Перший випадок захворювання серед засуджених через COVID-19 виявили в жінки, яку направили до чернівецької тюрми наприкінці березня.

Як зазначають у Державній кримінально-виконавчій службі (ДКВС), після переведення засудженої до в’язниці з ізолятора тимчасового тримання у неї помітили симптоми гострої респіраторної інфекції та відразу відправили в медичний заклад.

Зараз жінка перебуває на лікуванні. Згідно з офіційним повідомленням, серед працівників та арештантів, які перебувають у в’язницях, станом на 6 квітня немає жодного випадку зараження COVID-19.

Також у ДКВС додали, що тюрмам направили засоби індивідуального захисту для працівників установ та ув’язнених. Зокрема, 7 квітня українські в’язниці мали отримати майже 100 тисяч масок, 90 тисяч рукавичок та дві тисячі захисних комбінезонів. Ще три тисячі літрів дезінфекторів мали отримати тюрми 10 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Лабораторні секрети: скільки ПЛР-тестів здатна робити держава

Після початку карантину в українських в’язницях також ввели особливий режим. Зокрема, щодня всі приміщення установ мають прибирати з дезінфікуючими засобами, а також вимірювати температуру у всіх в’язнів та працівників закладів. Колонії закрили для відвідувачів — дозволяють лише відеопобачення. Так само працівникам тюрем обмежили відрядження. Усіх новоприбулих у в’язниці відправляють на двотижневу ізоляцію від інших арештантів. 

Нагадаємо, станом на ранок 14 квітня в Україні вже зафіксовано 3372 випадки зараження коронавірусу, з них майже сотня — летальні. Найбільше інфікованих у Києві, а також у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях. Наша редакція проаналізувала хронологію інфікувань у райцентрі Монастириська на Тернопільщині, яке стало одним із епіцентрів поширення хвороби. І виявила, що стрімке поширення коронавірусу в цьому районі спричинила, передусім, відсутність підготовки до поширення пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Маски й рукавички: як захищені лікарі, які приймають хворих на COVID-19

Як раніше повідомляло “Слідство.Інфо”, Міністерство охорони здоров’я у декілька разів перебільшує можливості лабораторій тестувати на коронавірус. У МОЗ заявляють про здатність українських державних лабораторій щоденно опрацьовувати сотні, а в деяких випадках — навіть тисячі проб на коронавірус для ПЛР-тестів. За підрахунками фахівців і журналістів, цей показник є суттєво перебільшеним.