри те, що ці операції не повинні оподатковуватися, директорка «Візиту» Людмила Ціліцька включила в розрахунок податок на додану вартість (ПДВ) і віднесла його до податкового кредиту.

Наприкінці березня 2019 року їй вручили повідомлення про підозру. Суд зобов’язав Ціліцьку сплатити майже 135 тисяч гривень застави.

Адвокат підозрюваної через суд добився експертизи акту податківців, де зафіксовані порушення «Візиту». Утім, у коментарі Слідству.Інфо адвокат не пригадав, чи експертизу вже провели, й пообіцяв передзвонити, однак не вийшов на зв‘язок до виходу матеріалу.

Загалом, за даними YouControl, з 2009-го по 2018 роки «Візит» заробив на державних тендерах близько 1,85 мільярда гривень. З них майже 1,5 мільярда — лише за 2016-ий. Водночас одними з основних замовників «Візиту» у 2014-2016 роках були військові частини й Міноборони.

 

Раніше «Візит» звинувачували в антиконкурентних діях, ухиленні від сплати податків, а також неодноразово закидали постачання неякісних продуктів, про що писали «Наші гроші». 

Влітку 2018 року в ЗСУ виявили понад 176 тонн тушкованого м’яса, виробленого «Візитом», без документів якості продукції. А у квітні 2019 року Антимонопольний комітет оштрафував фірму майже на 100 мільйонів гривень за антиконкурентні узгоджені дії на тендерах Міноборони.