Служба безпеки України 30 листопада проводить слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври УПЦ (МП). Як повідомили у пресслужбі СБУ, обшуки проходять у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті. За даними правоохоронців, представники лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, у якій ображали національну честь та гідність іудеїв. Окрім цього у матеріалі йшлося про розпалювання релігійної ворожнечі до представників інших церков. 

Журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися з речником УПЦ (МП) митрополитом Климентом.

«НЕ ВПЕВНЕНИЙ, ЩО У ЛАВРИ ВЗАГАЛІ Є САЙТ»

 «Якщо мова йде про якусь статтю на сайті, то ще менше зрозуміло, які були підстави обшукувати всю величезну територію лаври і хто це погоджував? Я не впевнений, що у лаври взагалі є офіційно запатентований сайт, за який ця релігійна організація мала б нести відповідальність. Тим паче не маю уяви, про яку конкретно публікацію йде мова», говорить речник УПЦ (МП) митрополит Климент журналістам «Слідства.Інфо». 

Сьогодні, 30 листопада, СБУ провела обшуки у Почаївській лаврі. За словами правоохоронців, «у дописі клірики УПЦ (МП) поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії».

Митрополит Климент

У коментарі журналістам «Слідства.Інфо» митрополит Климент сказав, що наразі невідомо про рішення суду, за яким СБУ може проводити обшуки. 

Сьогоднішні обшуки в лаврі, каже Климент, можуть бути повʼязані з заходами в Кременецькому духовному училищі, що неподалік. Там навчаються майбутні керівниці церковних хорів. Двері келій, у яких в цей час спали вихованки училища, буцімто правоохоронці вибивали ногами. 

«Дівчат примусили нашвидкуруч збиратися і виходити з приміщення на мороз. Їхні батьки завадили поліції відвезти їх на автобусі в якесь підвальне приміщення якогось невідомого навчального закладу, де, як повідомили поліціянти, їх «мали б розмістити після завершення зачистки приміщення», де вони навчалися», додає речник УПЦ (МП).

На території Свято-Миколаївського собору у Кременці знаходиться регентське училище. Сьогодні студентів та викладачів перевезли у заздалегідь підготовлені приміщення, де вони зможуть продовжити навчання, розповіли у пресслужбі Тернопільської обласної поліції

«З людьми, які перебували на території святині, спілкувалися поліцейські-психологи, поліція діалогу. Їм усім надали можливість у законному порядку покинути територію храму. Ніхто фізичної сили чи заходів примусів до людей не застосовував, все відбувалося виключно в правовому полі», — повідомляє поліція області.

Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що торік сайт Почаївської лаври вже блокували. За словами представників лаври, провайдер це зробив на вимогу Служби безпеки України, нібито через «брехливі доноси». Тоді в монастирі повідомили, що намагатимуться якнайшвидше поновити роботу сайту. Журналісти встановили, що новий сайт Почаївська лавра створила того ж дня, коли був заблокований попередній. 

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ІСНУВАННЯ УКРАЇНЦІВ 

Після обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) наприкінці листопада, СБУ відкрила два кримінальні провадження про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної та регіональної належності.

Тоді правоохоронці знайшли пропагандистські матеріали із запереченням існування українського народу, мови, а також права України на державність.

«Служба безпеки знайшла брошури та книжки ксенофобського і ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. Більшість літератури — авторства російських діячів за видавництва російських друкарень», — йдеться в повідомленні.

Крім того, під час обшуку в Івано-Франківській єпархії УПЦ (МП) СБУ знайшла шеврони «великого войска Донского» — проросійського збройного формування, яке, за даними СБУ, вело бойові дії в Донецькій та Луганській областях у 2014 році.

На початку грудня правоохоронці повідомили про підозру в розпалюванні ворожнечі ректору Почаївської духовної семінарії — архієпископу Шумському Іову (Віктору Федоровичу Смакоузу).

«Архієпископ поширював через соцмережі дописи, якими принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті. Щоб «розганяти» деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у фейсбуці, а для підготовки своїх публікацій користувався наративами російських пропагандистів», — йдеться в повідомленні СБУ.

У липні цього року суд призначив послушнику Почаївської лаври 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Чоловік після початку повномасштабного вторгнення РФ активно поширював наративи російської пропаганди в соцмережах та виправдовував збройну агресію проти України.

