Журналісти опублікували висновок експертизи, який свідчить, що підозрюваний у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко вищий за чоловіка з відео камер спостереження з ночі закладання вибухівки.

Зображення частини документу опублікувало видання theБабель.

Як повідомляють журналісти, дослідження провели кілька років тому, орієнтовно через місяць після вбивства Шеремета — у серпні 2016 року. На відеозаписах з камер спостереження, розташованих у кварталах навколо місця вибуху і місця проживання Шеремета, експерт аналізував ріст чоловіка і жінки з пакетом, які у ніч з 19 на 20 липня 2016 року йшли до машини Шеремета.  Жінка підходила до машини та, на думку слідства, кріпила вибуховий пристрій. Потім вони вдвох залишили місце події.

Джерело видання, ознайомлене із матеріалами слідства, зазначає, що з того часу жодних інших експертиз, які б визначали ріст осіб з камер спостереження, не проводилося.

За даними експертизи, ріст чоловіка на відео — 170 сантиметрів. При цьому експерт допустив трьохвідсоткову похибку, пов’язану з нечітким зображенням, постійним рухом підозрюваного, кепкою на голові, а також відсутністю відомостей про висоту підошви чи наявність підборів на взутті. Відтак, згідно з документом, ріст людини на відео може коливатися від 164,9 до 175,1 сантиметра. Водночас адвокати Антоненка, посилаючись на документ, який є у їхньому розпорядженні, повідомили, що ріст їхнього підзахисного становить 180 сантиметрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Шеремета: Умовно доведено

Також журналісти зазначають, що зріст жінки, яка закладала вибухівку, коливається від 160,05 см до 169,95 см. Нагадаємо, що нині слідство цю особу ототожнює із лікаркою Юлією Кузьменко. Щоправда, точний ріст Кузьменко на момент публікації виданню уточнити не вдалося.

Нагадаємо, у вбивстві Шеремета поліція офіційно підозрює двох жінок — медсестру Яну Дугарь і лікарку Юлію Кузьменко, а також військовослужбовця Андрія Антоненка. 

Загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. За версією правоохоронців, це — переважно ветерани АТО. 

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що поліція замовчує експертизу у справі Шеремета. Журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. Ця експертиза вказує на те, що так звану розвідку на місцевості неподалік будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Натомість поліція затримала двох. Пізніше правоохооронці відреагували на розслідування “Слідства.Інфо”.

Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. А також — виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Крім того, “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.