Співробітники Національної поліції, яких налічується понад 152 тисячі, у минулому році отримали матеріальної допомоги на суму понад 1,3 млрд грн. Це понад утричі більше, ніж виплати у 2019-му.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з відповідей на запит департаменту комунікації МВС.

Як ідеться у документах, найбільша частка із загальної суми доплат для поліції у 2020 році припадає на матеріальну допомогу для вирішення «соціально-побутових питань». Такої допомоги виплатили на суму 731 млн грн. Примітно, що в 2019 році соціально-побутова допомога для поліцейських була в 15 разів меншою і складала трохи більше 48 млн грн.

550 млн грн із загальної суми доплат склала матеріальна допомога на оздоровлення, а близько 46 млн грн — грошова допомога на час відпусток.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», майже пів мільйона гривень на вирішення побутових питань торік отримав голова Національної поліції Ігор Клименко та троє його заступників. У той же час керівники Нацполу, які володіють квартирами, машинами та мільйонними заощадженнями, купували нові джипи та сонячні електростанції у минулому році. Водночас вказану допомогу отримали обрані заступники керівника Нацполу. Хто саме — визначав особисто міністр Арсен Аваков. Додамо, що Аваков 13 липня подав у відставку, пропрацювавши на цій посаді більше семи років.

Як пояснили нам у МВС, критеріїв та принципів надання такої соціально-побутової допомоги закон не передбачає. Співробітнику МВС достатньо подати рапорт, який має затвердити його керівник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Побутові проблеми мільйонерів з Нацполу»

Загалом, як свідчать отримані нами дані, структури, підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, торік отримали доплат на суму понад 3,4 млрд грн. Із них найбільше отримав саме Нацпол. Варто зауважити, що чисельність поліції є найбільшою серед органів та підрозділів МВС. 

Загалом понад 734 млн грн доплат у минулому році отримала Держслужба з надзвичайних ситуацій, 534 млн грн — Нацгвардія, 509 млн грн — Держприкордонслужба, понад 235 млн грн — МВС та понад 73 млн грн — міграційна служба.

Зауважимо, що Міністерству внутрішніх справ декілька разів виділяли кошти на доплати його співробітникам із так званого «ковідного фонду». Цей фонд було створено після початку пандемії COVID-19 навесні 2020 року. Його обсяг становив 64,7 млрд грн.

Зокрема, у червні минулого року МВС отримало понад 2,7 млрд грн з «ковідного фонду». А вже в жовтні 2020-го — ще близько 2 млрд грн. У червні цього рок Уряд виділив Міністерству внутрішніх справ іще 800 млн грн з цього фонду.

Нещодавно команда «Слідство.Інфо» опублікувала новий фільм-розслідування «Чотири кілери, три копи і наркобарон».

У фільмі розповідається про те, як пов’язані українські правоохоронці, помічник начальника київської поліції Євген Дейдей і балканські кілери, які торік влаштували стрілянину у центрі української столиці.