ПриватБанк отримав застав на понад 17 млрд грн від пов’язаних з колишніми власниками і керівниками банку фірм, ринкова ціна яких — майже в чотири рази менша.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із відповіді ПриватБанку на журналістський запит.

Так, у банку зауважують, що пов’язані з колишніми власниками і керівниками банку компанії надали застав загальною договірною вартістю близько 17,4 мільярда гривень. Натомість реальна ринкова вартість заставного майна, як зауважують у ПриватБанку, склала 4,57 мільярда гривень. Ідеться про забезпечення так званих ««трансформованих» кредитів.

Як писало видання «Економічна правда», у 2016 році ПриватБанк змушений був здійснити докапіталізацію на вимогу Нацбанку. У цей час, як зауважує медіа, пов’язані з тодішніми акціонерами кредити погасили інші компанії-прокладки, які взяли нові кредити у ПриватБанку. Відбулася так звана «трансформація».

За даними ексголови правління ПриватБанку Олександра Шлапака, «трансформовані» кредити взяли 36 позичальників на суму майже 133 мільярди гривень. Загалом же «токсичний» кредитний портфель ПриватБанку, за словами Шлапака, складав 198,4 мільярда гривень, виданих 223 клієнтам банку. Також, як стверджували в ПриватБанку, рівень пов’язаних кредитів складав 97%.

Зауважимо, що на докапіталізацію ПриватБанку в грудні 2016 року держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як повідомила пресслужба ПриватБанку у відповіді на запит «Слідства.Інфо», на кінець жовтня поточного року установі вдалося продати 45 об’єктів застави, які входять до портфелю «Трансформовані», на суму трохи більше 197 мільйонів гривень.

Також, як ми розповідали раніше, у 2016 році в заставі тоді ще приватного ПриватБанку з’явилося 120 нафтобаз, вартість яких оцінили у 8,7 мільярда гривень. На цю суму банк списав власникам баз їхні борги за кредитами. Після націоналізації банку виявилось, що власники баз пов’язані з колишніми акціонерами ПриватБанку, а ринкова вартість цих активів — у 15 разів менша. Втім, покупців навіть за такою ціною уже державний банк часто знайти не може. Про це йшлося у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Приватна математика».

Розслідування «Слідства.Інфо» на основі звіту Kroll

Раніше «Слідства.Інфо» з посиланням на звіт детективного агентства Kroll, який отримали у розпорядження, розповідали, що часто у своїй діяльності до націоналізації у 2016 році ПриватБанк вдавався до кредитування пов’язаних осіб. Частка таких кредитів — де гроші отримували люди, що мають із бенефіціарами банку спільний бізнес — у банку сягала 97%, при нормі в 25%. Ігор Коломойський на це запевняв, що всі ці кредити підтверджено заставами: мовляв, у разі чого банк реалізує закладене майно й отримає ще більшу вигоду, ніж дав позичальнику грошей. На ділі ж реальна вартість цього майна виявлялась у рази меншою за оціночну.

За оцінками представників ПриватБанку, загалом через фінансові махінації колишні основні акціонери установи завдали державі збитків на 10 мільярдів доларів.

Більше про справу ПриватБанку та дані зі звіту Kroll дізнайтесь, подивившись фільм «Зірвати банк» та прочитавши статтю «”Справа ПриватБанку”: виведені мільярди й активи по всьому світу».