Псевдорелігійна організація «АллатРа», яку підозрюють у роботі на Росію, має офшори на Кіпрі та у Центральній Америці. Також журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що «АллатРу» може підтримувати різний бізнес, серед якого компанія «Юнігран» — власниця місцевих гранітних кар’єрів біля Коростеня на Житомирщині, де видобувають корисні копалини у цьому регіоні.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Шлях «АллатРи» до кінця світу: офшори на Кіпрі та російський слід».

Організація «АллатРа» — це псевдорелігійна організація, яка розповсюджує теорії змови, як на території України, так й у десятках інших країн, де має сотні представництв. Свою аудиторію «АллатРа» знаходить через соціальні мережі та свій сайт й авторську літературу. «АллатРу» підозрюють у роботі на Росію, через що на початку листопада у її осередках проводили обшуки. 

«АллатРа» як юридична організація існує з 2014 року й відтоді не припиняє розповсюджувати псевдонаукові теорії. Організація має велику аудиторію серед українців, тому виникає логічне запитання: звідки організація бере гроші?.

«АллатРа» стверджує, що їхня діяльність повністю волонтерська, але «Слідство.Інфо» знайшло факти, які говорять про протилежне. 

Перше, що привертати до себе увагу — офшори на Кіпрі та Белізі (країна в Центральній Америці, — прим.). Журналісти вивчили кіпрські документи «АллатРи». І хоча у них немає фінансових звітів, там видно структуру власності компанії.

Директорами кіпрської «АллатРи» вказані кіпріоти, проте під уставними документами стоїть підпис Андрія Михальчука. Цей українець фігурує в засновниках української «АллатРи».

Андрій Михальчук

Окрім підпису Михальчука, у документах є ще його домашня адреса й місце роботи — ТОВ «АСТ — Технології». Про цю компанію «Слідство.Інфо» писало ще у 2016-му, у  розслідуванні про зловживання братів Дубневичів (найскандальніші львівські бізнесмени, які заробили свій основний капітал на багатомільярдних тендерах «Укрзалізниці», — прим.). 

Документи на кіпрську компанію були підписані у 2015 році, коли Михальчук працював у «АСТ-Технологіях» головним інженером. 

Одним з джерел прибутку «АллатРи» — є продаж езотеричних книжок, виданих у великій кількості. Іншим джерелом грошей організації є краудфандинговий збір, де будь-хто охочий міг створити проєкт, на який небайдужі «аллатрівці» нібито скидалися грошима. 

За дивним збігом обставин, левова частка «важливих соціальних проєктів» була присвячена розповсюдженню інформації про саму «АллатРу». 

За підрахунками журналістів «Слідства.Інфо», прихильники культу переказали на таку благодійність майже 7,5 млн грн (це близько мільйона гривень на рік).

У «АллатРи» також є ціла група організацій, які могли підтримувати рух фінансово. З 2014 року «АллатРа» стала активно підписувати партнерські угоди з бізнесом.

Одним з можливих варіантів партнерства є фінансування руху та впровадження духовних принципів «АллатРи».  

У архівній версії сайту «АллатРи» журналісти «Слідства.Інфо» знайшли понад 160 компаній, які, як стверджують представники культу, підписали з організацією партнерську угоду. Серед них як держоргани, бізнес, в тому числі підсанкційний. 

Одним з таких партнерів значиться компанія «Юнігран» — власник місцевих гранітних кар’єрів біля Коростеня на Житомирщині. «Юнігран» володіє низкою компаній, що займаються видобутком корисних копалин у цьому регіоні.

На момент підписання угоди у 2014 році й аж до кінця 2022-го кінцевим бенефіціаром групи «Юнігран» був Ігор Наумець.

Ігор Наумець

Він брав участь у ефірах на «АллатРа ТБ» і навіть представляв організацію на заходах «Російської спілки промисловців і підприємців» у Калінінграді у 2015 році. 

Зараз ексвласник «Юніграну» Ігор Наумець перебуває під санкціями України, його підозрюють у фінансуванні тероризму, а діяльність кар’єрів заблокована.

На офіційний запит журналістів «Юнігран» відповіла, що компанія не має відношення до руху «АллатРа», а партнерство з організацією є нічим іншим, як особистою позицією Ігоря Наумця.  

Інші компанії, які вказані на сайті «АллатРи» як партнери глобальної угоди, — це переважно дрібний бізнес: перукарні, СТО, центри психологічної допомоги, транспортні, меблеві компанії, турагентства, спортивні гуртки, юристи, страховики, рекрутери. І це лише з України. 

Серед партнерів також зазначені компанії з Росії, Білорусі, Казахстану, Чехії, Словаччини, Хорватії, Німеччини, Іспанії, США тощо. 

Однак інформація про таке партнерство може бути застарілою: якась частина цього бізнесу вже не працює, а якась була перепродана. Деякі компанії з переліку партнерів стверджують, що з «АллатРою» укладало угоди колишнє керівництво компаній.

Читайте також: Шлях «АллатРи» до кінця світу: офшори на Кіпрі та російський слід