Служба безпеки України щонайменше з 2018 року знала про деструктивну діяльність організації «АллатРа». Однак про викриття на антиукраїнській діяльності її лідерів правоохоронці повідомили лише зараз. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Шлях «АллатРи» до кінця світу: офшори на Кіпрі та російський слід».

Організація «АллатРа» — це сотні представництв у десятках країн, багатотисячні охоплення в соцмережах, численні книги, фестивалі і конференції про кінець світу. До «АллатРи» линуть антивакцинатори, адепти пласкої Землі, послідовники конспірологічних теорій змови. 

Так, у 2018 році в Національній академії СБУ була опублікована монографія «Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до науковця». У ній цілий розділ був присвячений «АллатРі» як «проєкту тотального зомбування українців». 

«За інформацією фахівців із захисту інформаційного простору, справа «АллатРа», без перебільшень, стосується національної безпеки України», — пишуть працівники СБУ. 

Тоді автори монографії запропонували створити схожий патріотичний проєкт, щоб «завдати удар у відповідь».

«Найкращі нові зразки українських терапевтичних текстів патріотичної спрямованості, розміщені в інтернеті, є тим асиметричним «ударом у відповідь», за допомогою якого Україна здатна протидіяти «стратегії руйнування» російської пропаганди», — йдеться у монографії.

Про те, що «АллатРа» була «в полі зору СБУ», підтверджують і джерела  «Слідства.Інфо» у правоохоронних органах. Однак жодних реальних кроків щодо протидії діяльності «АллатРи» так і не відбувались, до листопада 2023 року.

Попри викриття і блокування роботи організації спецслужбами, у її соцмережах продовжують виходити програми за участі Ігоря Данілова, а на 2 грудня 2023 року запланована чергова масова онлайн-конференція.

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» дослідили історію цієї організації та виявили офшори «АллатРи» на Кіпрі та у Белізі (країна в Центральній Америці). Крім України, Росії та Білорусі, «Слідству.Інфо» вдалось знайти компанії та громадські організації, пов’язані з «АллатРою», у Чехії, Словаччині, Швейцарії, Великій Британії, Канаді, США, Болгарії, Румунії та Молдові. Не виключено, що це не повний список компаній і громадських організацій. До 2021 року у «АллатРи» була своя офшорна структура на Кіпрі, а  І хоча організації знаходяться за кордоном, керують ними переважно українці з руху «АллатРа».

Читайте також: Секта «АллатРа» має офшори на Кіпрі та у Центральній Америці