У власника адвокатської компанії “Сенс Консалтинг”, яка захищає підозрюваного у справі вбивства журналіста Шеремета Андрія Антоненка Національна поліція проводила обшуки. Правоохоронці прийшли додому до Леоніда Маслова.

Про це “Слідству.Інфо” повідомив адвокат Масі Найєм.  

“Обшуки розпочалися сьогодні зранку. Вони (Нацполіція, — РЕД.) не пояснюють нічого”, — сказав він.

“Слідство.Інфо” публікує ухвалу Печерського райсуду Києва, відповідно до якої правоохоронцям дозволили обшук. У ній зазначається, що Маслов на початку січня 2020 року заходив у акаунт Антоненка в соцмережі  “Вконтакте” та “міг знищити або пошкодити інформацію” стосовно справи Шеремета.

В ухвалі також зазначається, що у Маслова проведуть обшук “з метою обшукання та вилучення” серверів жорстких дисків, ноутбуків, мобільних телефонів, блокнотів та нотаток, у яких може бути інформація про обставини та причетних осіб щодо справи Антоненка. Також у квартирі чоловіка шукатимуть топографічні карти та зображення місцевості, незареєстровану зброю, вибухівку та комплектуючі до неї, магнітні пристрої, засоби передачі зв’язку.

Захисник Андрія Антоненка та адвокат компанії “СЕНС Консалтинг” Дмитро Круговий зазначив у коментарі “Слідству.Інфо”, що такі дії правоохоронців є тиском на сторону захисту.

“Я розумію це як спосіб тиску з їхнього (правоохоронців, — РЕД.) боку. Вони останнім часом почали говорити на судових засіданнях, що Андрій приховав телефон свій. Ми заявили, що телефон знаходиться у сторони захисту, це не знаряддя вбивства”, — розповів адвокат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ СБУ заперечує заяву Авакова про те, що поліції не передали відеозаписи у справі Шеремета

Як розповів Круговий, при затриманні Антоненка забули вилучити мобільний телефон, який потім близькі підозрюваного передали адвокатам. 

“Після цього, як ми в суді неодноразово заявляли, що ми заходили у соцмережі Андрія, замість того, щоб звернутися до нас з офіційною заявою, проханням чи клопотанням, вони йдуть до нас з обшуком. Тим більше, що ми говорили, що телефон є у адвокатів, а не у пана Маслова”, — додав адвокат Антоненка.

Нагадаємо, що загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. Зокрема, слідство називає двох жінок — медсестру Яну Дугарь і лікарку Юлію Кузьменко, а також військовослужбовця Андрія Антоненка.

Нещодавно журналісти видання theБабель опублікували висновок експертизи, який свідчить, що підозрюваний у вбивстві журналіста Антоненко вищий за чоловіка з відео камер спостереження з ночі закладання вибухівки. За інформацією видання, дослідження провели кілька років тому, орієнтовно через місяць після вбивства Шеремета — у серпні 2016 року

Також раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що нещодавно оприлюднені висновки експертів у справі вбитого журналіста, за результатами чого трьом людям оголосили підозру у вбивстві журналіста, суперечать одне одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Шеремета: Умовно доведено

Крім того, ми розповідали, що правоохоронці замовчують ще одну експертизу у справі Шеремета. Журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. Ця експертиза вказує на те, що так звану розвідку на місцевості неподалік будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Натомість поліція затримала двох. Пізніше правоохооронці відреагували на розслідування “Слідства.Інфо”.

Журналіста Павла Шеремета, нагадаємо, вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. А також — виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Крім того, “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.