За три місяці після створення в Україні Фонду боротьби з COVID-19, в середині липня із суми 64,7 мільярда гривень у ньому залишилося 3,2 мільярда — 5%. При цьому лише 16% із витрачених коштів пішли безпосередньо на медицину та на покращення медичної інфраструктури. Найбільша ж частка грошей — 57 відсотків — пішла на будівництво доріг.

Про це повідомляє видання StateWatch із посиланням на відповідь Міністерства фінансів України.

У відповіді йдеться, що станом на 16 липня Уряд ухвалив рішення про виділення коштів з фонду на суму 61,5 мільйона гривень. Із цієї суми найбільше дісталося Міністерству інфраструктури — 35 мільярдів гривень. Ці кошти передбачили на будівництво та ремонт доріг.

МОЗ отримало 8,3 мільярда гривень, більше половини з яких пішли на закупівлю обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я. Третина — на лабораторне обладнання та розхідні матеріали для проведення ПЛР-тестів та доплати медикам. Мінекономіки дісталося з «ковідного» фонду 7,9 мільярда гривень для надання фінансової допомоги безробітним.

Міністерство соцполітики отримало близько 4 мільярдів гривень, які спрямували на допомогу дітям фізичних осіб-підприємців, матеріальне забезпечення та страхові виплати. Міністерство внутрішніх справ отримало 2,7 мільярда гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під COVID: Кабмін виділив на доплати поліцейським понад 2 мільярди гривень

На що іще пішли «коронавірусні» гроші? Міністерству розвитку громад та територій виділили 1,6 мільярда гривень на будівництво та ремонт приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я. Мінкульт отримав 1 мільярд гривень для підтримки сфери культури та креативних індустрій, туризму та кіно. Міністерство молоді та спорту — 475 мільйонів гривень на розвиток спорту для осіб з інвалідністю та їх реабілітації.

Міністерству освіти і науки дісталось 52,5 мільйона гривень для повернення коштів, сплачених за пробне зовнішнє незалежне оцінювання. 41 мільйон гривень виділили на Державне управління справами. 23,7 млн грн — Мін’юсту для запобігання виникненню та поширенню спалахів COVID-19 в установах виконання покарань.

Нагадаємо, що на початку березня в Україні зафіксували перший випадок коронавірусу. Невдовзі в країні оголосили карантин через поширення захворювання.  У квітні з метою запобігання поширенню хвороби Верховна Рада створила фонд боротьби з COVID-19.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», структури МВС провели публічних закупівель на понад 600 мільйонів гривень у межах протидії коронавірусу. Активісти Центру протидії корупції (ЦПК) вказували на ймовірні зловживання у цих закупівлях.