Висновки експертів у справі Павла Шеремета, за результатами чого трьом людям оголосили підозру у вбивстві журналіста, суперечать одне одному. Зокрема, портретна експертиза не змогла ідентифікувати в особі, яка закладає вибухівку, підозрювану лікарку Юлію Кузьменко. 

Про це йдеться у розслідуванні “Справа Шеремета: Умовно доведено”, яке опублікувало “Слідство.Інфо”.

Через майже три з половиною роки після вбивства журналіста Павла Шеремета поліція заарештувала трьох підозрюваних у скоєнні злочину. Це лікарка Юлія Кузьменко, музикант Андрій Антоненко та військова медсестра Яна Дугарь. Правоохоронці вважають їх вбивцями, спираючись переважно на нещодавно проведену експертизу.

Утім, документ комплексної експертизи, який отримало “Слідство.Інфо”, засвідчує, що четверо фахівців підписали висновки, які суперечать один одному. Загалом висновок включає в себе три експертизи фахівців. Посилаючись на ці результати, поліція й оголосила підозру лікарці Юлії Кузьменко. Її звинувачують у тому, що вона підклала вибухівку під авто журналіста вночі, а зранку підірвала його. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція замовчує експертизу у справі Шеремета — злочин могла здійснити одна жінка, а не дві

Для того, щоб з’ясувати, чи може бути Кузьменко причетна до вбивства, фахівці провели три дослідження психологічне, портретне та криміналістичний аналіз ходьби. Питання, на яке мали відповісти дослідники: “Чи одна і та сама особа або різні особи зображені у відеозаписах?”.

Однак, як ми з’ясували, висновки експертів не можуть цілковито підтвердити причетність лікарки до вбивства журналіста Павла Шеремета. Психологічна експертиза каже, що люди на відео ідентичні, портретна експертиза не може назвати їх ідентичними, а експертиза ходи вважає докази “умовно-достатніми”.

Нагадаємо, що загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. 

Нещодавно генеральний прокурор України Руслан Рябошапка прогнозував завершення розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. За словами посадовця, у нього великі очікування щодо цієї справи. “Я думаю, що ми її розкриємо”, — заявив Рябошапка.

Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. Також журналісти виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Також “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.