Секретний звіт містить інформацію про те, як саме виводились гроші з проблемного банку та що головні кінцеві бенефіціари установи — Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов — на ці гроші купували.

Звіт є в розпорядженні редакції «Слідства.Інфо». Він ліг в основу документального фільму «Зірвати банк», прем’єра якого відбулась сьогодні, 26 серпня.

Часто у своїй діяльності до націоналізації у 2016 році ПриватБанк вдавався до кредитування пов’язаних осіб. Частка таких кредитів — де гроші отримували люди, що мають із бенефіціарами банку спільний бізнес — у банку сягала 97%, при нормі в 25%. Ігор Коломойський на це запевняв, що всі ці кредити підтверджено заставами: мовляв, у разі чого банк реалізує закладене майно й отримує ще більшу вигоду, ніж дав позичальнику грошей. На ділі ж реальна вартість цього майна виявлялась у рази меншою за оціночну.

Інколи ж застави стосувались навіть не майна, а прав на отримання товару, якого ще навіть не існує.

Виведені через систему пов’язаних компаній та осіб гроші пізніше «осідали», наприклад, у компаніях групи Optima, яка займалась нерухомістю у Сполучених Штатах.

Також Kroll шукав майно ексвласників ПриватБанку. Детективам вдалося знайти кілька об’єктів. Так, Геннадій Боголюбов, як ідеться у звіті Kroll, купував нерухомість у Лондоні — від вілли в престижному районі Белгравія до офісного центру преміум-класу неподалік від Букінгемського палацу. Також, принаймні, протягом певного часу структури Боголюбова мали у власності будинок на Трафальгарській площі.

Що ж до Ігоря Коломойського, то він або члени його родини мають принаймні дві вілли в ізраїльському місті Герцлія (це престижний район, одну з сусідніх вілл недавно виставили на продаж, просячи 90 мільйонів доларів), дві яхти — 65-метрову та 90-метрову. Сестра Коломойського Лариса Черток володіє віллою Женеві, у елітному районі Аньєр. За даними звіту Kroll, жінка придбала її за 32 мільйони доларів — однак детективи не змогли знайти підтвердження, що жінка має достатній для таких покупок дохід.

Більше про справу ПриватБанку та дані зі звіту Kroll дізнайтесь, подивившись фільм «Зірвати банк».