ВІДМОВА ВІДСПІВУВАТИ НЕХРЕЩЕНИХ В УПЦ (МП)

Протягом усіх років перебування лаври в користуванні представників московського патріархату, їх діяльність там супроводжувалася скандалами: відмовою у церковних таїнствах через знання  «Отче наш» українською, молитися та відспівувати усіх нехрещених в УПЦ (МП).

Натомість там закликали молитися за російського царя, а також друкували та продавали дитячі розмальовки з російськими військовими, книги про царя Миколу ІІ та порятунок «нового російського царя». Також у Почаївській лаврі проводилися хресні ходи з тітушками — у 2018 році сотні молодиків йшли ходою у футболках з написами «Приготовьтесь к войне». Георгіївські стрічки та прапори «ДНР» теж неодноразово майоріли на подібних процесіях.

У листопаді 2022 року СБУ зібрала знайдені речові докази та інші пропагандистські матеріали, на основі яких було відкрито два кримінальні правопорушення.

НАМІСНИК ЛАВРИ ТА АНТИУКРАЇНСЬКА РИТОРИКА

Митрополит Володимир (Мороз Віорел Лазарович) очолює Почаївську лавру з 1996 року.

На сайті патріархії РПЦ вказано, що митрополит отримав три ордени від Кіріла, два з яких вже після агресії РФ проти України.

Після прийняття Томоса про автокефалію Православної церкви України, на сайті Свято-Успенської Почаївської лаври зʼявилося звернення митрополита Володимира про буцімто його «загрозу». Архієрей просив вірян молитвеної підтримки та порівнював українську владу з комуністичною:  «внуки Леніна — по духу, грозять розправою, а тому захистимо свою святиню… Новий стиль з його наслідками нам православним неприємливий», — вказував митрополит.

У квітні 2020-го під час пандемії COVID-19 Почаївська лавра зібрала на богослужіння сотні людей без масок. Згодом у монастирі зафіксували спалахи коронавірусу. Сам намісник лаври узагалі долучився до конспірологічної теорії. Митрополит Володимир був переконаний, що Білл Гейтс (засновник компанії Microsoft) через вакцину від коронавірусу «хоче вживляти в організм людей мікрочипи, щоб контролювати їх за допомогою технологій 5G».

«ВРУЧЕННЯ ІДЕНТИФІКАЦІЙНОГО КОДУ — ПОКЛОНІННЯ ДЕМОНАМ»

Митрополит Серафім (Залізницький) очолював Почаївську духовну семінарію, де закликав учнів не отримувати індивідуальних податкових номерів. За його твердженнями, після вручення ідентифікаційного коду (за яким відбувається сплата податків в Україні) відбувається «поклоніння демонам». Така агітація набула широкого поширення в брошурах і аудіокасетах по всій Україні.

Напередодні 24 лютого 2022 року митрополит Серафім втік до Москви. Там церковнику росіяни виділили парафію. 

Зазначимо, це не перша поїздка Серафіма до Росії. У 2007 році він був звільнений від управління Білоцерківською єпархією, відмовився від призначення в Сєвєродонецьк та поїхав до Москви, де став настоятелем церкви. Але потім повернувся назад до України і в 2016 році очолив Почаївську духовну семінарію. Через півтора роки став єпископом Івано-Франківським і Коломийським.

ОРЕНДА ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ УПЦ (МП)

У слідчому управлінні Нацполіції Тернопільщини відкрили 12 проваджень, які стосуються господарської діяльності та шахрайства у Почаївській лаврі. Частина споруд Почаївської лаври, а саме шість будівель, перебуває на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. 

Народні депутати запропонували розірвати з УПЦ (МП) договір оренди комплексів споруд лаври. І навіть зареєстрували відповідний проєкт постанови.  Наразі він ще розглядається. 

У березні 2023 року депутати Тернопільської облради звернулися до Прем’єр-міністра України, Міністерства культури та інформаційної політики України з вимогою розірвати договір про користування Свято-Успенською Почаївською Лаврою та комплексом споруд Почаївської Лаври. Цей договір був укладений до 2052 року, а депутати прагнуть повернути Почаївську лавру державі.

Читайте також: «Церква поза політикою»: як єпископи РПЦ в Україні співпрацюють з бойовиками Донбасу та окупаційною владою Криму